‘Sinds ik moeder ben, ben ik veel beter in mijn werk geworden’

25.08.2022 08:52
sinds ik moeder ben beter in mijn werk Beeld: Getty Images

Ze zijn beter geworden in het stellen van goede vragen, nee zeggen of genieten gewoon meer van hun werk. Deze vrouwen zijn beter geworden in hun werk sinds ze moeder zijn.

Tina (38), bedrijfsjournalist, moeder van Florentine (9) en Valentijn (7).

“Goede vragen stellen is een van de belangrijkste taken van een journalist. Toch was ik er nooit zo goed in. Te ingewikkeld, te doordacht, en tegelijkertijd niet kritisch genoeg. Misschien was ik ook wel bang om domme vragen te stellen.

Dat doen kinderen zoveel beter! Die vragen wat in hen opkomt. En juist een simpele vraag is vaak heel moeilijk te beantwoorden. Bovendien laten kinderen zich niet zomaar afschepen. Die vragen altijd door en komen zodoende tot de mooiste gesprekken. Een inspiratie zijn ze op dit vlak. Sinds ik moeder ben, zijn mijn interviews veel beter geworden.”

Puur genot

Sanne (29), accountant, moeder van Noud (3).

“Ik weet niet of ik beter ben geworden in mijn baan, maar ik geniet er wel meer van. De afwisseling van de ene dag Paw patrol en de andere dag bloedserieus aanschuiven in de kantoortuin vind ik heerlijk. Een tevreden medewerker is een goede medewerker, toch?”

Denkbeeldige koptelefoon

Marigje (34), managementassistent, moeder van Maas (4), David (2) en Evi (0).

“Met drie kinderen in de luiers was mijn laatste zwangerschapsverlof behoorlijk pittig. Wat een herrie. Tegen het einde van mijn verlof wist ik de chaos compleet te negeren. Dan zette ik mijn denkbeeldige noise cancelling-koptelefoon op en ging alles langs me heen.

“Die denkbeeldige koptelefoon werkt ook prima op kantoor”

Terug op kantoor moest ik opnieuw wennen aan mijn baas. Hij is nogal veeleisend en uiterst kritisch. Voor mijn verlof trok ik me dat enorm aan. Kreeg ik op mijn kop, dan had ik de rest van de dag een knoop in mijn maag en kon ik nauwelijks werken. Daar heb ik inmiddels geen last meer van. Want wat blijkt: die denkbeeldige koptelefoon werkt ook prima op kantoor. Kom maar door met je klaagzang, ik hoor het toch niet.”

Tijdsdruk

Willemijn (42), ondernemer, moeder van Sweder (9), Magnus (8) en Boyan (5).

“Wat deed ik vroeger op een werkdag? Werken, tuurlijk. Maar ook: talloze keren koffie halen, uitgebreid lunchen, nog maar een keer mijn socials checken, beetje uitbrakken op de maandagochtend en lekker kletsen met collega’s. Alleen de week voordat ik op vakantie ging kreeg ik echt veel voor elkaar. Tijdsdruk hè, dan ga ik opeens als een speer.

Sinds ik om drie uur op het schoolplein moet staan, voelt elke dag als die laatste werkdag voor de vakantie. Man, wat krijg ik tegenwoordig veel gedaan. Wel jammer dat ik vervolgens niet het vliegtuig in stap maar gewoon de was sta te vouwen.”

Lees ook – ‘Ik werk en mijn man zit fulltime thuis, want hij heeft een bloedhekel aan werken’ >

Wel zo gezellig

Suzanne (31), schoonheidsspecialist, moeder van Davey (0).

“Klantcontact is voor mij heel belangrijk. Nu ik zelf moeder ben, sluit mijn belevingswereld veel beter aan bij die van mijn klanten. Zo’n beetje iedereen die in mijn behandelstoel ligt heeft kinderen of kleinkinderen; dat is toch de leeftijd dat je wat vaker een schoonheidsspecialist bezoekt. En vrouwen praten nou eenmaal graag over hun kroost.

Eerder vond ik het ook leuk naar al die verhalen te luisteren, maar eigen inbreng had ik niet. Inmiddels heb ik zoveel meer gespreksonderwerpen. Het maakt mijn werk niet alleen gezelliger, de band met mijn klanten is er nog beter door geworden.”

Stuk efficiënter

Laura (36), marktonderzoeker, moeder van Sjoerd (5) en Olivier (3).

“Waar wil ik voor van huis blijven? Nu ik kinderen heb, is dat de vraag die ik mezelf stel voordat ik aan mijn werkdag begin. Je zult mij dus niet zo snel zien treuzelen, want dan had ik beter thuis kunnen blijven. Ook werkzaamheden die me niet interesseren of die geen prioriteit hebben laat ik sneller links liggen.

“Werkzaamheden die me niet interesseren laat ik sneller links liggen”

Het resultaat is dat ik niet alleen efficiënter werk, maar ook veel vaker aan de slag ga met dingen die ik oprecht leuk en interessant vind. Klinkt misschien egoïstisch, maar ik ben er juist beter door gaan werken. Wat je leuk vindt, doe je goed. Voor mij is dat absoluut waar.”

Het voorbeeld stellen

Femke (39), communicatieadviseur, moeder van Floortje (10) en Lisette (8).

“Met dochters ga je toch wel nadenken over genderongelijkheid. Ik wil ze meegeven dat je financiële onafhankelijkheid prima kunt combineren met goed moederschap. Bovendien straal ik graag uit dat het leuk is om te werken. Klinkt logisch, maar in een wereld waarin vrouwen het gros van de zorgtaken op zich nemen en nog altijd minder verdienen dan mannen, kun je maar één ding doen: zelf een voorbeeld stellen.”

Dit artikel staat in Kek Mama 08-2022.

 

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel

*Lees elke maand als eerst Kek Mama

*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.