Met je kind in het OV: waar moet je op letten?

02.07.2019 11:29
kinderen en openbaar vervoer Beeld: Shutterstock

Bij veel uitjes is het handig om je auto te laten staan en te kiezen voor het openbaar vervoer. Maar waar moet je op letten als je met je kind met de bus, tram of trein reist?

Voor je kind is het één groot avontuur om met de bus, tram of trein op stap te gaan. Voor jou zelf waarschijnlijk ook, al is het maar omdat je niet alleen je kroost in de gaten moet houden, maar ook van alles moet uitzoeken: hoe zat het ook alweer met die OV-chipkaart voor kinderen? En hoe vaak moeten we overstappen? Wij geven je een paar tips om de reis met het openbaar vervoer zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Gratis met het OV

Kinderen reizen in Nederland tot hun vierde jaar gratis met het openbaar vervoer. Daarna hebben ze een eigen OV-chipkaart nodig, waarmee ze voor een speciaal kindertarief reizen. Je kunt de persoonlijke kaart aanvragen vanaf het moment dat je kind 3 jaar en 6 maanden oud is. De korting wordt automatisch op de kaart verrekend.

 

Met de bus

Ga je er een dagje op uit met je kind en pak je de bus, check dan met welke vervoersmaatschappij je gaat reizen. Verschillende vervoerders bieden namelijk speciale tarieven voor kinderen en op sommige momenten kunnen kinderen zelfs gratis met de bus. Een paar vervoerders op een rij:

  • In de regio Rotterdam kun je per betalende volwassene op woensdagmiddag en zondag maximaal drie kinderen gratis meenemen in de bus. Zij kunnen gewoon in en uitstappen en hoeven hun OV-chipkaart niet te gebruiken.
     
  • Woon je in Brabant, dan kan je ook op andere dagen gratis met je kinderen reizen. Daar mag je namelijk altijd maximaal twee kinderen van 4 t/m 11 jaar gratis meenemen op vertoon van jouw OV-chipkaart.  
     
  • In Twente kost een Kidskaartje bij vervoerder Syntus maar 1,10 euro en mag je als volwassene maximaal 4 kinderen meenemen.

Ben je van plan om in de schoolvakanties met de bus of tram te gaan? Veel vervoersbedrijven hebben dan speciale acties. Zo kunnen kinderen in Noord-Holland deze hele zomervakantie gratis met de bus, als je eenmalig 1 euro betaalt. Met dit Kids Vakantiekaartje ga je dus heel goedkoop een gezellig dagje weg. Je koopt het kaartje één keer en ruilt ‘m op een nieuwe dag om bij de buschauffeur, voor een nieuw gratis kaartje.

 

Lees ook:
18x kindvriendelijke uitjes met de trein >

 

De tram

Pak je de tram, dan hoef je voor kinderen onder de 4 jaar niets te betalen. Kinderen van 4 t/m 11 jaar krijgen korting bij reizen op saldo.

Ook als je met de tram gaat, loont het om vooraf goed uit te zoeken met welke vervoersmaatschappij je gaat reizen. Bijvoorbeeld bij de HTM (regio Den Haag) kun je een Kinder Dagkaart aanschaffen voor 1,50 euro. Je kind reist dan onbeperkt met alle trams van HTM. Ideaal voor een bezoek aan Madurodam, Sea Life of één van de andere leuke uitjes in de Hofstad.

 

De trein

Ook bij de NS geldt dat kinderen tot en met 3 jaar gratis reizen, als zij geen eigen zitplaats gebruiken. Kinderen van 4 t/m 11 jaar betalen niets, maar zij moeten wel weer een persoonlijke OV-chipkaart hebben. Hierop zet je het Kids Vrij Abonnement, waarmee ze in alle treinen in Nederland gratis kunnen reizen in gezelschap van iemand die 12 jaar of ouder is. Dit is geldig tijdens spits- en daluren en in het weekend.

 

Waar moet je verder op letten?

Om te voorkomen dat je je kind kwijtraakt in het openbaar vervoer, zorg je er voor dat hij in de tram, bus of trein altijd gaat zitten. Reis je met een baby of peuter, neem ‘m dan bij je op schoot.

Als het even kan, vermijd dan reizen in de spits. Het is voor je kind geen pretje om in een overvolle tram of bus te zitten en je kunt rekenen op geërgerde blikken van mede-reizigers als je kind nergens kan zitten en moeilijk stil kan staan.

Een bus-, tram- of treinrit kan een lange zit zijn voor je kind. Ga je zeker een half uur met het openbaar vervoer, neem dan wat speelgoed mee waar je kind zich mee kan vermaken. Al is naar buiten kijken en de reuring in de bus of trein natuurlijk ook al reuze interessant.

Betrek je kind bij het reizen en leg bijvoorbeeld uit hoe de OV-chipkaart werkt en wat een conducteur doet. Is het rustig in de bus of tram, neem dan plaats in de buurt van de chauffeur. Zo kijkt je kind helemaal z’n ogen uit.

 

Op de hoogte blijven van leuke uitjes met je kind? Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >