‘Moet ik mijn zoon (9) het minder laten opnemen voor anderen?’

22.03.2022 06:27

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Corina (40) woont samen met Joost (40) en is moeder van Joah (9) en Elvie (3).

“Het leven is hard, en kinderen zijn nog harder. Des te krachtiger vind ik het dat mijn zoon Joah het steevast opneemt voor kinderen die worden gepest of buitengesloten. Dat wordt hem niet altijd in dank afgenomen. De pestkoppen in de klas zien het als reden ook hem soms te pakken, en de kinderen voor wie hij zich sterk maakt, zijn daarna niet per se zijn vrienden.

 

Altruïsme

Ik bewonder zijn authenticiteit en rechtvaardigheidsgevoel, maar daardoor ontvangt hij wel meer klappen dan veel andere kinderen. Wordt-ie hard van, vindt Joost. Kweekt karakter. Maar voor mij heeft het altruïsme van mijn zoon wel een keerzijde. Iemand die altijd maar klaarstaat voor anderen, haalt zich namelijk ook mensen op de hals met minder goede bedoelingen. Die het wel handig vinden, zo’n schokbreker. Maar niet automatisch zouden klaarstaan voor hém.

 

Lees ook
Pesten of buitensluiten in de klassenapp: 1 op 4 kinderen maakt het mee >

 

Voor zichzelf kiezen

Natuurlijk wil ik niet dat mijn kind nu al leert om cynisch in het leven te staan, of teveel op zijn hoede te zijn. Maar ik vind het ook belangrijk dat hij voor zichzelf durft te kiezen. Dat hij zich niet altíjd op de tweede plek hoeft te zetten om een hoger doel te dienen. Hoe vinden we hier een middenweg in?”

 

Meer afleveringen van het dilemma? Elke dinsdag komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.