Probeer je je kind een beetje netjes op te voeden, vliegen de vieze woorden je om de oren. Volgens blogger Amber Leventry hoort het erbij – op haar blog legt ze uit waarom kinderen dol zijn op poeppraatjes.
Lees verder onder de advertentie
‘Hoe is het weer vandaag? Hoe laat is het? Wat ik mijn drie kinderen ook vraag, het antwoord is bijna altijd ‘poep’’, vertelt Amber. Dat veel jonge kinderen het fascinerend vinden om dat soort woorden te gebruiken, begrijpt ze wel. ‘Elk kind dat zindelijk probeert te worden, gebruikt de woorden die daarbij horen om de angst los te laten.’
Lees verder onder de advertentie
Het werkt volgens haar net als bij volwassenen: ‘Als wij nerveus zijn, maken we grappen en gaan we giechelen om de spanning de baas te zijn. Kinderen doen hetzelfde, maar dan op hun eigen niveau. Humor werkt bij dit soort dingen geweldig – indirect laten we weten dat we ons ongemakkelijk voelen.’
Daarnaast helpen de poeppraatjes kinderen hun lichaam beter te begrijpen. ‘Tussen twee en drie jaar oud worden kinderen meer zelfbewust’, legt Amber uit. ‘Dus als ze voortdurend praten over poepen en plassen, maken ze verbinding met datgene wat uit hun lichaam komt. Ze leren dat ze controle hebben over beide processen.’
Lees verder onder de advertentie
Als haar kinderen het woord ‘poep’ zeggen – of scheet, kak, pies of andere synoniemen – zegt ze er niets van. ‘Tenzij ze elkaar gaan opjutten en voor poephoofd of erger gaan uitmaken. Je moet maar zo denken: het is een fase. Over een tijdje is het weer voorbij. Het slechte nieuws is alleen dat de humor nog smakelozer wordt als je kind ouder wordt…’
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).