hulpmoeder-school

Wil je meer betrokkenheid tonen door schoolmoeder te worden, maar geen flauw idee hoe je hier tijd voor moet vrijmaken? Zet de eerste stap met deze tips.

Want iets extra's doen voor de school van je kind geeft een lekker gevoel, maar een beetje balans is wel zo fijn.

 

Kleine moeite, groot gebaar

Zeven dagen in de week klaarstaan voor school is heus niet nodig. Ben je fulltime aan het werk? Of laat je huishouden het niet toe? Dan kun je het begin van het jaar dagen uitkiezen uit die voor jou haalbaar zijn (kerstknutselmiddag, het jaarlijkse schooluitje of klaar-over tijdens het verkeersexamen) - je zult merken dat de school zelfs daar al heel blij mee is. Wel goed om rekening mee te houden: check of in de verzekeringspolis van de school een clausule is opgenomen die schade door hulpouders dekt.

 

Sterrenmaal? Hoeft niet

Ingewikkelde gerechten in de avond kun je bewaren voor wanneer je kinderen een logeerpartij bij opa en oma hebben. Natuurlijk is het lekker om gefrituurde langoustines op een courgettetaartje en couscous te serveren, maar kies je voor een makkelijke maaltijd, dan heb je meer tijd om in de middag wat langer op school te blijven.

 

Organiseer en ruim op

Je hoeft echt niet van de grond te kunnen eten (een blinkend huis is met een kleuter sowieso onmogelijk), maar een béétje overzicht is altijd fijn. Als je ervoor zorgt dat je huis er voor het oog prima uitziet, je agenda geen warboel is, er niet overal kleding slingert en alle papieren goed geordend zijn, scheelt het al een hoop. Klinkt nogal 'Jomanda', maar een opgeruimd huis betekent vaak ook een opgeruimd hoofd en zo kun je ontspannen tijd doorbrengen op de school van je kind.

 

Denk praktisch

Kijk je al weken tegen die tas vol lege jampotjes aan, ligt het onder je bed vol met schoenendozen of puilt de knutselkast van je kind uit? Kijk eens of hier iets bruikbaars bijzit voor school. Vaak vinden juffen of meesters dit soort dingen alleen maar fijn en jij ben er weer vanaf - dubbel zo handig. Ook slim: als je toch al een pan soep aan het koken bent, is het een kleine moeite om íets meer te maken voor (bijvoorbeeld) een speciaal project of feestje.

 

Tijd voor school, tijd voor jezelf

Hulpouder zijn is leuk, maar kost wel energie. Je kunt daarom proberen om een dagje school af te wisselen met een middag wat leuks doen met je vriendin of partner. Een goede balans is belangrijk en dit zorgt ervoor dat je (lijkt zware kost, maar toegegeven: dit is zo) de beste versie van jezelf kunt zijn.

 

Hup, smartphone in de tas

Probeer je e-mail en social media op vaste tijden te checken en de signalen uit te zetten, anders word je de hele dag afgeleid. En zeg nou zelf: die video van het eerste hapje van het kleinkind van je buurvrouw kan best wel wachten. Veel leuker om je bezig te houden met de knutselwerkjes van de klasgenoten van je kind. En ja, daar heb je 'm weer: rust en balans in je hoofd zorgt voor meer ontspanning.

 

Mens, wat ben je mooi als je probeert' 

We willen allemaal lekker in ons vel zitten. Dat je daar iets voor moet doen of laten begrijpen we ook allemaal. Maar gezonder eten, meer bewegen of vaker ontspannen is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe zet je die eerste stap? Ontdek Menzis SamenGezond, een online gezondheidsprogramma met bijbehorende app. Dat is een gezond steuntje in de rug, dat jou helpt om het maximale uit je leven te halen. Houd je fitscore bij in de app, vind allerlei inspiratie op de site en help jezelf om gezonder te leven met een online coach, tips en meer.

 

meghan-markle-zwanger

De geruchten gingen al langer, maar nu heeft het paleis het ook echt bevestigd: prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle verwachten in de lente van 2019 een baby.

'De hertog en hertogin hebben alle steun die zij sinds hun huwelijk in mei mochten ontvangen van mensen over de hele wereld erg gewaardeerd en zijn verheugd om dit blijde nieuws te kunnen delen met het publiek',  staat op het Instagramaccount van Kensington Palace.

 

Lees ook
Moeders reageren massaal op 'perfecte' foto van net bevallen Kate Middleton >

 

School voor nanny's

De geruchten gingen al maanden en toen een woordvoerder van het Koningshuis zei dat Meghan niet meeging naar Fiji (waar het zikavirus heerst) wist iedereen het zeker: ze móest wel zwanger zijn. Eerder werd ook al dat Meghans moeder Doria Ragland haar zou gaan helpen met de baby. Zij werd gespot terwijl ze een school voor nanny’s bezocht in Londen.

 
 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
column-malu-chaos-geluk
Beeld: Marco Kolanus

Tegenwoordig vind ik het heerlijk om aan het werk te zijn. Maar voordat ik na mijn zwangerschap weer moest beginnen, schoten er duizenden doemscenario’s door mijn hoofd. 

Een kleine greep: 

 

 1. Zo fijn, weer aan het werk. Even en paar uur zonder poepluiers, spuugdoekjes en babykwijl.
 2. Ik kan niet wachten…
 3. Kijk zelfs uit naar het moment dat ik in alle rust naar de koffieautomaat kan lopen. Nu pas besef ik dat ik die route al die tijd heb ondergewaardeerd…
 4. En het hoogtepunt van de dag: moeten blázen om mijn koffie drinkbaar te krijgen…
 5. Heb ik voor mijn gevoel al eeuwen niet hoeven doen. (Al gaat een lauwe ochtendkop er na drie uur nachtrust evengoed in, daar niet van…)
 6. Ook lekker: dat ik in plaats van die ‘makkelijke’ broek en slobbertrui eindelijk weer iets fatsoenlijks aan kan. Voor melkvlekken hoef ik immers niet bang te zijn.
 7. Wat zei je? Geen vlekken? Ik bestel gewoon op de valreep wat nieuwe outfits!
 8. En hup, een extra laag make-up op, want dat moet ik toch niet hebben: dat collega’s na mijn eerste werkdag tegen elkaar fluisteren dat ik er ‘ietwat uitgeleefd uitzag’….
 9. Nee hoor, ik heb alles onder controle. Dat ‘werkende moeder’-zijn is helemaal mijn ding.
 10. Oppas geregeld, out-of-office uitgeknald: er kan niets meer misgaan.
 11. Al lijkt Mack het toch wel te voelen, dat ik ‘m een paar uur achterlaat: hij slaapt al dagen onrustig. En als ik even naar de keuken loop nadat ik over z’n box heb gehangen, zet-ie het gelijk op een krijsen.
 12. Alsof hij nu al last heeft van verlatingsangst…
 13. Zou dat al kunnen met vier maanden?
 14. Even Googelen.
 15. Ja dus. 
 16. Man, dat moment vergeet hij natuurlijk nooit. Dat ík, z’n moeder notabene, hem van de één op andere dag achterliet bij een vreemde.
 17. Nou ja, vreemde… Het is dan wel z’n oma, maar ik bedoel: mij ziet hij de hele dag door, haar hooguit twee keer per week.
 18. En wat nu als zij ‘m niet stil krijgt als-ie verdrietig is?
 19. Of in blinde paniek een schep te veel door z’n voeding doet en hij vervolgens de hele middag met kramp zit?
 20. Oh. En weet ze trouwens wel hoe je die draagdoek goed omknoopt? Anders slaapt-ie echt niet…
 21. Misschien moet ik wel gewoon fulltime huismoeder zijn. Heb ik van al dat gedoe geen last en kan ik Mack gewoon zélf troosten mocht dat nodig zijn. 
 22. Maar zo’n fijne baan als deze kom ik natuurlijk nooit meer tegen.
 23. En ook die rekeningen betalen zichzelf niet…
 24. Nee. Slecht idee.
 25. Weet je? Ik vraag m’n vriend of-ie Mack naar bed brengt vanavond.
 26. Duik ik in een warm bad, zet een serie op en denk even aan helemaal niets - kijk ik vast weer helemaal anders tegen de wereld aan morgen…

 

Malu Pesulima is webredacteur bij Kek Mama en woont samen met Romano. Zoon Mack is inmiddels bijna vijf maanden oud.