Neuropsycholoog Erik Scherder: ‘Denk niet in minuten rust, maar in white spots’

16.09.2018 10:37
Tijd voor jezelf Erik Scherder Beeld: Unsplash

Je kunt natuurlijk de hele dag door rennen, maar je kunt ook even stoppen en aan jezelf denken. Daar word je namelijk blijer van.

NEUROPSYCHOLOOG ERIK SCHERDER: “Stress heb je nodig om bepaalde klussen te klaren, als je moet pieken. De gebieden die een rol spelen bij emoties gaan dan even ‘down’. Dat merk je als er iets is met je kind, als het naar het ziekenhuis moet: pas als de hectiek voorbij is, ga je huilen. Schitterend dat het brein daartoe in staat is.
 

‘Default mode’

Als de hersenen te vaak overvraagd worden, ontstaat er chronische stress. Om dit te voorkomen moet het brein regelmatig in ‘default mode’ gezet worden. En dat doe je door niets te doen. Daarmee worden neurale systemen geactiveerd die creativiteit en het probleemoplossend vermogen stimuleren. Je merkt het als je er geen afleiding is, onder de douche bijvoorbeeld: daar krijg je vaak de beste ideeën.
 

Moment voor jezelf

Denk niet in minuten rust, maar in white spots: lege momenten door de dag heen waarop de hersenen even rust krijgen. Door bijvoorbeeld ’s avonds een blokje om te lopen, of de lunch met collega’s over te slaan en alleen te gaan wandelen. Het zijn de momenten voor jezelf. Maar als jij ontspant door met je kinderen naar de speeltuin te gaan: doe dat vooral. Uit het raam kijken is ook een goeie. Werkgevers zouden daar nadrukkelijk toestemming voor moeten geven: iedereen wordt er uiteindelijk een stuk productiever van.
 

Actieve levensstijl

De hersengebieden die ervoor zorgen dat we de druk van alledag aankunnen zijn actiever bij een actieve levensstijl. En dat is handig in drukke tijden. Breng de kinderen dus niet steeds met de auto naar school, maar pak de fiets. Vroeger deed iedereen dat. Door weer en wind naast je kind fietsen, hand in de kraag, daar moeten we naar terug.”
 

Lees ook
‘Mama wil even rust’: zo zorgen deze moeders voor me-time >

 

TIP VAN ERIK:

‘BIJ STRESS NIET GAAN NIKSEN’

“Merk je dat je jezelf echt hebt overvraagd, dan is niksen juist geen goed idee. Dan ga je alleen maar tobben. Ga wandelen, fietsen – niet zozeer vanwege de beweging, maar om los te komen van de drukte. En zorg dan dat je de oorzaak van het probleem aanpakt. Krijg je het zelf niet voor elkaar, vraag dan hulp van een professional die je op weg kan helpen. Dat is geen zwaktebod, maar het enige juiste dat je dan kunt doen.”
 

 

Dit verhaal is er één van een interviewserie in Kek Mama 10-2018.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >