samen spelen

Twee weken kerstvakantie klinkt zalig, maar niet als je kinderen elkaar continu in de haren vliegen. Gelukkig is er nu het boek 'Samen spelen, wat nou delen?' van Elsbeth Teeling en Eva Bronsveld, dat helpt om het thuis weer gezellig te maken. Aan Kek Mama vertelt Elsbeth hoe je dat doet.

Heb jij dat nou ook met de kerstvakantie, dat je je verheugt op met z’n allen liedjes zingen rond de boom (naïef, oké, maar toch), maar dat je in plaats daarvan de halve dag politieagentje aan het spelen bent?

"Ik ben misschien geen goed voorbeeld in dit geval. Bij ons is het een zeldzaamheid dat we met zijn allen thuis zijn, omdat onze oudste dochter Keet (12) zodra ze vrij heeft met haar skateboard eropuit gaat. Als we dan een keer met z'n allen thuis zijn, zijn we juist wel blij. Ik denk dat het ook scheelt dat er zes jaar verschil zit tussen Keet en Teun (6). Ze zitten niet zo snel in elkaars vaarwater. Onze grootste uitdaging is juist: ook dingen met z'n vieren plannen. Maar het is natuurlijk helemaal niet vreemd als je kinderen elkaar wél in de haren vliegen in zo’n vakantie. De weken voor kerst kunnen stressvol zijn. Niet alleen voor jou, maar ook voor de kinderen. Daar moet iedereen een beetje van bijkomen."

 

En wat kunnen we daar dan het beste aan doen, volgens Eva en jou?

"Verwacht niet teveel van elkaar. Misschien moeten je kinderen eraan wennen dat ze ineens weer zoveel tijd samen doorbrengen. Zelf moet ik in de vakantie ook altijd even aan mijn man wennen, haha. Daar kun je ze best een beetje bij helpen. Plan ’s ochtends bijvoorbeeld een activiteit in en begin de dag met een boswandeling ofzo. Of begin de dag met Just Dance. Dansen is altijd goed. Wat ik ook een goede tip van Eva vind, is om de kinderen te prikkelen om samen te werken in plaats van te strijden. Laat ze samen iets spannends doen, wat ze nooit eerder deden. Samen naar de buurtwinkel om een pak melk te kopen, bijvoorbeeld. Samen naar de hoek van de straat, als die winkel nog te ver is. Laat ze een keer bij elkaar ‘logeren’ als ze allebei op een andere kamer slapen. Je kunt best invloed hebben op de energie tussen je kinderen."

 

Wat vind je zelf de grootste eye-opener aan dit boek?

"De titel van het boek hebben we niet voor niets gekozen. Een zin als ‘Samen delen, samen spelen’ is zo’n zin die moeders regelmatig roepen. Vaak omdat we dat van anderen horen, zonder erover na te denken wat het nou écht betekent. Is het wel zo dat je alles altijd maar moet delen? Als ik net de Kek Mama aan het lezen ben op een vakantie en mijn vriendin die mee is wil 'm ineens hebben, dan vind ik het ook niet fijn om hem zomaar af te geven. 'Wat nou delen?' denk ik op zo’n moment. Het boek staat vol met zulke eye-openers. Doordat ik heb meegeschreven aan dit boek, ben ik mezelf bewuster van waarom ik bepaalde dingen doe en hoe ik dingen anders kan doen. Zoals omgaan met ruzietjes, en wel of niet ingrijpen."

 

Sinds dit boek maken ze bij jou thuis natuurlijk geen ruzie meer?

"Nou, Teun kan nog wel eens in de clinch liggen met zijn buurmeisje, die als een zusje voor hem is. Als dat zo is, pak ik ons boek er in gedachten even bij. We hebben een model gemaakt voor het helpen oplossen van ruzies, het TOP-model. Een soort checklist. Die vind ik echt heel handig. Maar wat bij buurmeisjes ook handig is, is dat je die weer naar huis kunt sturen. Dat is bij broers en zussen toch wat lastiger."

 

Meer weten?

Het boek 'Samen spelen, wat nou delen?' kost € 17,50 en bestel je hier.

BN'er-moeders op Instagram

Van groupies, een onesie tot Valentijnsdag met voetbal: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Goeiemorgen...


 

Lief


 

Prachtige foto


 

Samen de wereld ontdekken


 

Jubileum


 

Op standje lam dan maar...


 

Maandag onesiedag


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

oude-versleten-bank-koesteren

Lauren Eberspacher belooft haar partner dat ze ooit die mooie witte bank uit de woonmagazines zullen kopen. Maar zolang er nog kinderen door het huis springen, kunnen ze hier alleen van dromen.

Op Facebook schrijft ze een ode aan de witte bank (én aan haar oude, versleten exemplaar).

 

Sapvlekken

'Lieve man', zo begint Lauren haar bericht. 'Je weet wel, die witte bank uit dat woonmagazine, ooit gaan we hiervoor sparen en kopen we er een. En hij zal schoon zijn. Niet vies van de sapvlekken, appelschillen en melk. Oh, en wanneer er mensen op bezoek komen, hoeven we niet al het speelgoed eraf te gooien: geen barbiearmpjes die in onze rug porren. We gaan gewoon met z'n allen zitten en genieten van het comfort van onze witte bank.'

 

Lees ook
Moet je zien: man stuurt z'n vrouw 'uitdagende' foto's terwijl hij schoonmaakt >

 

'Prachtige stof'

De moeder vervolgt: 'Op een dag voelen we aan de prachtige stof waar we jarenlang van hebben gedroomd en voor hebben gespaard. En dan zullen we de vlekken missen, want geen vlekken betekent dat onze kinderen niet zo klein meer zijn. De armleuningen zijn stevig en de kussens lekker donzig. Ik weet zeker dat het zo comfortabel zal zijn als we dachten, maar toch zullen we terugdenken aan de momenten dat onze kinderen van onze bank afsprongen, deden alsof ze superhelden waren of 'op avontuur' gingen. Ik denk dat we op die dag onze versleten bank missen.'

 

'De mooiste jaren van ons leven'

Daarom wil Laura haar oude bank koesteren, nu het nog kan. 'Laten we de vlekken blijven schrobben en de dekens blijven gebruiken. Laten we blijven knuffelen met onze kinderen en kijken hoe ze op avontuur gaan in onze woonkamer. Omdat de jaren die we met deze versleten bank hebben, ongetwijfeld de meest kostbare, vermoeiende en mooiste jaren van ons leven zullen zijn.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >