hulpmoeder-school

Wil je meer betrokkenheid tonen door schoolmoeder te worden, maar geen flauw idee hoe je hier tijd voor moet vrijmaken? Zet de eerste stap met deze tips.

Want iets extra's doen voor de school van je kind geeft een lekker gevoel, maar een beetje balans is wel zo fijn.

 

Kleine moeite, groot gebaar

Zeven dagen in de week klaarstaan voor school is heus niet nodig. Ben je fulltime aan het werk? Of laat je huishouden het niet toe? Dan kun je het begin van het jaar dagen uitkiezen uit die voor jou haalbaar zijn (kerstknutselmiddag, het jaarlijkse schooluitje of klaar-over tijdens het verkeersexamen) - je zult merken dat de school zelfs daar al heel blij mee is. Wel goed om rekening mee te houden: check of in de verzekeringspolis van de school een clausule is opgenomen die schade door hulpouders dekt.

 

Sterrenmaal? Hoeft niet

Ingewikkelde gerechten in de avond kun je bewaren voor wanneer je kinderen een logeerpartij bij opa en oma hebben. Natuurlijk is het lekker om gefrituurde langoustines op een courgettetaartje en couscous te serveren, maar kies je voor een makkelijke maaltijd, dan heb je meer tijd om in de middag wat langer op school te blijven.

 

Organiseer en ruim op

Je hoeft echt niet van de grond te kunnen eten (een blinkend huis is met een kleuter sowieso onmogelijk), maar een béétje overzicht is altijd fijn. Als je ervoor zorgt dat je huis er voor het oog prima uitziet, je agenda geen warboel is, er niet overal kleding slingert en alle papieren goed geordend zijn, scheelt het al een hoop. Klinkt nogal 'Jomanda', maar een opgeruimd huis betekent vaak ook een opgeruimd hoofd en zo kun je ontspannen tijd doorbrengen op de school van je kind.

 

Denk praktisch

Kijk je al weken tegen die tas vol lege jampotjes aan, ligt het onder je bed vol met schoenendozen of puilt de knutselkast van je kind uit? Kijk eens of hier iets bruikbaars bijzit voor school. Vaak vinden juffen of meesters dit soort dingen alleen maar fijn en jij ben er weer vanaf - dubbel zo handig. Ook slim: als je toch al een pan soep aan het koken bent, is het een kleine moeite om íets meer te maken voor (bijvoorbeeld) een speciaal project of feestje.

 

Tijd voor school, tijd voor jezelf

Hulpouder zijn is leuk, maar kost wel energie. Je kunt daarom proberen om een dagje school af te wisselen met een middag wat leuks doen met je vriendin of partner. Een goede balans is belangrijk en dit zorgt ervoor dat je (lijkt zware kost, maar toegegeven: dit is zo) de beste versie van jezelf kunt zijn.

 

Hup, smartphone in de tas

Probeer je e-mail en social media op vaste tijden te checken en de signalen uit te zetten, anders word je de hele dag afgeleid. En zeg nou zelf: die video van het eerste hapje van het kleinkind van je buurvrouw kan best wel wachten. Veel leuker om je bezig te houden met de knutselwerkjes van de klasgenoten van je kind. En ja, daar heb je 'm weer: rust en balans in je hoofd zorgt voor meer ontspanning.

 

Mens, wat ben je mooi als je probeert' 

We willen allemaal lekker in ons vel zitten. Dat je daar iets voor moet doen of laten begrijpen we ook allemaal. Maar gezonder eten, meer bewegen of vaker ontspannen is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe zet je die eerste stap? Ontdek Menzis SamenGezond, een online gezondheidsprogramma met bijbehorende app. Dat is een gezond steuntje in de rug, dat jou helpt om het maximale uit je leven te halen. Houd je fitscore bij in de app, vind allerlei inspiratie op de site en help jezelf om gezonder te leven met een online coach, tips en meer.

 

lifehacks-keuken

Met een hangende peuter aan je been is het zowat onmogelijk om een driegangenmenu op tafel te zetten. Toch helpen deze fijne lifehacks je een hand op weg - kan je ook eens uitpakken als je schoonmoeder op bezoek komt.

Ta(nden)art flossen

Flosdraad is niet alleen goed om je tanden mee te flossen, je kunt het ook prima gebruiken om een taart mee aan te snijden: nooit meer klooien met een taart mes en uit elkaar vallende (scheve) stukken. Overigens kun je deze truc ook gebruiken voor zachte producten als kaas, avocado en cake, maar gebruik wel altijd de geurloze variant zonder mintsmaak.

 

Aangekoekt spul in de magnetron

Krijg je al dat aangekoekte eten in de magnetron met geen mogelijkheid weg? Probeer het eens met een vaatwastablet. Leg 'm in een bakje met kokend water, zet dit in de magnetron en laat deze vijf minuten draaien op vol vermogen. Vervolgens veeg je die spetters zo van de zijkanten. Als je geen vaatwastabletten in huis hebt, kun je het ook met partjes citroen proberen.

 

In een paar seconden kokend water

Gemiddeld kost het zo'n tien minuten om een pan water voor pasta aan de kook te brengen. Met een Quooker kun je in die tijd nog wat groenten blancheren en een flesje voor je kind uitkoken. De Fusion- en Flexkranen hebben een kindveilige dubbel-druk-draai bedieningsknop die het onmogelijk maakt zomaar kokend water uit de kraan te tappen. Bij het tappen van kokend water licht de lichtring rood op, om te waarschuwen dat er kokend water uit de kraan komt. De waterstraal die vervolgens uit de kraan stroomt, is niet massief maar bestaat uit druppeltjes. Hierdoor heb je je hand al teruggetrokken voordat je je echt kunt branden. Lees hier meer over de veiligheid van de Quooker.

 

Gat in het midden

Nog even over de magnetron: wil je eten opwarmen, dan blijft het midden van de maaltijd vaak langer koud - helemaal als het eten net uit de koelkast komt. Wat je kunt doen om dit te voorkomen, is in het midden wat ruimte laten (een soort gat in het eten, dus). 

 

Koud, kouder, koudst

Komt er vanmiddag bezoek, ben je in alle hectiek vergeten de drank koud te zetten: en nu? Maak keukenpapier nat, wikkel het om de flesjes en doe ze in de koelkast, zo zijn de drankjes in no time koud. Vergeet alles na afloop niet uit de vriezer te halen, want als het te lang ligt, kan de boel exploderen en is je vriezer een rommel.

 

Zo wordt ei pellen een eitje

Waar Baking Soda goed voor is? Voor het bakken van een eitje, bijvoorbeeld. Voeg een theelepel toe aan het water als je eieren kookt en de schil gaat vervolgens veel makkelijker los. En sneller.

handige-bespaartips-voor-gezinnen

Dat je bankrekening nagenoeg leeg is aan het einde van de maand, is niet zo gek als je kinderen hebt. Gelukkig zijn er genoeg bespaartips zodat je meer geld kunt overhouden om leuke dingen te doen - of om op de spaarrekening te zetten.

1. Luieraanbiedingen

Je kind verbruikt in z'n eerste levensjaar zo'n 2500 luiers: een behoorlijke kostenpost dus, maar gelukkig kun je veel besparen als je de aanbiedingen in de gaten houdt. Pak bijvoorbeeld de folders van supermarkten en drogisterijen erbij of check online de beste deals. En vergeet niet om meteen groots in te slaan.

 

2. Tweedehands babyuitzet

Een baby groeit en ontwikkelt zich de eerste maanden zo snel dat je veel spullen maar kort nodig hebt. Je zou daarom prima voor tweedehands spul kunnen gaan: er zijn veel babyproducten te krijgen die nog in goede (soms zelfs nog ongebruikte) staat zijn. Bespaar je flink wat euro's mee. Tip: bij sommige tweedehands aankopen, zoals een autostoeltje, is het wel belangrijk om te checken of ze nog voldoen aan de veiligheidsvoorschriften.

 

3. Lenen, waarom niet?

Veel spullen heb je maar kort nodig, denk bijvoorbeeld aan een autostoeltje voor het eerste jaar. Misschien kun je die tijdelijk lenen van een vriendin? Ook een wipstoel is prima om eerst te lenen, want niet alle baby’s zijn er dol op. Zo voorkom je dat je een ongebruikt stoeltje in de kamer hebt staan.

 

4. Kleding voor een prikkie

Vast herkenbaar: ongedragen babypakjes. Niet gek, want vooral de eerste maanden groeien de meeste baby’s in een mum van tijd uit hun kleding. Soms slaan ze zelfs een maat over en dan blijf jij zitten met allemaal nieuwe shirtjes in maat 68. Tweedehands kleding kopen is daarom een goed alternatief. En vaak zijn deze kledingstukken maar een paar keer gedragen.

 

5. Denk vooruit bij je aankopen

Heeft je oudste een (nieuwe) fiets nodig? Probeer vooruit te denken: is het model tijdloos en is de kleur ook geschikt voor eventueel een tweede, derde of vierde kind? Ook goed onderhoud is belangrijk, zodat je jaren plezier hebt van je aankoop.

 

6. Maatje groter

Sommige kledingstukken kunnen best prijzig zijn, denk aan schoenen en een winterjas. Tijdens de sale kom je vaak nog leuke items tegen. Omdat het seizoen dan vaak al bijna voorbij is, en je kind het dus niet lang meer kan dragen, kun je ook gewoon een maat groter kopen. Heb je die winterjas voor volgend jaar maar alvast in de kast hangen.

 

7. Vakantie slim plannen

Een vakantie is een behoorlijke uitgave, maar ook daar kun je flink op besparen door je aan te melden voor speciale aanbiedingswebsites, zoals Ticketspy en Travelbird. Ook als je buiten de schoolvakanties en het hoogseizoen een vakantie boekt, scheelt dat al gauw heel wat euro’s. Uiteraard is dat vaak alleen haalbaar als je kinderen nog niet naar school gaan.

Wil je bijna helemaal niets kwijt zijn aan een vakantie, dan is huizenruil een optie. Misschien heb je wel een vriendin of familielid wonen in Limburg en woon je zelf in de Randstad, of andersom. Ook bestaan er websites voor huizenruil in het buitenland.

 

8. Meer huismerken

Een klassieke bespaartip: ga voor huismerken in plaats van A-merken. Hiermee wordt het bedrag op de kassabon aanzienlijk lager. En: doe een keer in de week boodschappen.

 

Grip op je geld: doe de Goed met Geld-test

Als je een kind hebt (of krijgt), wil je dat alles zo goed mogelijk geregeld is. Een gezonde financiële basis is daar onderdeel van. De Goed met Geld-test van Aegon is een leuke check om inzicht te krijgen in je financiën. Hoe sta je er financieel voor? Wat zijn je inkomsten en uitgaven? Hoeveel pensioen bouw je op? Zijn alle verzekeringen nog up-to-date en hoeveel ruimte heb je over om te sparen? Doe hier de test.