Moeder ergert zich aan overijverige klassenouder: ‘Bemoeit ze zich ineens met de les’

24.11.2017 09:30
ergert-zich-aan-klassenouder

Een anonieme moeder ergert zich aan een klassenouder in de groep van haar dochter. Ze lucht haar hart in een brief aanTrouw: ‘Deze vrouw zit bijna dagelijks naast de meester in de klas en ‘houdt een oogje in het zeil”, schrijft ze.

‘Maar ze neemt haar functie zo serieus dat ze tot een soort klassenoverste is uitgegroeid.’

 

Minder kritisch

Volgens Thijs den Otter van de Algemene Onderwijsbond (AOb) gebeurt dit vaker.  “Het komt weleens voor dat ouders zich te actief met de lesinhoud gaan bemoeien, maar het is lastig om hier iets aan te doen”, zegt hij tegen Editie NL. “We zitten nu wel in een situatie waarin we minder kritisch kunnen zijn, omdat er zoveel behoefte is aan meer handen.”

 

Lees ook
Oók nog hulpmoeder zijn op school? Zo doe je dat >

 

Communicatie

Ondanks dat een overijverige klassenouder soms voor irritaties zorgt, kan het voor de ontwikkeling van een kind geen kwaad, zegt orthopedagoog Mariëlle Beckers tegen de nieuwssite. “Het kan alleen kwaad als de communicatie tussen ouder en leraar erdoor verandert, bijvoorbeeld als een ouder dingen over een kind bewust verzwijgt, of als er ruzie ontstaat. Kinderen zijn namelijk loyaal aan zowel ouder als leerkracht en horen daar niet tussen te kiezen.”

 

Bevoegd

Wel geeft ze aan dat er goede afspraken moeten worden gemaakt: “Het is hartstikke leuk als ouders van alles bedenken, maar het is goed als leraren daar zakelijk in blijven. En willen ouders lessen verzorgen? Dan moeten ze daar bevoegd voor zijn.”

 

Bron: Editie NL