‘Mijn dochter (7) wordt buitengesloten door de meisjes in haar klas’

25.06.2019 12:23
Els en Do

Mijn dochter (7) wordt buitengesloten door de meisjes in haar klas. Onder leiding van Mirella. Zij heeft bepaald dat mijn kind er niet bijhoort. Wat bezielt zo’n Mirella eigenlijk?

Helaas is dit de normaalste zaak van de wereld. Zo gaat dat bij meisjes. Sinds jaar en dag. Bij de Germanen al, daar kunt u veilig van uitgaan. Wij zien helemaal voor ons hoe kleine Alagund werd buitengesloten bij de les bosbessen plukken.
 

Clubjes vormen

Kinderen bepalen graag een pikorde. Jongens doen dat simpel: wie is de sterkste en wie kan het beste voetballen. Bij meisjes is het proces mysterieuzer. Ze vormen clubjes waarbij ze anderen buitensluiten. Vaak is er een Mirella die de toon aangeeft. Er zijn hele studies gewijd aan wat die Mirella’s in huis moeten hebben om een Mirella te zijn. Zoals Het geheim van populaire kinderen van de Groningse ontwikkelingspsycholoog Henderien Steenbeek.

Zij liet steeds twee meisjes uit groep drie met elkaar spelen: een geliefd en een minder geliefd kind. De minst geliefde kinderen waren het aardigst. Ze glimlachten vaker en vroegen: “Wat wil jij doen?” De Mirella’s trokken zich minder van de wensen van hun maatjes aan. Ze zeiden: “Ik ga dit doen, je mag meedoen.” Die zelfverzekerdheid wordt blijkbaar als aantrekkelijk ervaren. Hun uiterlijk werkte ook mee; ze zagen er leuk uit en droegen hippe kleren.
 

Lees ook
Waarom kinderen elkaar op deze basisschool geen ‘BFF’ mogen noemen >

 

Mededogen

De tantes zeggen: heb mededogen met Mirella. Ze weet misschien zelf niet wat voor macht ze heeft. Voor haar is het vanzelfsprekend dat ze een Mirella is. Ze weet niet hoe het is om geen Mirella te zijn. Ze vindt dat ze zich normaal gedraagt.

U hoeft niet rouwig te zijn dat uw dochter niet de koningin van de klas is. Volgens psycholoog Antonius Cilessen zijn de Mirella’s na hun schooltijd opvallend vaak depressief omdat ze minder hechte vriendschappen hebben dan minder populaire meisjes. Ze hebben nooit geleerd er moeite voor te doen. Vertel uw kind dat ze maar een paar echte vriendinnen nodig heeft in het leven, en als dat niet Mirella is heeft Mirella pech gehad.
 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 06-2019.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >