campingbedje kopen
Beeld: Unsplash

Op vakantie, maar ook voor een logeerpartijtje, is een campingbedje een handig ding. Maar waar moet je op letten als je er één aanschaft voor je kind? Wij zetten de belangrijkste tips voor je op een rij.

 

Soort

Er bestaan verschillende soorten campingbedjes. De meeste zijn rechthoekig, maar er zijn ook vierkante modellen te koop. Houd bij de aanschaf de lengte van je kind in het achterhoofd. Je kunt kiezen voor een campingbedje met een extra brede onderkant, die zijn meestal wat stabieler. Wel is het dan lastiger om je kind erin en eruit te halen.

 

Eisen

Een campingbedje moet volgens de Warenwet stabiel zijn en ventilerende zijwanden hebben van minimaal 55 cm hoog. Ook mag de bodem niet doorzakken en moet het vouwsysteem een veilige kindersluiting hebben. Gebruik een campingbedje trouwens nooit als permanente slaapplaats voor je kind. Daarvoor zijn ze niet veilig en stabiel genoeg.


 


Lees ook:
Checklist: hier moet je op letten bij de aanschaf van een autostoeltje >Gebruiksgemak

Let bij aanschaf goed op de kwaliteit van het campingbedje. Is het frame stevig genoeg en hoe zit het met de stof? Laat je in de winkel ook informeren over de verschillende uitklapmethodes. Zo zijn er bedjes die je in één beweging neerzet, die je als een vouwpakket uit elkaar haalt en er zijn varianten waarbij je het bedje en daarna de poten uitklapt. Een goed frame moet na het uitklappen nog worden vergrendeld. In de meeste winkels kun je de campingbedjes uitgeklapt bekijken, maar probeer de methodes ook zelf uit. Zo kan je nagaan wat je zelf het meest praktisch vindt en voel je ook wat het gewicht van het bedje is. Dit verschilt per soort. Voor een autoreis maakt het gewicht misschien niets uit, maar als je gaat vliegen telt elke honderd gram.

 

Extra's

De meeste campingbedjes worden geleverd met een matras. Sommige ouders kopen er een extra matrasje bij, maar dat is niet verstandig. Als je kind omrolt, kan hij terecht komen tussen het matras en de zijwand en minder goed ademhalen. Het is dus veiliger om gewoon één matras te gebruiken. Let er bij aanschaf dus ook altijd goed op dat er geen ruimte zit tussen het matrasje en de zijwanden. Bij sommige campingbedjes worden accessoires meegeleverd. Is dat niet het geval, dan is het verstandig om die er los bij te kopen. Denk aan een bodemverhoger of een klamboe om muggensteken tegen te gaan.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

niet alles hoeft te delen
Beeld: Pixabay

‘Samen spelen, samen delen’, krijgen kinderen al vroeg te horen. Maar van moeder Jorrie hoeven haar kinderen niet alles te delen. Ze legt uit waarom.

Scary Mommy-blogger Jorrie Varney is moeder van twee kinderen. Haar dochtertje sleept altijd een tasje met kleine poppetjes met zich mee. En nee, die hoeft ze van Jonnie niet per se te delen met andere kinderen, schrijft ze: ‘Ik zie heus wel de verbaasde blikken van andere ouders als ze mij horen zeggen dat ze het niet hoeft te delen als ze dat niet wil. Het gaat tegen de sociale codes in, maar zo doen wij het. ‘Mijn is dijn’ is geen concept dat ik als ouder per definitie ondersteun.’

 

Grenzen respecteren

Jorrie vervolgt met de stelling dat we als volwassenen ook niet zomaar alles delen. ‘Dus waarom wordt dat van kinderen wel verwacht? We moeten ze toch ook het stellen van grenzen en respect voor anderen bijbrengen? Als een kind tegen een ander kind ‘nee’ zegt, dan moeten ze dat toch respecteren? Ze hebben geen recht op het speelgoed van een ander, alleen omdat ze het zien en interessant vinden.’ Volgens de blogger zijn grenzen gezond en wordt door kinderen de kans te geven om zelf keuzes te maken hun autonomie vergroot. ‘Wij als ouders moeten onze kinderen begeleiden. We zijn leraren, geen dictators.’

