Susan (31) schreef drie boeken tijdens zwangerschap: ‘Het was nu of nooit’

19.06.2024 08:00
Susan Muskee

Ontmoet Susan Muskee (31), feelgood-auteur en Kek Mama-columnist. In maart beviel ze van haar eerste kindje, Noortje. Alsof dat niet spannend genoeg was, had Susan nog een andere grote deadline.

Vandaag verschijnt haar Waddenliefde-serie: zes zomerse feelgoodverhalen die zich afspelen op de Wadden, gebundeld in drie omkeerboeken. Dit is haar grootste project tot nu toe, met maar liefst 250.000 woorden, geschreven tijdens haar zwangerschap. Drie dagen voor haar bevalling leverde ze de laatste hand, en wij vroegen ons af hoe Susan dit ervoer.

Waarom besloot je zo’n megaproject aan te pakken tijdens je zwangerschap?
“Dit project liep al een tijdje en de einddatum stond niet vast. Het was een gevalletje van ‘we zien wel wanneer het af is’. Maar opeens kreeg ik de boodschap: ‘het moet nu’. Zomerverhalen hebben nu eenmaal een zomerdeadline, dus de druk werd groter. Het was nu of nooit.”

Hoe was dat?
“Het was flink aanpoten! Een zwangerschap duurt natuurlijk maar negen maanden, en het eerste trimester voelde ik me behoorlijk belabberd. Misselijk, moe, ik lag dagen in bed en sliep uren. Ik kreeg amper een woord op papier. In het tweede en derde trimester wilde en kon ik eindelijk gas geven. Ik moest en zou het boek afhebben voor de komst van ons kindje. Zodra zij er zou zijn, wilde ik volledig van haar kunnen genieten.”

Hoe kreeg je dat voor elkaar?
“Terwijl ik werkte aan een deadline, was ik ook op boektour langs 54 boekhandels. Dat was zwaar om te combineren, maar ik plande zoveel mogelijk. Elk vrij moment gebruikte ik om te schrijven. Ik was bang dat ik niets op papier zou krijgen, maar in het derde trimester had ik zo’n zwangerschapsglow dat ik niets anders kon dan schrijven.”

Hoe heb je je voorbereid op de baby?
“Ik ben gezegend met een team van lieve mensen om me heen. Mijn man en ik hebben samen de babykamer opgepakt, met veel hulp van onze ouders. Mijn vader was vaak bij ons thuis om te klussen. We hebben onze slaapkamer in twee kamers laten splitsen: een voor ons en een voor Noortje. Ook hebben we een trap laten plaatsen voor een extra verdieping. Tijdens mijn zwangerschap zat ik beneden te schrijven, terwijl de mannen boven aan het schilderen waren.

Hoe heb je je voorbereid op de baby?
“Ik ben gezegend met een team van lieve mensen om me heen. Mijn man en ik hebben samen de babykamer opgepakt, met veel hulp van onze ouders. Mijn vader was vaak bij ons thuis om te klussen. We hebben onze slaapkamer in twee kamers laten splitsen: een voor ons en een voor Noortje. Ook hebben we een trap laten plaatsen voor een extra verdieping. Tijdens mijn zwangerschap zat ik beneden te schrijven, terwijl de mannen boven aan het schilderen waren.”

Had je echt verlof?
“Ik werkte tot aan de bevalling gemiddeld acht uur per dag, volle werkdagen dus. Het is niet iets om trots op te zijn, en ik zou het nooit meer op deze manier doen. Tenminste, dat zeg ik nu. Als ik ergens voor ga, is dat voor de volle honderd procent. Dat zit in mijn karakter.”

Heb je wel genoten van je zwangerschap?
“Zeker weten! Ik was veel onder de mensen, vooral tijdens die tour. Ik heb veel besproken, ervaringen uitgewisseld en verwachtingen gedeeld. In het derde trimester wilde ik toch graag in mijn schulp kruipen, in mijn eigen bubbel. Als schrijver kan dat natuurlijk. Ik zat zeker in een bubbel, wellicht geen zwangerschapsbubbel. Verhalen moeten gaan leven, en omdat ik continu in mijn hoofd verhaallijnen bedacht en er helemaal indook, stond ik ermee op en ging ik ermee naar bed.”

Hebben de zwangerschapshormonen de verhalen beïnvloed?
“Ja, er zijn een aantal verhalen die deels zijn verweven met mijn eigen ervaringen op de eilanden. Ik ben gek op de Wadden. Omdat je ernaartoe reist met de boot, voelt het anders dan op het vasteland, ook al is het helemaal niet zo ver. Dit gevoel, en de emotioneel geladen stukken, kregen meer lading tijdens het schrijven.”

En toen was het boek af…
“Ja… De verhalen waren ingeleverd, en toen had ik echt het gevoel van ‘nu mag ze komen’. De behaalde deadline maakte dat ik een stuk rustiger was. Oké, dit is afgevinkt, nu kan ik me focussen op de bevalling. En ze meldde zich precies op de uitgerekende datum. Toen mijn weeën begonnen, wist ik dat het moment daar was. Een dag later begroette Noortje de wereld.”

Hoe zie je je schrijverscarrière nu je moeder bent?
“Noortje staat nu en voor altijd op nummer één. Ons gezin is mijn prioriteit. Ze was er, en niets anders deed er nog toe. Dat is wel anders dan voorheen, nu heb ik een klein persoon om rekening mee te houden. Je bent zo gewend om altijd maar door te gaan, maar het moederschap heeft me met beide benen op de grond gezet. Het is zo belangrijk om je te focussen op je lijf en voldoende rust te nemen. Voor jezelf én voor je kind. Daaromheen wil ik mezelf niet verliezen. Ik ben en blijf schrijver, en probeer het moederschap en mijn schrijfwerk met elkaar te verweven.”

Hoe ziet de toekomst eruit?
“Nu heb ik eindelijk verlof, en ik zal nog wel op tour gaan, maar nu kleiner. Vorig jaar waren het 54 boekhandels, nu worden het er 15. Zodra het kan, ga ik zo snel mogelijk terug naar huis om tijd met mijn gezin door te brengen. En qua nieuwe projecten? Dat borrelt en suddert altijd. Het volgende project is misschien wel een boek over het moederschap. Sowieso verschijnt er iedere laatste dinsdag van de maand een column van mijn collegavriendin Lis en mij op Kek Mama. Maar nu eerst even focus op de Waddenserie en Noortje.”

Waddenliefde

De Waddenliefde-serie bestaat uit zes losstaande zomerse verhalen die zich afspelen op een Waddeneiland. Ze gaan allemaal over een opbloeiende romance. In Texel loopt de hoofdrolspeler een rondje op het eiland, op Terschelling runt iemand een souvenirshop, op Ameland koopt iemand een huis, er is een schrijver die een retraite houdt op een eiland, en er is een bruiloft. Kortom: heerlijke verhalen om in te verdrinken deze zomer. De serie is vanaf vandaag beschikbaar in alle boekhandels en online.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.