Eerste oud en nieuw als moeder: ‘Moet ik voor of na twaalf uur naar huis?’

27.12.2022 06:07
Oud en nieuw 12 uur Beeld: Getty Images

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Sheila (28) is moeder van Bailey (11 maanden).

“Al sinds mijn studententijd vier ik Oudjaar met dezelfde vriendengroep. Eerst nog in de club, maar sinds er baby’s komen geven we thuisfeestjes. Minstens zo gezellig, en wel zo praktisch, met slapende kinderen in ons midden.

Dit wordt mijn eerste oud en nieuw als moeder, en waar ik er maanden naar uitkeek, slaat nu het voor de deur staat opeens de twijfel toe. Kan het eigenlijk nog wel, aan de wijn en karaoke, met een baby in een campingbed in een slaapkamer die hij helemaal niet kent?

Lees ook – Zó kun je oud en nieuw vieren met je kinderen >

Eerste oud en nieuw

Mijn vriend snapt niets van mijn onzekerheid. Regelmatig slapen baby’s van vrienden bij ons op de slaapkamer terwijl wij een feestje vieren, waarom zouden we andersom niet hetzelfde kunnen doen? We hebben een betaalde Bob die ons terugrijdt en Bailey is altijd een makkelijke slaper geweest. We zijn wel vaker laat ergens vertrokken. Dan drinkt hij daar zijn laatste voeding en valt in slaap in de auto naar huis, waar we hem zó slapend over kunnen leggen in zijn ledikant.

“Wat als hij wakker schrikt van vuurwerk of een iets te jolig gejoel onder de volwassenen?”

Maar op de een of andere manier voelt het anders tijdens oudejaarsnacht. Dat wordt nog uren later dan normaal, en wat als hij wakker schrikt van vuurwerk of een iets te jolig gejoel onder de volwassenen? Ergens voel ik de behoefte om gewoon voor twaalven zelf nuchter naar huis te rijden, en onze eerste oud en nieuw met z’n drieën rustig met een glaasje bubbels thuis in te luiden. Tegelijkertijd verheug ik me op het feestje, ik weet alleen niet of ik daar nog wel zo ongedwongen van kan genieten. Moet ik het wel tot na twaalven bij mijn vrienden vieren?”

 

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.