In samenwerking met Kek Mama

Lig jij wakker van geld? Krijg meer inzicht in je financiën

21.12.2017 14:22
tips-meer-inzicht-in-financien

Veel mensen liggen weleens wakker van geld. Begrijpelijk. Helemaal als je niet alleen voor jezelf, maar ook nog voor je kind(eren) moet zorgen.

Met deze tips krijg je meer grip op je financiële situatie – scheelt je bergen stress.

 

Niet voor je uit schuiven

 • Probeer de financiën niet voor je uit te schuiven. Door bijvoorbeeld een vast moment in de week te kiezen om je administratie bij te werken, voorkom je dat de boel opstapelt.
 • Maak op je computer mapjes aan voor alle belangrijke onderwerpen als energie, verzekeringen, belastingen, etc. Zo breng je een beetje orde in de chaos.
 • Zet je maandelijkse inkomsten en uitgaven eens op een rij. Hoe?
  – Noteer eerst je inkomsten en vergeet hierbij ook niet de toeslagen die je misschien krijgt, zoals je huur- en zorgtoeslag
  – Zet daarna al je uitgaven op een rij, van de huur tot je wekelijkse borrel
  – Zijn je inkomsten hoger dan je uitgaven? Misschien kun je dan wat sparen
  – Zijn je uitgaven hoger dan je inkomsten? Dan is het goed om te bekijken of je ergens op kunt bezuinigen
  – Ook een fijne: begin een huishoudboekje. Dat kan op papier, maar ook digitaal.

 

Buffer

 • Je kunt je internetrekening slim beheren door overschrijvingen voor je vaste lasten automatisch te betalen. Zo voorkom je dat je deze door je chaotische moederbrein niet per abuis vergeet.
 • Zorg er ook voor dat je niet of maar heel weinig rood kunt staan op je betaalrekening; daar betaal je namelijk veel rente over.
 • Heb je voldoende buffer voor onverwachte uitgaven? Het Nibud heeft een Bufferberekenaar zodat je kunt zien hoeveel geld voor jou goed is om achter de hand te hebben.

Veel mensen denken dat ze hun financiën helemaal onder controle hebben. Maar als je éven doorvraagt, blijkt dat toch tegen te vallen. Aegon begrijpt dit heel goed en wil daar met de Goed met Geld Test bij helpen. Dit is een korte test van een paar minuten om te kijken hoe goed jij bent met geld en hoe je nog beter wordt. Zodat iedereen bewust een keuze kan maken voor een gezonde financiële toekomst.