Pesten of buitensluiten in de klassenapp: 1 op 4 kinderen maakt het mee

03.11.2021 11:14
pesten in klassenapp

Vragen kunnen stellen over je huiswerk of contact houden met je klasgenoten: een klassenapp is hartstikke handig, maar er zit ook een keerzijde aan. 

Uit onderzoek van MediaMasters en Kidsweek blijkt namelijk dat 1 op de 4 kinderen pesten of buitensluiten van klasgenoten in de groepsapp heeft meegemaakt.

Spammen

Niet alleen bij volwassenen, ook bij kinderen is de groepsapp uitermate populair: 92 procent van de kinderen tussen de 9 en 13 jaar zit in één of meerdere WhatsApp-groepen, bijna 20 procent is zelfs actief in meer dan tien groepsgesprekken. Naast vrienden- en familieapps, zitten kinderen vooral in klassenapps: ruim tweederde is actief in zo’n groep. Daar zitten zowel leuke als minder leuke kanten aan, aldus de respondenten. Veel berichten sturen (spammen), onzin delen en direct een antwoord verwachten worden als de meest vervelende aspecten ervaren.

Gewelddadige video’s

Ondanks dat 73 procent van de kinderen aangeeft dat er regels zijn opgesteld, ziet 20 procent weleens berichten voorbijkomen die ze liever niet hadden gezien. Denk hierbij aan gewelddadige video’s, blootfoto’s of onaardige berichten. Verder geeft 25 procent aan dat er wel eens kinderen gepest of buitengesloten worden in de klassenapp – en dat terwijl slechts de helft van de ouders meekijkt met wat er in zo’n groep gebeurt. 

 

Lees ook
‘Mijn zoon is een pestkop’ >

 

Wederzijds begrip

Henrike van Gelder, hoofdredacteur Kidsweek: “Je hoeft niet te gaan spioneren, maar wel af en toe geïnteresseerd vragen waar het over gaat in de klassenapp, en helpen als je kind zich niet prettig voelt. Alleen al het besef dat je je telefoon ook uit kunt zetten of uit een groep kunt stappen, is voor veel kinderen een openbaring. Ik snap dat sommige ouders denken ‘mijn ouders hadden vroeger ook geen idee wat er gebeurde op het schoolplein, dus waarom zou ik van mijn kinderen willen weten wat ze online doen’? Maar ik vind het toch echt een andere situatie als kinderen zich onveilig voelen online, maar dit misschien niet durven te delen. Ook uit angst dat hun ouders het toch niet snappen. Dat wederzijdse begrip is echt heel belangrijk.”

 

Online communiceren is niet meer weg te denken uit het leven van jongeren in Nederland. Alleen: hoe houd je het samen sociaal online? Die vraag staat centraal tijdens de Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november), georganiseerd door Netwerk Mediawijsheid.