‘Moet ik mijn dochter (9) alleen op zwemuitje laten gaan?’

09.11.2021 12:01
dilemma dochter alleen zwemuitje zwemmen Beeld: Getty Images

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Fadime (34) is getrouwd met Marnix (36) en moeder van Leah (9) en Michelle (6).

“Vorige week kreeg ik het telefoontje waar ik al een tijd voor vreesde. Het startsein voor het Grote Loslaten: mijn oudste dochter wil alleen gaan zwemmen. Natuurlijk geef ik Leah al een tijdje stap voor stap meer vrijheden. Voor het eerst alleen naar school lopen. In haar eentje oversteken. Op de fiets naar een vriendin aan de andere kant van de wijk. En nu had ik de moeder van een klasgenoot aan de lijn. Haar dochter had het zelf bedacht: ze wil zwemmen met een paar vriendinnen, onder wie Leah. Kon best, vond moeder – was ik het ermee eens? Ze zet ze af bij het zwembad, ze mogen er lunchen met een frietje, en na een uurtje of drie haalt moeder ze aangekleed en wel weer op.
 

Lees ook
Nicolette Kluijver: ‘Loslaten en loskomen, het is blijkbaar het nieuwe thema in mijn leven’ >

 

Zwemmen

Ik vind het nogal wat. Leah had op haar zevende drie zwemdiploma’s en redt zich goed in het water. Maar er zijn ook andere kinderen in het zwembad. In gedachten zie ik al hoe iemand onnadenkend een bommetje maakt, bovenop mijn zwemmende dochter.

Leah vindt mijn zorgen belachelijk. Op vakantie mag ze toch ook alleen het water in, mits ze zich elke twintig minuten bij me meldt? En er zijn badmeesters die alles in de gaten houden. Ze heeft natuurlijk gelijk, vindt ook mijn man. Bovendien: mensen slaan heus wel alarm, mocht iets aan de aandacht van die badmeester ontsnappen, zegt hij. Toch vind ik het doodeng als ze zonder toezicht gaat zwemmen. Bestaat daar eigenlijk een minimumleeftijd voor? Moet ik dit uitje toestaan, of toch nog een jaartje wachten?”

 

Meer afleveringen van het dilemma? Elke dinsdag komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.