Een anonieme moeder ergert zich aan een klassenouder in de groep van haar dochter. Ze lucht haar hart in een brief aanTrouw: ‘Deze vrouw zit bijna dagelijks naast de meester in de klas en ‘houdt een oogje in het zeil”, schrijft ze.
Lees verder onder de advertentie
‘Maar ze neemt haar functie zo serieus dat ze tot een soort klassenoverste is uitgegroeid.’
Minder kritisch
Volgens Thijs den Otter van de Algemene Onderwijsbond (AOb) gebeurt dit vaker. “Het komt weleens voor dat ouders zich te actief met de lesinhoud gaan bemoeien, maar het is lastig om hier iets aan te doen”, zegt hij tegen Editie NL. “We zitten nu wel in een situatie waarin we minder kritisch kunnen zijn, omdat er zoveel behoefte is aan meer handen.”
Ondanks dat een overijverige klassenouder soms voor irritaties zorgt, kan het voor de ontwikkeling van een kind geen kwaad, zegt orthopedagoog Mariëlle Beckers tegen de nieuwssite. “Het kan alleen kwaad als de communicatie tussen ouder en leraar erdoor verandert, bijvoorbeeld als een ouder dingen over een kind bewust verzwijgt, of als er ruzie ontstaat. Kinderen zijn namelijk loyaal aan zowel ouder als leerkracht en horen daar niet tussen te kiezen.”
Lees verder onder de advertentie
Bevoegd
Wel geeft ze aan dat er goede afspraken moeten worden gemaakt: “Het is hartstikke leuk als ouders van alles bedenken, maar het is goed als leraren daar zakelijk in blijven. En willen ouders lessen verzorgen? Dan moeten ze daar bevoegd voor zijn.”
Aicha (32) is moeder van twee kinderen en getrouwd met Zakaria. Al negen jaar is ze hecht bevriend met Sharona, ondanks hun totaal verschillende achtergronden. Maar tijdens een kinderfeestje gebeurde er iets wat alles veranderde.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
De opmerking: “Wat ben jij volwassen voor je leeftijd”, klinkt als een onschuldig compliment, bedoeld om een kind te prijzen voor zijn gedrag, verantwoordelijkheidsgevoel of empathie. Maar volgens deze therapeuten kun je die zin beter niet meer zeggen tegen je kind.
Het huisdier van je kind, hun oogappel, hun grootste liefde. En dan gaat ‘ie dood. Shit happens, maar of je kind hier ooit nog overheen komt, is de vraag.
Sanne (37) is getrouwd met Jeroen en samen hebben ze twee kinderen: Noa (6) en Mees (4). Ieder jaar op Koningsdag trekt haar gezin er feestelijk op uit – maar Sanne blijft bewust alleen thuis.