campingbedje kopen
Beeld: Unsplash

Op vakantie, maar ook voor een logeerpartijtje, is een campingbedje een handig ding. Maar waar moet je op letten als je er één aanschaft voor je kind? Wij zetten de belangrijkste tips voor je op een rij.

 

Soort

Er bestaan verschillende soorten campingbedjes. De meeste zijn rechthoekig, maar er zijn ook vierkante modellen te koop. Houd bij de aanschaf de lengte van je kind in het achterhoofd. Je kunt kiezen voor een campingbedje met een extra brede onderkant, die zijn meestal wat stabieler. Wel is het dan lastiger om je kind erin en eruit te halen.

 

Eisen

Een campingbedje moet volgens de Warenwet stabiel zijn en ventilerende zijwanden hebben van minimaal 55 cm hoog. Ook mag de bodem niet doorzakken en moet het vouwsysteem een veilige kindersluiting hebben. Gebruik een campingbedje trouwens nooit als permanente slaapplaats voor je kind. Daarvoor zijn ze niet veilig en stabiel genoeg.


 


Lees ook:
Checklist: hier moet je op letten bij de aanschaf van een autostoeltje >Gebruiksgemak

Let bij aanschaf goed op de kwaliteit van het campingbedje. Is het frame stevig genoeg en hoe zit het met de stof? Laat je in de winkel ook informeren over de verschillende uitklapmethodes. Zo zijn er bedjes die je in één beweging neerzet, die je als een vouwpakket uit elkaar haalt en er zijn varianten waarbij je het bedje en daarna de poten uitklapt. Een goed frame moet na het uitklappen nog worden vergrendeld. In de meeste winkels kun je de campingbedjes uitgeklapt bekijken, maar probeer de methodes ook zelf uit. Zo kan je nagaan wat je zelf het meest praktisch vindt en voel je ook wat het gewicht van het bedje is. Dit verschilt per soort. Voor een autoreis maakt het gewicht misschien niets uit, maar als je gaat vliegen telt elke honderd gram.

 

Extra's

De meeste campingbedjes worden geleverd met een matras. Sommige ouders kopen er een extra matrasje bij, maar dat is niet verstandig. Als je kind omrolt, kan hij terecht komen tussen het matras en de zijwand en minder goed ademhalen. Het is dus veiliger om gewoon één matras te gebruiken. Let er bij aanschaf dus ook altijd goed op dat er geen ruimte zit tussen het matrasje en de zijwanden. Bij sommige campingbedjes worden accessoires meegeleverd. Is dat niet het geval, dan is het verstandig om die er los bij te kopen. Denk aan een bodemverhoger of een klamboe om muggensteken tegen te gaan.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kerstfails hulpouders school
Beeld: Shutterstock

Hapjes maken voor het schoolkerstdiner, koekjes bakken of meehelpen met de kerstviering: helaas gaat dit niet altijd even goed. Deze zes vrouwen deelden hun kerstfails met ons. 

Nienke: "Ik had die donderdag zelfs vrij genomen om kerstboomkoekjes te gaan bakken - in drie allergenen-varianten - want op de school van mijn dochter kwam niemand met kant-en-klare stol of chocolaatjes aanzetten, had ik de jaren ervoor gemerkt. Wel jammer dat de juf op woensdag vragend naar mijn lege handen keek. Tijd om alsnog te gaan bakken had ik niet, waardoor ik die avond toch beschaamd een pak kerstkransjes opentrok. Wist ik veel dat de dag was veranderd, de kerstviering was al jaren op de donderdag en ik had de datum niet gecheckt."
 

Homemade erwtensoep

Mieke: "Ik ben echt geen keukenprinses, maar voor het kerstdiner op school had ik me uitgesloofd: homemade erwtensoep voor de leerkrachten en de andere hulpouders. Wat er misging weet ik nog steeds niet, maar toen de volgende dag de ene ouder na de andere juf in de groepsapp meldde ziek te zijn, voelde ik me toch wat bezwaard."
 

Een erebaantje

Sara: “Stiekem leek het me heel leuk te oberen tijdens het kerstdiner op school. Maar toen de juf daar mijn vriend voor vroeg en ik me liet ontvallen dat ik dat ook wel wilde, hoorde ik: ‘Het is een erebaantje, daar word je voor gevraagd.’ Heb ik weer.”
 

Lees ook
7x zo overleef je het schoolkerstdiner >

 

File

Yuko: "Ken je die moeder die altijd overal te laat is? Dat ben ik. Ik had nog zo mijn best gedaan voor het eerste kerstdiner van mijn zoon op school, maar natuurlijk stond er die dag een enorme file en was ik een klein beetje te laat vertrokken van mijn werk. Ik kwam binnen toen mijn zoon - die bij de viering een boom speelde - net zijn kostuum uittrok. Zowel mijn man als mijn kind hebben me een dag niet aangekeken."
 

Notoire briefjesmisser

Marion: "Ik ben een notoire briefjesmisser, dus toen ieder kind in de klas van mijn dochter die ochtend op school kwam met lege melkpakken, jampotten en schoenendozen, wist ik dat ik weer eens iets over het hoofd had gezien: de kerstknutselochtend. Gelukkig kreeg ze spullen van andere kinderen, maar ik voelde me nogal ontaard."
 

Kerstkaraoke met glühwein

Daniëlle: "Ik durf bijna niet meer terug te denken aan de kerstviering van vorig jaar. Ik had alles geregeld, was weken in touw geweest terwijl ik ook een belangrijke werkdeadline had. Nachten doorgegaan en hondsmoe, maar de kerstviering was het waard. Het was geweldig, met een kerstspel, en vuurkorven, een ware karaoke met kerstliedjes en een uitgebreid hapjesbuffet. Daarna voelde het alsof er een last van mijn schouders was gevallen en bij het opruimen - toen mijn man onze kinderen al mee naar huis had genomen - besloten een paar andere hulpouders en ik dat we wel een glühweintje hadden verdiend. Afijn, later die avond verzocht de directeur ons om onmiddellijk op te houden met onze loeivalse kerstkaraoke en zelf de rotzooi op te ruimen voor we naar huis gingen. Ik durfde de volgende dag bijna niet op het schoolplein te komen."


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

cijfers-kind-online-checken

Vroeger kon je een slecht rapport gewoon nog in de gracht gooien, maar tegenwoordig kan je als ouders de prestaties van je kind(eren) op de voet volgen via internet. En dat heeft zo zijn nadelen, vindt moeder en journalist Kaat Schaubroeck.

'Onze kinderen moeten voor de school blijkbaar zo transparant als een diepvrieszakje zijn', schrijft ze in De Standaard.

 

Extra stress

Daarbij vindt Schaubroeck dat zo'n systeem extra stress meebrengt voor scholieren en leerkrachten. Het stopt namelijk nooit: leerkrachten krijgen laat op de avond nog mails van ouders die willen weten waarom hun kind zo'n laag cijfer heeft gehaald en leerlingen krijgen ’s avonds nog de vraag of ze een bepaald boek de volgende dag willen meenemen. 'En heb je het niet gezien? Pech.'

 

Lees ook
'Dit is waarom ik mijn kinderen niet beloon voor goede cijfers’ >

 

Tot hun vijftigste

Direct op de hoogte wordt gesteld van toetsen, opdrachten en cijfers van je kind: Schaubroeck vindt het niet nodigt: 'Wat met al die directe communicatie vooral wordt aangetast, is de kans op een goed gesprek, op het juiste moment, omdat het systeem voorbijgaat aan de complexe band tussen ouders en kinderen, aan al dat willen en nog niet kunnen vertellen, om wat voor reden ook: soms is het thuis bijvoorbeeld echt niet het goede moment voor nog meer slecht nieuws. Er komt een dag waarop wij onze kinderen tot hun vijftigste onder onze oksel zullen houden.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >