Een gezonde lunch is nodig om energie te tanken voor de rest van de dag. Maar de kinderen van Elizabeth Broadbent vertikken het om te lunchen en eten in de loop van de middag liever snacks – en zij vindt dat helemaal prima.
Lees verder onder de advertentie
‘Voor sommige gezinnen werkt het: met z’n allen ’s middags aan tafel zitten om te lunchen. Maar voor ons duidelijk niet’, zegt Elizabeth. Ze vraagt haar kinderen vaak genoeg of ze een boterham willen tussen de middag, maar meestal is het antwoord nee.
Lees verder onder de advertentie
‘Ik ben dan niet een moeder die erop staat dat ze brood eten. Ik ga niet toekijken hoe ze boos aan tafel zitten en een paar happen nemen, om vervolgens huilend te zeggen dat ze geen honger hebben.’
Eigen keuze
Volgens Elizabeth is het simpel: kinderen mogen, net als volwassenen, zelf beslissen wanneer en wat ze eten. ‘Dat betekent niet dat ze onbeperkt mogen snaaien’, legt ze uit.
Nog meer persoonlijke verhalen lezen? Volg ons op Facebook en Instagram >
‘Ik haal gezonde snacks in huis: bevroren bosbessen, kaas, dat soort dingen. Zolang ze ’s middags wat snacks eten, in plaats van een lunch, vind ik het prima. Bovendien scheelt het tijd: we zitten niet een uur aan tafel voor het middageten.’
Lees verder onder de advertentie
Honger
Het voordeel van deze methode is volgens Elizabeth dat kinderen leren om naar hun lichaam te luisteren. ‘Je dwingt een kind niet om de maatschappelijke opvattingen te volgen: eet je bord leeg. In plaats daarvan leert het kind dat hij moet luisteren naar de hongersignalen van z’n lichaam.’ Ook voegt ze daaraan toe dat haar kinderen weliswaar geen volledige maaltijd eten, maar wel goed voedsel. ‘Wát ze eten, is niet ongezond. Bovendien krijgen ze echt genoeg.’
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.