Je kind belonen als hij iets goeds heeft gedaan: veel ouders doen het. Maar moeder en blogger Amber Leventry is ermee gestopt. De reden? Ze wil niet dat haar kinderen alleen maar dingen doen uit eigenbelang.
Lees verder onder de advertentie
‘Ik wil niet dat mijn kinderen een beloning verwachten voor goed gedrag’, schrijft ze op haar blog.
Strijd
Amber heeft drie kinderen: één van 8 en een tweeling van 5. Elke dag moet ze schreeuwen of dreigen om ervoor te zorgen dat hun kinderen op tijd naar bed gaan. Of zich aankleden of tandenpoetsen. ‘Het is altijd een strijd’, vertelt ze. ‘Vervelend, want ik wil niet de ouder zijn die constant haar stem verheft en ultimatums stelt.’
Op advies van haar vrienden begon ze met een stickersysteem. Als haar kinderen gehoorzaamden, gaf ze hen een sticker. Met een bepaald aantal stickers kregen ze een beloning. ‘Van veel ouders hoorde ik dat het werkte. Na een tijdje zou het routine worden en zouden mijn kinderen vanzelf gehoorzamen. Dus probeerde ik het. In het begin luisterden mijn kinderen zodra ze een sticker kregen, maar na een tijdje was de nieuwigheid eraf. En toen zat ik al snel weer te mopperen en zeuren op ze.’
Lees verder onder de advertentie
Ongevoelig
Volgens Amber zorgt een dergelijk systeem ervoor dat kinderen verwachten een beloning te krijgen voor goed gedrag. ‘Mijn kinderen wilden op een gegeven moment een sticker als tegenprestatie als ik ze vroeg iets te doen. Of het nou om tandenpoetsen ging of het helpen van een ander. Zei ik nee, dan weigerden ze. Al gauw deed ik de stickers de deur uit. Ik wil niet dat mijn kinderen ongevoelig worden en alleen maar iets doen voor hun eigen belang. Ze moeten respect hebben voor anderen door respectvol te zijn. En een goed mens worden door goede dingen te doen. Dát zijn pas beloningen als je het mij vraagt.’
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).