Moeders leveren helft salaris in na geboorte eerste kind

17.12.2020 13:25
geld bom onder relatie Beeld: Shutterstock

Het inkomen van Nederlandse moeders daalt gemiddeld 46 procent na de geboorte van een kind, blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). Het inkomen van vaders blijft wél gelijk.

Het CPB deed dit onderzoek in opdracht van het ministerie van onderwijs en nam daarvoor de gegevens onder de loep van 1,1 miljoen ouders die tussen 2005 en 2009 hun eerste kind kregen. 

 

Het traditionele rolpatroon

Het inkomen van moeders daalt doordat zij na de geboorte van hun eerste kind, in tegenstelling tot hun partner, vaak een stuk minder gaan werken: zij nemen in de meeste gevallen nog altijd de zorgtaken op zich. Dit traditionele rolpatroon heeft tot gevolg dat vrouwen minder economisch zelfstandig zijn en op carrièregebied minder stappen maken. 

 

Lees ook
‘Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan’ >

 

‘Kinderboete’

Een kleine kanttekening: de zogenaamde ‘kinderboete’ is wel minder groot bij hoogopgeleide moeders, moeders in de publieke sector en lesbische koppels. Voor vrouwen met een migratieachtergrond is het verschil over het algemeen ook kleiner. Al is het verschil bij vrouwen met een Marokkaanse of Turkse achtergrond juist weer groter dan bij vrouwen zonder migratieachtergrond.

 

Duitsland

Vergeleken met landen als Denemarken en Zweden is de inkomensdaling in Nederland relatief hoog, maar in Oostenrijk en Duitsland is de inkomensdaling juist groter.

 

Bron: CPB

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >