Oud en nieuw met kinderen: opblijven, wakker maken of laten slapen?

29.12.2023 13:40
leukste knutsels oud en nieuw Beeld: Getty Images

Nog even en er wordt weer geklonken op het nieuwe jaar. Maar voordat je de champagne uit de kast trekt, rest nog één vraag: mag je kind opblijven, maak je ‘m wakker of laat je ‘m slapen?

We bespreken de opties.

Aftellen op je eigen moment

Makkelijk: gaat jouw kind slecht op een verstoord slaapritme, laat ‘m dan lekker liggen – van een chagrijnig kind op nieuwjaarsdag wordt immers geen mens blij. Om er dan toch een feest van te maken, vier je nieuwjaar gewoon een paar uur eerder met de speciale ‘countdown’-afleveringen van Netflix: video’s van een paar minuten waarin wordt afgeteld naar het nieuwe jaar. Even zoeken op ‘countdown’ en ze verschijnen op je scherm op oudejaarsdag. Zo kan je helemaal zelf bepalen wanneer je kind naar bed gaat en geniet jij ’s avonds in alle rust van de bubbels.

‘Go with the flow’

Vind je het juist gezellig dat jouw kind erbij is (of krijg je ‘m simpelweg niet in slaap door het teveel aan zoetigheid)? Go with the flow. Je kind wordt er heus niet slechter van als-ie voor een keer tot in het holst van de nacht wordt gevoerd met suiker. in het nieuwe jaar heb je al genoeg goede voornemens die je jezelf belooft na te komen.

Lees ook: 10 manieren om kind en kater te combineren

Maar hoe kom je de avond door?

Ook dat is niet zo moeilijk. Trek je pyjama aan, kies een film uit en plof de hele avond met een bak chips op de bank. Wedden dat het zo 00:00 uur is? Of duik de keuken in, maak lekkere hapjes, toetjes en (alcoholvrije) cocktails en organiseer een spelletjesavond. Hoef je trouwens echt niet een hele trukendoos voor open te gooien, bekijk deze tips maar. Ook leuk: kampeer met het hele gezin in de woonkamer, kan je kind tussendoor zelfs nog wat dutten als hij het niet volhoudt.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.