Moet een kind z’n bord leegeten? Dit vinden jullie

18.07.2022 12:07
eettherapie zoon weer plezier eten Beeld: Shutterstock

Alleen een toetje als je héle bord leeg is? Soms ben je al blij dat je kind één hap neemt (of vooruit dan, eraan likt). Hoe belangrijk vind je dat je kind z’n bord leegeet? We vroegen het jullie op social media.

Een greep uit de antwoorden.

Bord leegeten: ja of nee?

  • Désirée: “Nee, als je voldoende hebt, dan moet je dat kunnen aangeven zonder dat er ‘doorgeduwd’ wordt. Beter jezelf aanvoelen. Daarom laat ik mijn kinderen ook zelf zeggen hoeveel er opgeschept moet worden. En als er dan toch wat blijft liggen, maak ik daar geen punt van.”
  • Melissa: “Die illusie heb ik al opgegeven. Ik ben al blij als ze naar hun eten kijken.”
  • Loes: “Ik vind het belangrijk dat mijn kind zijn hongersignaal leert kennen en dus ook het signaal dat hij klaar is en daarnaar kan handelen…”
  • Marjolein: “Die van mij moesten alle drie alles eten en bord leegeten toen ze klein waren. Nooit geen gedoe gehad want ze wisten niet beter. Inmiddels zijn ze allemaal tieners/pubers en ze lusten nagenoeg alles. Ze hoeven niet veel te eten, maar dat wat ze opscheppen moeten ze opeten, en ze moeten van alles iets pakken. En iedereen zegt altijd dat ze zo bijzonder veel lusten en zulke makkelijke eters zijn.”
  • Stephanie: “Nee maar wel dat ze genoeg proeven. Daarmee bedoel ik dat als ze bij elke gerecht zeggen ik lust het niet moeten ze 5 happen proeven.”

Lees ook: ‘Een kind moet eten wat de pot schaft’: dít vinden jullie

  • Fiona: “Tuurlijk is het fijn als ze hun bord leegeten, maar net als dat ik soms minder honger heb, hebben kinderen dat ook. De ene keer willen ze meer en de andere keer minder. Leg je erbij neer dan is het veel gezelliger aan tafel.”
  • Marissa: “Ja vind ik belangrijk maar dat helpt niet. Ik heb een 4 jarige die al 2 jaar amper wat eet. Ben al blij als ie wat eet ook al is dat eigenlijk alleen maar hetzelfde.”
  • Marjon: “Nee hoor, vind ik niet belangrijk. Laat ze zelf maar kijken hoeveel ze op kunnen. Wel of niet op, een toetje mag altijd.”
  • Rebecca: “Ik vind het belangrijk dat ze zelf kunnen aangeven wanneer ze vol zitten en niet overvol eten omdat het moet!”
  • Milou: “Ik bepaal wat we eten… mijn kind bepaald hoeveel bij eet.”
  • Amber: “Nee niet belangrijk, vol=vol geen strijd om eten hier aan tafel, het moet gewoon een gezellig momentje op de dag zijn. Maar als er goed gegeten is natuurlijk wel een toetje (maar eigenlijk is die er altijd wel haha).”

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kek Mama (@kekmamamagazine)