‘Leren we kinderen met Jip en Janneke-champagne dat bij een feest alcohol hoort?’

11.11.2022 06:20

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (12) en Phaedra (9). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Is het not done om in het bijzijn van je kind alcohol te drinken?

Ik ben nog van de generatie dat je op je zesde een slokje bier van je vader kreeg en van Sinterklaas chocoladesigaretten in je schoen. Goed, als je daar nu over nadenkt is het natuurlijk echt bezopen (om maar even in de terminologie te blijven).

Chocoladesigaretten

Ik weet nog goed dat ik als kind wakker werd en met kloppend hart naar beneden rende om te kijken of de goede Sint iets had achtergelaten in mijn schoen. Intens blij was is met een pakje chocoladesigaretten. Ze waren niet echt lekker, maar dat maakte niet uit. Je kon net zoals tante Ada lekker roken. Nep-roken welteverstaan en dan deed je een deftige dame na. Deftig!? Think about it.

Kinderchampagne

Oké, laten we deze gedachten eens doortrekken naar bijvoorbeeld kinderchampagne. Zogenaamd hele onschuldige Jip en Janneke-champagne. Leren we onze kinderen dan niet dat bij een feest alcohol hoort? Wordt hier niet een associatiezaadje gepland?

“Ik had absoluut niet het gevoel dat ik iets ‘slechts’ deed als ouder. Ik was juist heel inclusief”

Ik postte een paar jaar geleden nog een leuke foto op Instagram met oud en nieuw. Daarop zag je een flesje Moët & Chandon met daarnaast een fles kinderchampagne. Daarbij had ik absoluut niet het gevoel dat ik iets ‘slechts’ deed als ouder. Ik was juist heel inclusief. Ik betrok mijn kind bij een volwassenfeest.

Lees ook – Proosten zonder kater: 8x de lekkerste alcoholvrije cocktails >

Alcohol niet normaliseren

Vandaag zat ik te lunchen met een aantal collega’s, waarbij iemand vertelde dat hij geen alcohol meer drinkt in het bijzijn van hun kinderen, want ze willen het niet normaliseren. Waarop een andere collega zei dat alcohol op die manier de verboden vrucht zou worden en dat het juist goed is om af en toe een glaasje te drinken in het bijzijn van je kinderen.

Voorbeeldfunctie

Ik hang hier een beetje tussenin. Als ik soms na een drukke dag een glas wijn voor mezelf inschenk met de woorden ‘zo, die heb ik echt verdiend’, denk ik vaak toch wel: ai, is dit het juiste voorbeeld? Maar weet je wat het is? Als ouders zitten we sowieso behoorlijk serieus in de wedstrijd. Breng ze een weekend naar opa en oma en al jouw harde werk gaat in één keer overboord…

 

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.