‘Opvoedboeken spreken elkaar soms tegen. Hoe weet ik wie ik moet geloven?’

13.05.2019 18:37
Els en Do

Ik ben nogal perfectionistisch en raadpleeg graag opvoedboeken. Maar als ik alles moet doen wat de deskundigen zeggen, schiet ik blijkbaar zwaar tekort. Ze spreken elkaar soms ook nog tegen. Hoe weet ik wie ik moet geloven?

U moet geen enkele deskundige geloven (behalve de tantes Els en Do, maar wij zijn dan ook geen deskundigen). Volgens Dr. Carolien Gravesteijn van de Hogeschool Leiden maken moderne opvoeddeskundigen ouders vooral onzeker. Omdat ze te veel vanuit kinderen denken en te weinig vanuit ouders. Daardoor raken die laatsten overbelast. Ze hebben het gevoel dat ze alle verantwoordelijkheid voor het geluk van hun kinderen in de schoenen geschoven krijgen. Dit in een tijdsgewricht waarin burn­outs toch al op de loer liggen omdat we zo veel van onszelf eisen.
 

Vertrouw op uzelf

Gooi de boeken in de gracht, anders wordt u hartstikke gek. Vertrouw op uzelf. ‘U weet meer dan u denkt’, schreef de beroemde pedagoog Benjamin Spock in 1950. Volgens hem zijn ouders door de natuur uitgerust met het talent hun kinderen op te voeden. Je zou zeggen dat Spock zichzelf daarmee overbodig maakte, maar zijn opvoedbijbel Baby- en kinderverzorging vloog over de toonbank. Omdat hij een verademing was vergeleken met zijn strenge collega’s. Die schreven bijvoorbeeld voor dat je kinderen niet moest knuffelen. Daar werden het maar watjes van. Van Spock moesten ouders hun kinderen juist veel knuffelen. Vandaar de wereldwijde verbijstering toen Spocks zonen vertelden dat hij een kille vader was geweest die hun voor het slapengaan een hand gaf.
 

Lees ook
Dit is volgens moeder Michelle het beste opvoedadvies ooit >
 

Leuke dingen doen

Nu dwalen we af. Wat we zeggen willen: diep in u zit een feilloos ouderinstinct dat is bedekt met onzekerheid. Het enige wat u hoeft te doen is het te ontdekken. In plaats van opvoedboeken lezen, gaat u leuke dingen doen. Kunt u het toch niet laten: lees dan alleen nog dr. Spock (als het niet beneden onze waardigheid zou zijn, zouden wij ook ons eigen boek aanprijzen: Geef dat kind een slok jenever. Saskia Noort zei erover: ‘Elk advies van deze moesjes werkt!’ En Linda de Mol jubelde: ‘Was dit boek er maar geweest toen mijn kinderen klein waren.’).
 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 04-2019.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >