Op déze dag sneuvelen alle goede voornemens (ja, ook die van jou)

29.12.2022 14:27
goede-voornemens-sneuvelen

Had je jezelf nog zo voorgenomen minder suiker te eten, komt je kind aan met zelfgemaakte koekjes. Tja, die kun je natuurlijk niet weigeren. Gelukkig ben je niet de enige bij wie een goed voornemen sneuvelt.

Maaltijdbezorger Deliveroo vergeleek cijfers van dit jaar met de afgelopen twee jaar en maakte op basis daarvan een voorspelling. Wat blijkt? Op 2 januari bestellen klanten massaal gezonde en veganistische maaltijden, maar vanaf 18 januari moet die salade toch weer plaatsmaken voor een vette hap. En drank, want bezorgers verkopen maar liefst 80 procent meer alcohol dan de week ervoor.

 

Lees ook
7 sportsmoezen waarbij je kinderen goed van pas komen >

 

‘Het what-the-hell-effect’

Ingrid Steenhuis, hoogleraar preventie van de Vrije Universiteit in Amsterdam, vindt het niet zo gek dat goede voornemens snel sneuvelen. “Wat je ziet is dat mensen vol goede moed beginnen met een voornemen, maar het bij de eerste uitglijder al opgeven. Dit wordt ook wel het what-the-hell-effect genoemd. Terwijl zulke uitglijders juist bij het proces horen als je iets probeert te veranderen”, zegt ze tegen RTL Nieuws. “Het is belangrijk om concrete stappen te hebben, anders struikel je over de eerste de beste hobbel.”

 

Volg Kek Mama op Facebook voor meer handige tips, fijne weetjes en nieuws >