De zwangerschap van zoontje James begon paniekerig, werd een roze wolk en eindigde met een rampbevalling en een donkere tijd daarna. Leonie ter Braak (35) van Vandaag de dag heeft het allemaal overleefd.

Leonie werkt alweer tien jaar voor de televisie. En sinds anderhalf jaar is ze moeder van James, de zoon die ze kreeg met Floris Koch. “Veel moeders zijn meteen een echte moeder”, zegt Leonie. “Ik heb dat niet. Ik ben eerst Leonie, dan moeder van James en ten slotte presentator. Begrijp me goed: er is geen grotere liefde in mijn leven dan James. Hij heeft Floris van de nummer 1-plek gestoten. Tegelijkertijd vind ik het irritant dat ik, bij het maken van een nieuw programma, moet goochelen met tijd om de opnames voor elkaar te krijgen.”

Onzekerheid

Het vaderschap schoof Floris voor zich uit, zoals het een echte man betaamt. Leonie wilde wel. “Jong moeder zijn leek me fantastisch. Maar tegelijkertijd sloeg de ambitie toe. Ik werd gevraagd door WNL om de ontbijtshow te gaan presenteren. Eindelijk zat ik op NPO 1, met een dagelijks programma. En toen bleek ik ineens zwanger. Ja, per ongeluk. Laten we het erop houden dat ik veel vruchtbaarder bleek te zijn dan ik dacht. Ik was in shock. Mijn vriendinnen uit Twente begrepen niet waar ik het over had. Ik was toch die Leonie  die altijd kinderen wilde? Ik was 34, wat lulde ik nou over paniek, dat mijn carrière voorbij was?” Het is die stomme onzekerheid waar ze wel vaker last van heeft. “Mannen hebben daar geen last van, die hoeven geen tijd vrij te maken voor zwangerschap, bevalling, alles wat daarna komt. Naar mijn idee is het ‘opgestaan, plaatsje vergaan’ in de televisiewereld. Het heeft even geduurd voordat ik tegen mezelf kon zeggen: ach, als dat zo is, komt er wel weer wat anders.” Toen ze had gepraat met haar moeder en met vriendinnen uit de tv-wereld die kinderen hebben, viel de onzekerheid weg. “Mijn hele zwangerschap was vanaf dat moment een roze wolk.”

Donkere periode

De bevalling maakte meteen korte metten met die wolk. Leonie had een romantische thuisbevalling met kaarsjes gepland, maar het werd met gierende banden richting ziekenhuis. Een dubbelgeklapte baarmoeder. De geboorte van James was een klein drama, de periode erna, vooral toen ze na drie maanden weer ging werken, typeert Leonie als de donkerste in haar leven. “Ik had hartkloppingen, angstgevoelens, mijn haar viel uit. Ik stond letterlijk in de overleefstand. Ik moest elke dag om vier uur ’s morgens mijn bed uit om op tijd in de studio te kunnen zijn. Ik twijfelde aan mezelf, wat ik kon, aan alles. De zomerstop kwam net op tijd.” Toen bleek ook dat haar hormoonhuishouding op zijn kop stond vanwege een schildklierafwijking. Die nu gelukkig onder controle is.

Stabiel

Het trok een wissel op de relatie tussen Leonie en Floris. Volgens de laatste kwam de zomerstop precies op het goede moment. Die zorgde voor lucht, er was tijd voor ontspanning. En toen ook de medicijnen aansloegen, was de orde weer hersteld. Leonie: “Wij zijn zo stabiel. Ook nu: er is geen ruis, er is geen onzekerheid. Hij gunt mij mijn carrière, ik vind zijn werk belangrijk. We zijn een team, dat klinkt heel klef, maar zo voelen we het wel.”

Het interview met Leonie staat in Kek Mama 09-2015. 

Meer BN'er interviews lezen? Je kan hier alle interviews lezen.

BN'er-moeders op Instagram

Van stedentrips tot klussen: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Prachtige foto


Het gouden uurtje meepakken


Wandelen met papa

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trots aan de wandel met papa 💙 #inlove #dadandson #otis @jonkarthaus #perfectsaturday

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Ah, daar is de make up

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oooow ok.... daar is mijn Make Up! #trendsetter #wenkies

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) opLees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 


Aan het klussen

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Klussen klussen klussen💪🏻🙌🏻 #familiehuis #verbouwen

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op


Nieuw familielid

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Verliefd! 🖤🐾🖤 @luckysmit1

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op


Genieten in New York

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Onwijs aan het genieten in NY! The big 🍏 Samen met m’n lieve zus @jettekevanlexmond

Een bericht gedeeld door Lieke van Lexmond (@liekevanlexmond) op


En softijs in Tokio

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Softijs in Japan is niet gewoon🍦Zoals met alles in dit land masteren ze alles tot in perfectie. De baguette is hier beter dan in Frankrijk, de pizza beter in Italië en de vis bij de supermarkt verser dan bij onze viswinkel. Dit ijsje is van rauwe melk gemaakt maar ze hebben ook smaken zoals cheesecake. De smaak en structuur is off the ying yang. Ik heb hier softijs gegeten met 35% vet wat het zou moeten classificeren als slagroom. Het soms bijna stressvol hoeveel goed eten er is. Je kan nooit alles eten🤦🏻‍♀️ Maar ik zal proberen zoveel mogelijk te eten en te laten zien aan je. Binnenkort op @24kitchen_nl 😘 #japan #softserve #cheesecake #milk #tokyo #icecream

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

column-malu
Beeld: Marco Kolanus

De kinderarts van het consultatiebureau vindt dat Mack qua spierkracht achterloopt ten opzichte van andere baby’s, maar als ze ons vervolgens naar de fysio doorverwijst, blijkt er niets met ‘m aan de hand…

Ik schrik me kapot als we op het consultatiebureau een brief vol ingewikkelde Latijnse benamingen in onze handen gedrukt krijgen. “Extra oefeningen heeft-ie echt nodig hoor”, zegt de arts. “Dat nekje wiebelt mij te veel. En trouwens, vanuit liggende positie neemt hij z’n hoofd nog niet mee en dat zou hij wel al moeten kunnen.” Mijn vraag of dit niet te maken heeft met het feit dat Mack met 37 weken geboren is, wuift ze vluchtig weg.

 

Goed, fysio. ‘Kan vast geen kwaad’, denk ik maar zodra we weglopen.

 

'Te lage spierspanning'

Eenmaal thuis kom ik er na wat speurwerk achter dat de niet-te-ontcijferen termen in de verwijsbrief zoveel betekenen als ‘slappe baby’ en ‘te lage spierspanning’. En toegegeven: ik hoef nog net niet aan de zuurstof. Mankeert hij nu iets ernstigs? Moeten we hem dagelijks uitputten met lastige oefeningen? En wat nu als hij op z’n eerste verjaardag nog niet zelfstandig kan zitten? Gelukkig heb ik een vriend die, ook al zou ons complete appartementencomplex in de hens vliegen, de kalmte bewaart: hij stelt me gerust en maakt een afspraak met een fysiotherapeut in de buurt.

 

Vakantiefoto's op Facebook

Een paar dagen later zitten we met Mack bij Eline. Ze stelt zich voor, vertelt wat ze doet, waar ze vandaan komt (wat ik overigens al lang weet, want een uur eerder bladerde ik nog door haar vakantiefoto’s op Facebook - ik móet immers weten wie er aan de ledematen van m’n kind gaat sjorren…) en legt Mack op de behandeltafel. Na nog geen drie minuten stelt ze ons gerust: “Geen zorgen, ik zie niets geks bij ‘m. Hij doet het prima.”

 

Lees ook
Alles wat je wilt weten over de bezoekjes aan het consultatiebureau >

 

'Geef 'm de tijd'

Hoor ik dit nu goed? Niets geks? Prima? En waar kwam dat ‘slappe baby’- en ‘lage spierspanning’-verhaal dan vandaan? Eline legt uit: “Je moet Mack even de tijd geven om te doen wat je van ‘m vraagt en die tijd hebben ze op het consultatiebureau nu eenmaal niet. Na één keer tillen denken ze misschien dat-ie het niet kan, maar kijk: hij tilt z’n hoofd gewoon op hoor, zonder hulp.”

 

Bezorgd voor niets

Vriend knikt tevreden en ik haal opgelucht adem. En als Eline vervolgens oppert een brief naar het consultatiebureau te sturen met daarin háár bevindingen, kan mijn dag helemaal niet meer stuk. Zie je wel: dagenlang bezorgd voor niets. Maar goed, ook daar ben je moeder voor…

 

Malu Pesulima is webredacteur bij Kek Mama en woont samen met Romano. Zoon Mack is inmiddels bijna vijf maanden oud.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >