Onderzoek: 52% van de ouders geven te veel geld uit aan kinderen en dit is waarom

geld sparen uitgeven tikkie Beeld: Canva
Elsemieke Tijmstra
Elsemieke Tijmstra
Leestijd: 4 minuten

Nieuwe knutselspullen, een dagje speeltuin mét ijsje toe… En dat terwijl je jezelf afvraagt hoe je ooit nog voor hun studie én je pensioen gaat sparen. Klinkt bekend? Je bent niet de enige.

Lees verder onder de advertentie

Laten we eerlijk zijn: hoeveel van ons hebben weleens geld uitgegeven aan hun kind puur uit schuldgevoel? Hand omhoog. Je bent niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat 52 procent van de ouders toegeeft extra geld uit te geven aan hun kinderen vanwege schuldgevoel. En bijna de helft zegt dat ze daarbij weleens flink over hun eigen budget zijn gegaan.

Lees verder onder de advertentie

Ouders balanceren tussen dromen en dagelijkse kosten

Het leven als ouder is één grote financiële koorddans:

  • 59 procent wil vooral sparen voor hun pensioen
  • 39 procent spaart voor de studie van hun kind
  • 36 procent probeert de dagelijkse kosten te managen
  • 91 procent wil ook nog de familie bucketlist afvinken (hallo Disneytrip!)
  • 60 procent maakt zich zorgen dat ze door al die keuzes hun lange termijn doelen in gevaar brengen

Waarom geven we eigenlijk zoveel uit?

Volgens de experts komt het allemaal vanuit een goed hart. Bijna de helft van de ouders zegt simpelweg het allerbeste voor hun kinderen te willen. We voelen de druk om een perfecte ouder te zijn – en dan maar hopen dat die extra uitgave aan een poppenhuis of trampoline het verschil maakt.

Deana Healy, vice president of financial planning and advice bij Ameriprise, zegt: “Veel ouders voelen zich onzeker of ze wel genoeg doen voor de toekomst. En daardoor voelen zelfs kleine aankopen soms al ‘fout’, terwijl ze gewoon uit liefde gebeuren.”

Lees verder onder de advertentie

Wat helpt: bewust (en zonder schuldgevoel) uitgeven

Volgens Janelle Sallenave van Chime kun je dat gevoel aanpakken met bewust uitgeven. Oftewel: beslissen waar je wél geld aan uitgeeft, en dat dan ook zonder schuldgevoel doen. “Zet een stukje van je budget opzij voor leuke dingen met je kind. Als je weet dat het daar speciaal voor bedoeld is, voel je je er ook niet schuldig over.” Slim dus om naast vaste lasten ook een potje ‘quality time’ op je maandbudget te zetten. Biosje met popcorn? Ja hoor, staat erin.

Lees verder onder de advertentie

Sparen voor de studie (zonder paniek)

De meeste ouders (bijna 90 procent) willen meebetalen aan de studie van hun kinderen. De helft begon daarmee vóór de vijfde verjaardag van hun kind. Maar als jij daar nog niet aan bent begonnen: geen stress. “De beste dag om te beginnen met sparen? Vandaag”, zegt Healy.

Dankzij het effect van rente-op-rente kan zelfs een klein bedrag op lange termijn flink groeien. En hé, als dat niet lukt: leningen en parttime bijbaantjes bestaan ook nog. Sommige ouders kiezen ervoor om alleen collegegeld te betalen en kinderen zelf te laten sparen voor boeken of de studentenkamer. Zo leren ze meteen financiële verantwoordelijkheid.

Lees verder onder de advertentie

En wat dacht je van je pensioen?

Oké, dit klinkt misschien saai — maar jouw pensioen is écht belangrijker dan dat ene extra cadeau voor een verjaardag. “Je kunt geld lenen voor een studie”, zegt financieel adviseur Tiana Patillo, “maar niet voor je pensioen.” Door te sparen voor later, zorg je dat je straks geen financiële last wordt voor je kinderen — en daar help je ze misschien nóg wel meer mee dan met een dure universiteit.

Lees verder onder de advertentie

Balance is key

Het ouderschap is elke dag keuzes maken. Soms geef je iets extra’s omdat je je schuldig voelt. Soms zeg je nee omdat er gewoon even geen ruimte voor is. En dat is allemaal oké. De gouden tip? Maak een plan, blijf eerlijk naar jezelf én vergeet niet: je doet het hartstikke goed.

Je kids met geld leren omgaan, is ook altijd een goed idee. Hoe je dat doet? Dat lees je hier.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken