Veel mensen liggen weleens wakker van geld. Begrijpelijk. Helemaal als je niet alleen voor jezelf, maar ook nog voor je kind(eren) moet zorgen.
Lees verder onder de advertentie
Met deze tips krijg je meer grip op je financiële situatie – scheelt je bergen stress.
Niet voor je uit schuiven
Probeer de financiën niet voor je uit te schuiven. Door bijvoorbeeld een vast moment in de week te kiezen om je administratie bij te werken, voorkom je dat de boel opstapelt.
Maak op je computer mapjes aan voor alle belangrijke onderwerpen als energie, verzekeringen, belastingen, etc. Zo breng je een beetje orde in de chaos.
Zet je maandelijkse inkomsten en uitgaven eens op een rij. Hoe? – Noteer eerst je inkomsten en vergeet hierbij ook niet de toeslagen die je misschien krijgt, zoals je huur- en zorgtoeslag – Zet daarna al je uitgaven op een rij, van de huur tot je wekelijkse borrel – Zijn je inkomsten hoger dan je uitgaven? Misschien kun je dan wat sparen – Zijn je uitgaven hoger dan je inkomsten? Dan is het goed om te bekijken of je ergens op kunt bezuinigen – Ook een fijne: begin een huishoudboekje. Dat kan op papier, maar ook digitaal.
Buffer
Je kunt je internetrekening slim beheren door overschrijvingen voor je vaste lasten automatisch te betalen. Zo voorkom je dat je deze door je chaotische moederbrein niet per abuis vergeet.
Zorg er ook voor dat je niet of maar heel weinig rood kunt staan op je betaalrekening; daar betaal je namelijk veel rente over.
Heb je voldoende buffer voor onverwachte uitgaven? Het Nibud heeft een Bufferberekenaar zodat je kunt zien hoeveel geld voor jou goed is om achter de hand te hebben.
Veel mensen denken dat ze hun financiën helemaal onder controle hebben. Maar als je éven doorvraagt, blijkt dat toch tegen te vallen. Aegon begrijpt dit heel goed en wil daar met de Goed met Geld Test bij helpen. Dit is een korte test van een paar minuten om te kijken hoe goed jij bent met geld en hoe je nog beter wordt. Zodat iedereen bewust een keuze kan maken voor een gezonde financiële toekomst.
Wat begon als een onschuldige stranddag, veranderde onverwachts in een moment van pure paniek voor Elise en haar gezin toen haar vriend de zee in ging.
Als je je kindje bij iemand onderbrengt, wil je diegene echt kunnen vertrouwen. Logisch. Als dat in de praktijk niet blijkt te kunnen, is dat als een klap in je gezicht. Het overkwam Nikkie.
Een avondje uit eten met het gezin kan heerlijk zijn, even geen afwas, lekker eten en quality time. Maar voor de bediening is het soms een heel ander verhaal. Want hoewel kinderen vaak de schuld krijgen van rommel en chaos, zijn het verrassend vaak de ouders die het meeste gedoe veroorzaken.
Kinderen en een outfit kiezen: het is een combinatie die in veel gezinnen zorgt voor dagelijkse discussies, dramatische modeshows en onverwachte stijlkeuzes. Wat doe je als ouder: blijf je strijden, of laat je ze een keer zelf ervaren wat werkt en niet? Maartje koos voor dat laatste.
Ze had zo’n zin in haar welverdiende vakantie met haar gezin. Niet te ver weg, met de auto naar de camping in Frankrijk. Karlijn had alles tot in de puntjes voorbereid en iedereen was er klaar voor. De aankomst op hun vakantiebestemming verliep ietsje anders. Ze kregen ongewenst bezoek van een nest vliegende mieren.
Je weet dat beklemmende gevoel als je per ongeluk appjes leest die niet voor jouw ogen bestemd waren? Of als je partner wel héél vaak “gewoon een collega” noemt? Experts slaan alarm: emotionele affaires komen steeds vaker voor. En nee, het hoeft niet fysiek te zijn om pijnlijk te zijn.