Je kunt natuurlijk de hele dag door rennen, maar je kunt ook even stoppen en aan jezelf denken. Daar word je namelijk blijer van.
Lees verder onder de advertentie
NEUROPSYCHOLOOG ERIK SCHERDER: “Stress heb je nodig om bepaalde klussen te klaren, als je moet pieken. De gebieden die een rol spelen bij emoties gaan dan even ‘down’. Dat merk je als er iets is met je kind, als het naar het ziekenhuis moet: pas als de hectiek voorbij is, ga je huilen. Schitterend dat het brein daartoe in staat is.
Lees verder onder de advertentie
‘Default mode’
Als de hersenen te vaak overvraagd worden, ontstaat er chronische stress. Om dit te voorkomen moet het brein regelmatig in ‘default mode’ gezet worden. En dat doe je door niets te doen. Daarmee worden neurale systemen geactiveerd die creativiteit en het probleemoplossend vermogen stimuleren. Je merkt het als je er geen afleiding is, onder de douche bijvoorbeeld: daar krijg je vaak de beste ideeën.
Lees verder onder de advertentie
Moment voor jezelf
Denk niet in minuten rust, maar in white spots: lege momenten door de dag heen waarop de hersenen even rust krijgen. Door bijvoorbeeld ’s avonds een blokje om te lopen, of de lunch met collega’s over te slaan en alleen te gaan wandelen. Het zijn de momenten voor jezelf. Maar als jij ontspant door met je kinderen naar de speeltuin te gaan: doe dat vooral. Uit het raam kijken is ook een goeie. Werkgevers zouden daar nadrukkelijk toestemming voor moeten geven: iedereen wordt er uiteindelijk een stuk productiever van.
Lees verder onder de advertentie
Actieve levensstijl
De hersengebieden die ervoor zorgen dat we de druk van alledag aankunnen zijn actiever bij een actieve levensstijl. En dat is handig in drukke tijden. Breng de kinderen dus niet steeds met de auto naar school, maar pak de fiets. Vroeger deed iedereen dat. Door weer en wind naast je kind fietsen, hand in de kraag, daar moeten we naar terug.”
“Merk je dat je jezelf echt hebt overvraagd, dan is niksen juist geen goed idee. Dan ga je alleen maar tobben. Ga wandelen, fietsen – niet zozeer vanwege de beweging, maar om los te komen van de drukte. En zorg dan dat je de oorzaak van het probleem aanpakt. Krijg je het zelf niet voor elkaar, vraag dan hulp van een professional die je op weg kan helpen. Dat is geen zwaktebod, maar het enige juiste dat je dan kunt doen.”
Lees verder onder de advertentie
Dit verhaal is er één van een interviewserie in Kek Mama 10-2018.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
De nachtmerrie van elke moeder: je raakt je kind kwijt. Het ene moment is ‘ie er nog, je knippert, en poef. Weg. Het overkwam ook Janna. Zij dacht dat haar dochter was ontvoerd.