 

Lees ook
PERSOONLIJK: Moeder krijgt commentaar op de inhoud van haar winkelwagen >

 

Twee kanten

De schrijfster benadrukt dat het mes aan twee kanten snijdt: ‘Soms zijn mijn kinderen overstuur als een ander kind niet wil delen. Dat geeft ons de kans om te praten over het begrip ‘toestemming geven’. Mijn kinderen leren dat ze niet zomaar recht hebben op iets, puur omdat ze het willen. Dat is niet hoe de wereld werkt. Delen is heel aardig en ik zal het altijd aanmoedigen, maar alleen als mijn kinderen zich daar goed bij voelen. Ze weten dat het hun keuze is, en dat er geen consequenties aan zitten als ze iets voor zichzelf willen houden. Ik steun hun keuzes, zelfs als ze hun koekjes niet met mij willen delen.’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

hoeveel kind drinken per dag
Beeld: Pixabay

Veel ouders hebben met hun kinderen strijd over het avondeten (‘nog één hapje broccoli!’), maar het is minstens zo belangrijk dat je kind voldoende vocht binnenkrijgt. Zo veel moet jouw kind per dag drinken.

Kinderen verschillen van elkaar als dag en nacht, ook in hun drinkgedrag en –behoefte. Waar het ene kind een enorme dorstlap is en makkelijk drie glazen water achter elkaar weg tikt, moet je een ander kind er steeds aan herinneren om z’n glas leeg te drinken. Maar wat hebben kinderen nou echt nodig?

 

Baby’s

Baby’s tot 1 jaar drinken zeker de eerste vier maanden alleen melk – hetzij kunstvoeding of borstvoeding. De richtlijn hiervoor geldt: 150 ml per kilo lichaamsgewicht per 24 uur. Een baby van 5 kilo heeft dus 750 ml per dag nodig. Maar dit is geen strikt voorschrift. Baby’s voelen zelf heel goed aan hoeveel ze moeten en willen drinken. En de ene baby drinkt nu eenmaal meer dan de ander. Bij borstvoeding is het wat lastiger in te schatten hoeveel een zuigeling binnenkrijgt, maar de volle plasluiers zijn een goede indicatie of je kind voldoende drinkt. Wees alert op suf gedrag, een droge mond of het ontbreken van dikke tranen bij het huilen.

 

Lees ook
7x waterspelletjes met kinderen >

 

Peuters tot 4 jaar

Ook bij oudere kinderen wordt er gekeken naar het gewicht. Hierbij geldt volgens kinderartsen dan: 1 liter voor de eerste 10 kilo, plus 50ml voor elke kilo die daar bovenop komt. Weegt je peuter 15 kilo, dan komt dat neer op 1,25 liter per dag. Dit komt neer op zo’n 5 á 6 glazen per dag -  dit is inclusief de 2 glazen melk die tot vier jaar worden aangeraden om dagelijks te drinken.

 

Kinderen vanaf 4 jaar

Volgens het Voedingscentrum moeten kinderen vanaf 4 jaar zo’n 1 tot 1,5  liter vocht per dag drinken. Voor kinderen tot 8 jaar geldt het advies dat hiervan 300 ml een melkproduct moet zijn. Voor kinderen van 9 tot 13 jaar moet dat 450 ml zijn. Melk is vooral belangrijk door calcium en de vitamines B2 en B12 – goed voor de botgezondheid en de stofwisseling. Voor alle leeftijden geldt dat er met warm weer altijd extra drinken gegeven mag worden. Dat kan ook in de vorm van vochtrijke snacks zijn, zoals watermeloen, sinaasappels of waterijsjes.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >