Hoe zorg je ervoor dat je kind niet alleen de aardappelkroketjes naar binnen werkt, maar ook de groenten en vis? Deze vrouw lijkt het te weten, maar haar man gooit roet in het eten.
Lees verder onder de advertentie
‘Zelf ben ik opgegroeid met een gespannen relatie rond eten. En ik heb mezelf beloofd dat ik het bij mijn kinderen anders zou doen’, vertelt de vrouw. ‘Ik hanteer de methode waarbij wij als ouders bepalen wat er gegeten wordt, en mijn kind beslist hoeveel hij ervan eet.’
Ze is daar op gekomen door talloze boeken te lezen en lid te worden van Facebookgroepen over dit onderwerp. ‘Ik heb het gevoel dat dat een positieve invloed heeft gehad op hoe mijn kinderen naar voedsel kijken en erop reageren. Het probleem is alleen dat mijn man het totaal anders ziet en doet. Hij denkt dat we de kinderen moeten vertellen dat ze niet de hele dag snoep en koek kunnen eten, omdat ze dat als volwassene dan ook gaan doen. En that’s it.’
‘Onze dochter is nu vier. We serveren het toetje op hetzelfde bord als de hoofdmaaltijd, om te laten zien dat we het dessert niet meer waarde geven’, gaat ze verder. ‘Maar mijn man noemt het toetje ‘snoep’. Hij gebruikt woorden als ‘gezond’ en ‘vies’ of ‘speciale traktatie’. Terwijl ik vind dat elk gerecht gewoon bij zijn naam genoemd moet worden. En de manier waarop hij over eten praat, begint onze dochter inmiddels over te nemen.’
Haar man vertikt het om boeken over eetgedrag bij kinderen te lezen en wil niet lid worden van één van de Facebookgroepen waar zij zit. ‘Hij zegt dat hij respect heeft voor wat ik de kinderen leer, maar dat hij er zelf gewoon niet geïnteresseerd in is. Dat baart me zorgen. Hoe kan ik hem in hemelsnaam duidelijk maken dat zijn afkeer hiervoor er juist voor zal zorgen dat onze kinderen qua eetgewoonten gaan ontsporen?’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.