Modellengezin: ‘Mijn dochter heeft door dit werk veel zelfvertrouwen gekregen’

02.10.2023 05:11
modellengezin Else Beeld: Margriet Photography

Else van Popta (39) is getrouwd met Ricardo (50) en moeder van Levi (14) en Noa (12). Haar dochter doet fashionshoots en droomt van een carrière in New York.

“Noa was vier en Levi zes toen ze voor het eerst voor de camera stonden. Ik werk in de modewereld en bij een schoenenzaak waren kindermodellen nodig voor een shoot. Al snel volgden andere klusjes, en het grappige: daarna werd ik zelf óók gevraagd.

Als tiener had ik al eens modellenwerk gedaan, maar na een paar opdrachten hield dat op – ik had nou eenmaal geen maatje 34. Ik heb nooit gestreefd naar het perfecte lichaam, dus ik was er niet rouwig om en toen ik acht jaar geleden opnieuw gevraagd werd, was het notabene als plus-size model. Dat vond ik wel humor.

Zelfverzekerd

Veel vrouwen zijn onzeker over hun lichaam, maar ik ben meestal vrij happy geweest met mijn figuur. Zelfverzekerd, ook. Dat gevoel gun ik iedereen en wil ik ook zeker aan mijn dochter meegeven. Noa is gelukkig nog helemaal niet met haar gewicht bezig. Ze is slank en sport tien keer per week, maar alleen omdat ze het leuk vindt.

Wel begint ze zich bewuster te worden van wat mensen van haar vinden. ‘Hoe gaat dat straks op de middelbare school,’ vroeg ze laatst, ‘als nieuwe vriendinnen horen dat ik modellenwerk doe?’ Wat volgde was een mooi gesprek.

Op advies van een andere moeder wier kind model is, stelde ik voor om naast Noa’s huidige Instagramaccount, dat aardig wat volgers heeft, een privé-account aan te maken. Zo kan ze alle andere dingen gewoon met haar vriendinnen delen en is ze niet alleen ‘het model’.

Lees ook – ‘Mam, ben ik lelijk?’ Hoe ga je daarmee om, zelfvertrouwen bij je kind? >

Volg je hart

Mijn zoon is tegenwoordig vooral druk met gamen en zijn vrienden. Hij gaat nog wel mee met shoots die we als gezin doen, bijvoorbeeld voor een verzekeringsmaatschappij, maar Noa heeft voor kledingmerken ook geregeld individuele opdrachten: Wehkamp, Black Bananas, AI&KO.

Het mooie is dat ze door dit werk veel zelfvertrouwen heeft gekregen. Ze heeft geleerd haar mannetje te staan, zonder arrogant te zijn. Laatst stond ze bij een event voor de lens van Kim Feenstra. Die merkte meteen dat ze het vaker had gedaan en vroeg wat haar droom was. ‘Naar New York!’ antwoordde Noa.

“Kim Feenstra zei: go for it!”

Ik dacht de bescheiden ouder te zijn door te zeggen dat ze eerst gewoon bij de supermarkt zou starten, maar Kim moedigde haar aan: ‘Volg je hart, go for it girl!’ Je begrijpt dat Noa het sindsdien nergens anders meer over heeft. Ze slaapt zelfs onder een dekbed met de Amerikaanse vlag erop.”

modellengezin Else

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.