Het inkomen van Nederlandse moeders daalt gemiddeld 46 procent na de geboorte van een kind, blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). Het inkomen van vaders blijft wél gelijk.
Lees verder onder de advertentie
Het CPB deed dit onderzoek in opdracht van het ministerie van onderwijs en nam daarvoor de gegevens onder de loep van 1,1 miljoen ouders die tussen 2005 en 2009 hun eerste kind kregen.
Het traditionele rolpatroon
Het inkomen van moeders daalt doordat zij na de geboorte van hun eerste kind, in tegenstelling tot hun partner, vaak een stuk minder gaan werken: zij nemen in de meeste gevallen nog altijd de zorgtaken op zich. Dit traditionele rolpatroon heeft tot gevolg dat vrouwen minder economisch zelfstandig zijn en op carrièregebied minder stappen maken.
Een kleine kanttekening: de zogenaamde ‘kinderboete’ is wel minder groot bij hoogopgeleide moeders, moeders in de publieke sector en lesbische koppels. Voor vrouwen met een migratieachtergrond is het verschil over het algemeen ook kleiner. Al is het verschil bij vrouwen met een Marokkaanse of Turkse achtergrond juist weer groter dan bij vrouwen zonder migratieachtergrond.
Lees verder onder de advertentie
Duitsland
Vergeleken met landen als Denemarken en Zweden is de inkomensdaling in Nederland relatief hoog, maar in Oostenrijk en Duitsland is de inkomensdaling juist groter.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.