hulpmoeder-school

Wil je meer betrokkenheid tonen door schoolmoeder te worden, maar geen flauw idee hoe je hier tijd voor moet vrijmaken? Zet de eerste stap met deze tips.

Want iets extra's doen voor de school van je kind geeft een lekker gevoel, maar een beetje balans is wel zo fijn.

 

Kleine moeite, groot gebaar

Zeven dagen in de week klaarstaan voor school is heus niet nodig. Ben je fulltime aan het werk? Of laat je huishouden het niet toe? Dan kun je het begin van het jaar dagen uitkiezen uit die voor jou haalbaar zijn (kerstknutselmiddag, het jaarlijkse schooluitje of klaar-over tijdens het verkeersexamen) - je zult merken dat de school zelfs daar al heel blij mee is. Wel goed om rekening mee te houden: check of in de verzekeringspolis van de school een clausule is opgenomen die schade door hulpouders dekt.

 

Sterrenmaal? Hoeft niet

Ingewikkelde gerechten in de avond kun je bewaren voor wanneer je kinderen een logeerpartij bij opa en oma hebben. Natuurlijk is het lekker om gefrituurde langoustines op een courgettetaartje en couscous te serveren, maar kies je voor een makkelijke maaltijd, dan heb je meer tijd om in de middag wat langer op school te blijven.

 

Organiseer en ruim op

Je hoeft echt niet van de grond te kunnen eten (een blinkend huis is met een kleuter sowieso onmogelijk), maar een béétje overzicht is altijd fijn. Als je ervoor zorgt dat je huis er voor het oog prima uitziet, je agenda geen warboel is, er niet overal kleding slingert en alle papieren goed geordend zijn, scheelt het al een hoop. Klinkt nogal 'Jomanda', maar een opgeruimd huis betekent vaak ook een opgeruimd hoofd en zo kun je ontspannen tijd doorbrengen op de school van je kind.

 

Denk praktisch

Kijk je al weken tegen die tas vol lege jampotjes aan, ligt het onder je bed vol met schoenendozen of puilt de knutselkast van je kind uit? Kijk eens of hier iets bruikbaars bijzit voor school. Vaak vinden juffen of meesters dit soort dingen alleen maar fijn en jij ben er weer vanaf - dubbel zo handig. Ook slim: als je toch al een pan soep aan het koken bent, is het een kleine moeite om íets meer te maken voor (bijvoorbeeld) een speciaal project of feestje.

 

Tijd voor school, tijd voor jezelf

Hulpouder zijn is leuk, maar kost wel energie. Je kunt daarom proberen om een dagje school af te wisselen met een middag wat leuks doen met je vriendin of partner. Een goede balans is belangrijk en dit zorgt ervoor dat je (lijkt zware kost, maar toegegeven: dit is zo) de beste versie van jezelf kunt zijn.

 

Hup, smartphone in de tas

Probeer je e-mail en social media op vaste tijden te checken en de signalen uit te zetten, anders word je de hele dag afgeleid. En zeg nou zelf: die video van het eerste hapje van het kleinkind van je buurvrouw kan best wel wachten. Veel leuker om je bezig te houden met de knutselwerkjes van de klasgenoten van je kind. En ja, daar heb je 'm weer: rust en balans in je hoofd zorgt voor meer ontspanning.

 

Mens, wat ben je mooi als je probeert' 

We willen allemaal lekker in ons vel zitten. Dat je daar iets voor moet doen of laten begrijpen we ook allemaal. Maar gezonder eten, meer bewegen of vaker ontspannen is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe zet je die eerste stap? Ontdek Menzis SamenGezond, een online gezondheidsprogramma met bijbehorende app. Dat is een gezond steuntje in de rug, dat jou helpt om het maximale uit je leven te halen. Houd je fitscore bij in de app, vind allerlei inspiratie op de site en help jezelf om gezonder te leven met een online coach, tips en meer.

 

BN'er-moeders op Instagram

Van het Jeugdjournaal kijken tot ontbijt op bed: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Lekker bankhangen

 

Eindelijk, languit op de bank! #jeugdjournaal #bankhangen #mijnzoon❤️ @mees_kingston

Een bericht gedeeld door Bridget (@bridgetmaasland) op

 

Zou die ook eieren leggen?

 

🤔

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op

 

De beste leraar

 

Kan best zwaar zijn, zo'n modellenleven

 

Setlife #modelforaday #SammyRose

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op

 

Alsof het niks is

 

Next level @lisaamil . #tweewaggies #alsoftniksis

Een bericht gedeeld door Tess Milne (@tessmilne_) op

 

Ontbijt op bed

 

Lees ook
Fotoserie: 8x Moederdag fails >

 

Kleine meisjes worden groot

 

So proud❤️ #vallenenopstaan #waarismijnbabygebleven #grotemeid💗

Een bericht gedeeld door Estavana Polman (@estavana) op

 

De beste selfie

 

Onze beste selfie EVER 🐻❤

Een bericht gedeeld door Liza Sips (@lizasips) op

 

Hallo dames...

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

geen slechte moeder
Beeld: Unsplash

Iedereen die kinderen heeft, vraagt zich wel eens af: ben ik wel een goede moeder? Blogger Chaunie Brusie is klaar met die twijfels. ‘Ik ben een moeder die haar best doet. En dat is genoeg.’

‘De druk die we onszelf als moeder opleggen, is enorm’, schrijft ze op Babble.
 

Hele lijst

‘Elke avond kan ik een lijstje maken van situaties waaruit blijkt dat ik geen goede moeder ben’, vertelt Chaunie. ‘Ik strijk niet, zet mijn kinderen voor de televisie in plaats van met ze te spelen en breng veel te veel tijd door op mijn telefoon. Des te meer ik stil sta bij alles waarin ik niet goed ben, des te slechter ik als moeder lijk te zijn.'
 

Lees ook:
'Schreeuw jij tegen je kind? Dan ben je heus geen slechte moeder' >

 

Teveel druk

Volgens Chaunie leggen moeders zichzelf een enorme druk op. Ze moeten een goede moeder zijn en een goed mens, omdat de maatschappij dat van ze verwacht. ‘Maar als je aan kinderen begint’, zegt ze, ‘vertelt niemand je hoe je met die druk moet omgaan. We krijgen allerlei praktische tips aangereikt, zoals speciale pyjama’s waardoor je kinderen beter zouden moeten slapen, maar op het mentale vlak staan we er alleen voor. Ons idee ‘Ik ben een slechte moeder omdat ik X, Y of Z doe’, staat snel gelijk aan ‘Ik ben een slecht persoon.’ En dat is een heel moeilijke cirkel om te doorbreken.’
 

‘We doen ons best’

Chaunie vindt dat je eerst genoeg van jezelf moet houden om je kinderen lief te kunnen hebben. En dat betekent dat je de ‘slechte-moeder-gedachten’ in de ban moet doen. ‘We zijn geen ‘slechte’ moeders als we de kinderen even snel in bed stoppen of ongeduldig worden’, zegt ze. ‘En zelfs niet, zoals mijn middelste kind waarschijnlijk nooit zal vergeten, als je hun verjaardag overslaat om zonder hen op reis te gaan naar Mexico. Wij moeders doen ons best. En dat is echt genoeg.'

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >