Mama is model: ‘Hoe meer make-up ik krijg, hoe onzekerder ik word’

23.10.2023 05:04
Judith Walda portret model Fotografie: Tessa Heijmer

Judith Walda (41) is single moeder van Jayden (12) en Rayen (11). Samen met haar zoons werkt ze als commercieel model.

“Als model word ik geboekt als ‘het vertrouwde gezicht’, bijvoorbeeld voor communicatiebureaus en merken als Kruidvat en Bol.com. Toen ik daar als twintiger mee begon, ging het alleen om fotografie. Tegenwoordig worden er ook steeds meer video’s gemaakt. Dat gaat me prima af, maar het blijft soms raar om mezelf bewegend terug te zien en te horen praten.

Aan de andere kant: hoe ouder ik word, hoe minder dat me interesseert. Ik laat me ook niet beïnvloeden door trends zoals botox en fillers, ik hou van puur natuur. Hoe meer make-up ik op de set op krijg, hoe onzekerder ik word. Het zou misschien anders zijn als ik een fashionmodel was geweest, maar ik ben slechts 1,64 meter.

Multitasken

Rond mijn twintigste heb ik voor de lol mee­gedaan aan een mini-missverkiezing. Die won ik niet, maar de foto’s die werden gemaakt vormden het opstapje naar modellenwerk. Toen ik ­kinderen kreeg was ik er een tijdje uit, maar sinds een aantal jaar krijg ik weer volop opdrachten: PostNL, Gamma, hogescholen. Ik heb het altijd naast ander werk gedaan.

Mensen noemen het weleens een hobby, maar die ­hebben geen idee wat het werk inhoudt. Je moet letten op je houding, je ­mimiek en het kost veel tijd en energie. Ik werd een keer geboekt om in Brussel in een nieuwe vrachtwagen rond te rijden. Toevallig was ik een van de weinige vrouwen die model zijn én een truckersrijbewijs hebben. Vanachter het stuur met een oortje in voor aanwijzingen moest ik multitasken. En dat drie dagen lang, voor een video van een paar minuten.

Lees ook – Mama is model: ‘Maar op familiefoto’s heb ik altijd mijn ogen dicht’ >

Samen een fotoshoot

Jayden en Rayen staan sinds een aantal jaar ook model. Zo verschijnen ze in de Wibra-folder, maar maken ook filmpjes voor een muziek­centrum. Samen hebben we een shoot gedaan in het Twente Stadion. Daarbij hadden we de hele grasmat voor onszelf – alle klasgenootjes jaloers – maar mijn zoons ­hebben niets met voetbal. Nee, de mammoet waar ze naast mochten staan in het museum in Enschede was veel leuker. Later verscheen die foto op de stadsbussen: ‘Kijk mam, daar rijden we!’

Ik ken moeders die hun kinderen pushen om allerlei klussen te doen. Daar doe ik niet aan mee, want het moet wel leuk blijven. Als mijn jongens er geen zin meer in hebben is het ook prima. Geniet van het avontuur, geef ik ze mee, maar blijf vooral jezelf.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.