‘Mijn zus loog tegen mij om geld te lenen: ‘Duizend euro werd vijftienhonderd, toen tweeduizend’

30.04.2024 06:00
welvaart Beeld: Getty Images

Inge (40) leende geld uit aan haar zus en daar heeft ze nu nog spijt van. “Naar mijn geld kon ik fluiten, dat wist ik meteen.”

Inge (40, getrouwd, moeder van twee dochters en een zoon).

“Mijn zus belde me jankend op. Ze wist zelf ook niet hoe ze het zover had laten komen, maar ze had schulden. Veel ook. Bijna drieduizend euro. Deels bij webwinkels, deels bij haar huurbaas. Die laatste deed nu moeilijk en ze had snel duizend euro nodig, anders zou ze haar huis uit worden gezet. Ik was in shock. Mijn zus, de keurige verpleegkundige, leek haar zaken altijd zo goed op orde te hebben. Niet dus.

Maximum

Ik aarzelde geen moment en maakte duizend euro naar haar over. Ik appte erachteraan dat er geen haast was. Zie maar wanneer je het kan terug betalen, schreef ik. Ik had echt met haar te doen. Ze was pas gescheiden en stond er alleen voor met haar dochter van zes. Omdat haar ex het op alle fronten liet afweten, kon ze nu minder uren werken, want ze moest voor haar kind zorgen.

Ik begreep wel dat ze haar kop misschien een beetje in het zand had gestoken. Het was ook moeilijk allemaal. Duizend euro werd vijftienhonderd, en toen tweeduizend. Dat was mijn eigen maximum, ik had niet veel meer op mijn spaarrekening en mijn man begon ook moeilijk te kijken. We moesten zelf nog wel op vakantie, merkte hij op. En mijn zus verdiende weliswaar minder dan voorheen, maar toch nog steeds genoeg om haar huur te betalen? Dat vond ik eerlijk gezegd ook wel vreemd.

Lees ook
‘Onze kinderen krijgen alles, ook als we daarvoor bij moeten lenen van de bank’ >

Dankjewel

Tot ik bij haar thuis was en mijn oog viel op een mail die uitgeprint op haar bureau lag. Van ene Hugo. Niet netjes, maar ik las hem. Hij bedankte haar voor de heerlijke nacht en het geld. Kon hij weer even vooruit en spullen kopen voor het grote meesterwerk dat hij blijkbaar ging fabriceren.

Ik confronteerde mijn zus ermee en ze biechtte het meteen op. Ja, ze had het moeten zeggen. En nee, ze had nooit geld aan mij mogen vragen. Maar Hugo, hij was zo geweldig. Een kunstenaar, zo anders dan haar dominante ex. Hugo was vrij, en creatief, en een rijzende ster in kunstenaarsland. Hij had gewoon nog wat tijd nodig voordat hij echt zou doorbreken. Tijd en, nou ja, geld. Zelf had ze al haar spaargeld al aan hem gegeven, maar dat was niet genoeg.

Uit

Woedend ging ik naar huis. Naar mijn geld kon ik fluiten, dat wist ik meteen. Mijn zus belde me die avond 22 keer, maar ik nam mooi niet op. De volgende dag belde ik haar terug om haar de huid vol te schelden. Ik had zelfs mijn vakantie ervoor af willen zeggen, heb mijn zoon een goedkopere fiets voor zijn verjaardag gegeven. Het is nu bijna een jaar geleden en nog steeds is onze relatie flink bekoeld. Het gaat niet eens om het geld, maar dat ze heeft gelogen. En o ja, het is uit met die Hugo.”
Dit artikel heeft eerder in Kek Mama gestaan.

 

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook.