Mama is model: ‘Maar op familiefoto’s heb ik altijd mijn ogen dicht’

09.10.2023 14:03
modellengezin Berit Beeld: Trademark Fotografie

Berit van de Wouw (41) is samen met Kai (54). Uit haar vorige relatie heeft ze drie zoons: Tijl (15), Olivier (13) en Ferre (10).

“Mijn eerste klus als model was niet moeilijk: voor een tv-commercial moest ik gamen op de bank. Ik was er via via ingerold, nadat ik als ‘edelfigurant’ een kleine rol had gespeeld in een bioscoopfilm. Al snel wilde het modellen­bureau me ook boeken voor een fotoshoot.

Dat wordt ’m niet, dacht ik. Ken je die persoon die op familiefoto’s altijd zijn ogen dicht heeft? Juist, dat ben ik dus. Toch ging ik overstag en de eerste fotoshoot was meteen een bijzondere: in een gigantische tuin moest ik op enorme zitgrasmaaiers zitten. Nogal awkward, maar het resultaat mocht er zijn.

Zelfvertrouwen

Gaandeweg vond ik het steeds leuker om met een team te werken en werd ik minder kritisch – ik kon dit dus wél. Ook was het fijn weer iets voor mezelf te hebben. Sinds de geboorte van mijn derde zoon werkte ik niet meer en ik was ongelukkig in mijn huwelijk. Het modellenwerk gaf me zelfvertrouwen, een gevoel van waardering dat ik thuis miste.

Na mijn scheiding kreeg ik een relatie met Kai, die ik op de set leerde kennen. Hij begrijpt het als geen ander als ik moe thuiskom na een dag hard werken. Als koppel doen we bijvoorbeeld shoots om regio’s in Nederland te ­promoten: naar de wellness, golfen, lekker uit eten – geen straf.

“Tegen gezins­shoots zeggen ze nooit nee – niets leuker dan voor de camera een potje voetballen”

Samen met mijn zoons worden we ook geboekt als happy family. Zo hebben we commercials gedraaid voor een fabrikant van warmtekussens, maar zijn we ook naar vakantie- en pretparken geweest. De jongens hebben ook individuele opdrachten gedaan, bijvoorbeeld voor winkels als Blokker, maar nu ze ouder worden, zijn ze daar steeds minder voor te porren. Zeker als ze een belangrijke hockeywedstrijd hebben, is de keuze snel gemaakt. Tegen gezins­shoots zeggen ze daarentegen nooit nee – niets leuker dan voor de camera een potje voetballen of zwemmen.

Lees ook – ‘Sinds ik moeder ben heb ik meer behoefte aan eenvoudige outfits’ >

Commercieel model

Het voordeel van commercieel werk is dat het beeld niet strak gestyled hoeft te zijn. De jongens mogen gewoon met rode wangen van het rennen op de foto staan. Ze zien het als een soort trucje dat ze moeten doen, al is niet iedere setting even makkelijk. Bij een picknick kregen ze een ijsje voor hun neus en wilden ze meteen aanvallen, maar moest er eerst een mooi shot worden gemaakt van de bolletjes. Ha, dan is geduld een schone zaak.”

Benieuwd naar de shoots van Berit en haar gezin? Kijk op modelfamilie.com.