De zwangerschap van zoontje James begon paniekerig, werd een roze wolk en eindigde met een rampbevalling en een donkere tijd daarna. Leonie ter Braak (35) van Vandaag de dag heeft het allemaal overleefd.
Lees verder onder de advertentie
Leonie werkt alweer tien jaar voor de televisie. En sinds anderhalf jaar is ze moeder van James, de zoon die ze kreeg met Floris Koch. “Veel moeders zijn meteen een echte moeder”, zegt Leonie. “Ik heb dat niet. Ik ben eerst Leonie, dan moeder van James en ten slotte presentator. Begrijp me goed: er is geen grotere liefde in mijn leven dan James. Hij heeft Floris van de nummer 1-plek gestoten. Tegelijkertijd vind ik het irritant dat ik, bij het maken van een nieuw programma, moet goochelen met tijd om de opnames voor elkaar te krijgen.”
Lees verder onder de advertentie
Onzekerheid
Het vaderschap schoof Floris voor zich uit, zoals het een echte man betaamt. Leonie wilde wel. “Jong moeder zijn leek me fantastisch. Maar tegelijkertijd sloeg de ambitie toe. Ik werd gevraagd door WNL om de ontbijtshow te gaan presenteren. Eindelijk zat ik op NPO 1, met een dagelijks programma. En toen bleek ik ineens zwanger. Ja, per ongeluk. Laten we het erop houden dat ik veel vruchtbaarder bleek te zijn dan ik dacht. Ik was in shock. Mijn vriendinnen uit Twente begrepen niet waar ik het over had. Ik was toch die Leonie die altijd kinderen wilde? Ik was 34, wat lulde ik nou over paniek, dat mijn carrière voorbij was?” Het is die stomme onzekerheid waar ze wel vaker last van heeft. “Mannen hebben daar geen last van, die hoeven geen tijd vrij te maken voor zwangerschap, bevalling, alles wat daarna komt. Naar mijn idee is het ‘opgestaan, plaatsje vergaan’ in de televisiewereld. Het heeft even geduurd voordat ik tegen mezelf kon zeggen: ach, als dat zo is, komt er wel weer wat anders.” Toen ze had gepraat met haar moeder en met vriendinnen uit de tv-wereld die kinderen hebben, viel de onzekerheid weg. “Mijn hele zwangerschap was vanaf dat moment een roze wolk.”
Lees verder onder de advertentie
Donkere periode
De bevalling maakte meteen korte metten met die wolk. Leonie had een romantische thuisbevalling met kaarsjes gepland, maar het werd met gierende banden richting ziekenhuis. Een dubbelgeklapte baarmoeder. De geboorte van James was een klein drama, de periode erna, vooral toen ze na drie maanden weer ging werken, typeert Leonie als de donkerste in haar leven. “Ik had hartkloppingen, angstgevoelens, mijn haar viel uit. Ik stond letterlijk in de overleefstand. Ik moest elke dag om vier uur ’s morgens mijn bed uit om op tijd in de studio te kunnen zijn. Ik twijfelde aan mezelf, wat ik kon, aan alles. De zomerstop kwam net op tijd.” Toen bleek ook dat haar hormoonhuishouding op zijn kop stond vanwege een schildklierafwijking. Die nu gelukkig onder controle is.
Lees verder onder de advertentie
Stabiel
Het trok een wissel op de relatie tussen Leonie en Floris. Volgens de laatste kwam de zomerstop precies op het goede moment. Die zorgde voor lucht, er was tijd voor ontspanning. En toen ook de medicijnen aansloegen, was de orde weer hersteld. Leonie: “Wij zijn zo stabiel. Ook nu: er is geen ruis, er is geen onzekerheid. Hij gunt mij mijn carrière, ik vind zijn werk belangrijk. We zijn een team, dat klinkt heel klef, maar zo voelen we het wel.”
Lees verder onder de advertentie
Het interview met Leonie staat in Kek Mama 09-2015.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.