Wetenschappers onthullen hoeveel energie een zwangerschap écht kost (en het is meer dan je denkt)

31.05.2024 08:11
energie verbruik zwanger Bron: Unsplash

We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat zwanger zijn doodvermoeiend is, maar nu werpt een nieuwe studie licht op hoeveel energie er nodig is om een baby te dragen. En, surprise surprise, wetenschappers hebben dit eerder zwaar onderschat… en dan bedoelen we echt zwaar!

In het onderzoek, onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Science, bekeken Australische onderzoekers de metabolische output tijdens een normale zwangerschap. Ze ontdekten dat de caloriebehoefte rond de 50.000 voedingscalorieën ligt (dat is zo’n 50 bakken Ben and Jerry’s) en dat is veel meer dan de wetenschappers eerst dachten.

Hoeveel energie kost het om een baby te dragen?

Waarom zaten ze er zo naast? Ze dachten dat een groot deel van de energie die nodig is tijdens de voortplanting door de baby de baarmoeder werd verbruikt. Maar iedere vrouw die zwanger is geweest, weet dat het hele lichaam erbij betrokken is. 96 procent van de energie komt namelijk uit het lichaam van de vrouw, terwijl maar 4 procent uit de weefsels van de baby komt.

Dustin Marshall, evolutionair bioloog aan de Monash University en een van de auteurs van de studie, vertelde aan de New York Times dat hij en zijn studenten bestaande literatuur over de metabolische snelheden van tientallen soorten, tijdens de voortplanting, hadden doorgespit. De eerdere schattingen klopten gewoon niet.

Hoe groter het dier, hoe meer energie

Tijdens de studie bleek ook dat de grootte van een dier direct invloed heeft op hoeveel energie het nodig heeft om zich voort te planten. Microscopische dieren hebben misschien minder dan een miljoenste van een calorie nodig om één nakomeling te maken. Maar aan de andere kant van het spectrum heeft een witstaarthertenhind meer dan 112.000 calorieën nodig om een hertenkalf te produceren. En wij grote, warmbloedige zoogdieren hebben dus ook veel energie nodig om onze interne motor te laten draaien. Een baby dragen verhoogt die caloriebehoefte alleen maar.

Lees ook: Tel uit je winst: zoveel calorieën verbrand je met het huishouden

“Het schokte me,” vertelde Marshall aan de krant. “We zijn meerdere keren teruggegaan naar de bronnen omdat het verbazingwekkend hoog leek op basis van de verwachting vanuit de theorie.”

Lang zwanger zijn

Marshall meldt dat er talloze redenen zijn waarom zoogdieren zoveel energie verbruiken tijdens een zwangerschap, maar vertelt dat mensen waarschijnlijk een bijzonder hoge prijs betalen omdat vrouwen langer zwanger blijven dan de meeste andere zoogdieren.

Eigenlijk bevestigen de resultaten wat wij vrouwen altijd al wisten: een baby dragen is hard werken en het kost veel energie om je draaiende te houden tijdens een zwangerschap. Dus neem de tijd om te rusten, zorg goed voor je lichaam en geef jezelf alle liefde die je kunt terwijl je wacht op de komst van je baby.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.