Waarom deze moeders níks hebben met me-time: ‘Tijd voor mezelf? Ik kan me niets ergers voorstellen’

30.10.2019 10:22
me-time liever niet Beeld: Pexels

Even geen kinderen en alleen aan jezelf denken. Hartstikke fijn vinden de meeste vrouwen. Maar niet allemaal: “Eerlijk gezegd doe ik liever de was.”

Het geduld niet meer

Ilja (39) is moeder van Beau (8), Sarah (7) en Thijmen (4).

“Voordat ik moeder werd ging ik zeker twee keer per week naar een toneelvoorstelling of de film. Toen ik zwanger raakte, gniffelde mijn moeder: ‘Dat ga je nog missen, al die theaterbezoekjes.’ Eerlijk gezegd was ik daar zelf ook een beetje bang voor. Maar toen ik Beau voor het eerst in mijn armen hield, wist ik dat het hele toneel me gestolen kon worden. Ik dacht nog even dat het aan de roze wolk lag, maar ik heb twee kinderen en nog steeds niets met me-time. Natuurlijk ga ik weleens met vriendinnen uit, maar mijn prioriteiten zijn gewoon veranderd. Ik heb geen geduld meer om zo’n hele voorstelling uit te zitten, en ik word blijer van een lange boswandeling met vriend, kinderen en hond.”
 

‘Me-time, liever niet'

Angela (33) is moeder van Finn (6).

“Mijn werk is belangrijk voor me en nu ik voor mezelf ben begonnen, gaat er nog meer tijd en energie naartoe. Om iets op te bouwen moet je investeren. De tijd die ik over heb, besteed ik aan mijn man en zoon. Oók logisch. Dat ik geen saunadagjes of shopmiddagen heb, vind ik prima. Blijkbaar heb ik daar geen behoefte meer aan. Mijn vriendinnen vinden het maar raar, vroeger ging ik altijd met ze de hort op. Maar ik volg mijn gevoel. En dat zegt: me-time, liever niet.”
 

Reuring

Xandra (37) is moeder van Juul (9), Teun (7), Fay (6), Cato (4) en Moos (1).

“Elke dag heb ik hooguit tien minuten voor mezelf. Dat is nu eenmaal zo met vijf kinderen. Daar koos ik bewust voor. Ik hou van reuring. Zonder drukte voel ik me kaal. Toen ik na zes jaar thuiszitten weer ging werken op kantoor, was ik in shock: de hele dag zitten, de stilte op de werkvloer. Ik was het niet meer gewend. Mensen denken altijd dat het zwaar is, zo’n groot gezin. En dat ik snak naar tijd voor mezelf. Nou, nee. Me-time is een term waar ik jeuk van krijg. Alsof je niet meetelt als je niet baalt dat je zo weinig aan jezelf toekomt. Overdreven gedoe. Ik heb een hekel aan alleen zijn en snap niet dat mensen tijd voor zichzelf nodig hebben om energie op te doen. Ik haal juist energie uit de drukte. Het scheelt dat ik geen hobby’s heb, dus ik mis ook niets.”
 

Ikketejd

Aukje (29) is moeder van Felix (2) en Tom (9 maanden).

“Ik ben een dwangmatige opruimer en heb het relaxen jaren geleden al verleerd. Sterker nog: ik ben het hele woord me-time kwijtgeraakt. Geen idee waar ik het heb neergelegd. Niet in de kast, want alles wat daarin ligt heb ik vandaag opnieuw gevouwen. En me-time ligt ook niet in de badkamer. Dat weet ik zeker, want vandaag heb ik elke voeg nog schoon geschrobd. In de was zat ook geen me-time, wel een paar verloren sokken. Ik was nog bij Ikea voor nieuw beddengoed, misschien ligt het daar? Of heet het dan Ikketejd? Al sla je me dood, ik zou niet weten wat ik met een vrije dag zou moeten doen. Waarschijnlijk ga ik dan de besteklade opnieuw inruimen.”
 

‘Ik kan mijn tijd wel beter besteden'

Marleen (36), moeder van Boris (3) en Feline (1).

“In de bioscoop ben ik geen tijden geweest. Ik heb niks met sauna’s en beautyfarms en ik shop liever online dan in de stad. Veel efficiënter. Eigenlijk ben ik altijd aan het werk of met mijn kinderen. Een dag voor mezelf? Ik kan mijn tijd wel beter besteden. Als ik een avond alleen thuis ben, ga ik de administratie doen. Ik word onrustig als er nog iets op mijn to-do lijst staat. Lekker dingen van die lijst schrappen is zo rustgevend. Ik heb een grote innerlijke drive om me nuttig te maken. Daarom kruip ik ’s avonds liever achter mijn laptop om nog wat te werken dan dat ik languit op de bank tv-kijk. Dat houdt trouwens wel in dat ik nooit kan meepraten over Netflixseries of Temptation island.”
 

Lees ook
Wat moet ik met me-time? >

 

Tegenvaller

Kristel (35), moeder van Roos (5).

“Ik werk fulltime en ben een single moeder; eigenlijk heb ik het permanent loeidruk. Vorige maand had ik voor het eerst sinds mensenheugenis een dag voor mezelf. Ik verheugde me er enorm op: ik zou de hele dag geen mens spreken en eindelijk The crown kijken. Man, viel dat even tegen. Na één aflevering had ik er genoeg van, ik voelde me opgesloten in mijn eigen huis en miste menselijk contact. Ik ben lekker door mijn telefoon gaan scrollen en heb drie oude vriendinnen gebeld om bij te kletsen. Daarna heb ik mijn kledingkast uitgemest en de vriezer ontdooid. Heerlijk.”
 

‘Ik kan me niets ergers voorstellen'

Jojanneke (30) is moeder van Max (2) en 7 maanden zwanger.

“Mijn vriend verraste mij gisteren met een cadeaubon voor een mommy to be-massage. Lief hoor, maar het bewijs dat hij me slecht kent. Ik wilde dat hem nog toesissen, maar forceerde een glimlach en stopte de bon in een keukenlade waar ik hem per ongeluk ga vergeten. Ik kan me niets ergers voorstellen dan een uur stilliggen en naar plingelmuziek luisteren. Ik zou alleen maar denken aan de babykleertjes die ik nog moet strijken.”
 

Dit artikel heeft eerder in Kek Mama gestaan.

 

 

Meer herkenbare verhalen over opvoeden? Volg ons op Facebook.