‘Kan ik eisen dat mijn man zijn ‘papadag’ op mijn manier doet?’

05.07.2022 06:44
fotoserie vaders niet helemaal snappen Beeld: Shutterstock

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Freya (34) is getrouwd met Dennis (37) en moeder van Sammie (2).

“Na een jaar parttime werken sinds mijn bevallingsverlof, was ik wel klaar met een deeltijdleven in zorgstand. Natuurlijk, ik was dolgraag bij mijn kind, maar miste mijn werk – of liever: mijn werkende hersenen. Mijn man Dennis snakte juist naar een beetje gas terug na anderhalf jaar knallen op structureel slaapgebrek, en zo besloten we een halfjaar geleden dat we allebei vier dagen zouden werken. Dan hadden we allebei een “mama- en papadag” – een woord dat ik eigenlijk haat, omdat in mijn ogen elke dag een mamadag én een papadag is. Sammie zou drie dagen per week naar het kinderdagverblijf blijven gaan; alle problemen opgelost.

Mama- en papadag

Voorop gesteld: met Sammie gaat het onafgebroken prima. Die merkt niets van mijn extra dag op kantoor en geniet van de aandacht van haar vader. Maar met mij – of liever: met mijn relatie – gaat het minder goed.

Sinds de geboorte van Sammie ben ik zo gewend om alles in de zorg op mijn manier te doen, dat ik het niet kan aanzien hoe Dennis er volledig eigen methoden op nahoudt. Hij maakt de wonderlijkste kledingcombinaties, laat het huis op zijn dagen veranderen in een zwijnenstal, hij gaat laks om met Sammies slaaptijden en in plaats van fruit geeft hij haar net zo lief een kaakje. Ze komt niets tekort. Eet ’s avonds – wel dankzij mij – gewoon gezond en slaapt voldoende. Maar ik kan mijn manier niet loslaten.

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.

Loslaten

Dennis vindt dat ik zeur, en daar heeft hij natuurlijk gelijk in. Andersom is het voor hem net zo irritant om na een dag werken thuis te komen in een huis waar alles maar de hele tijd aan kant moet zijn, en waar zelden plek is voor een spontane avond met patat, in plaats van een van te voren bereide biologische maaltijd. Als ik meer wil werken, zal ik Dennis meer moeten vrijlaten. Ook als ik minder zou werken, trouwens, hij is tenslotte evenveel Sammies vader als ik haar moeder ben.

Toch zou het me helpen als hij in elk geval het fruitmoment zou respecteren, en het huis op z’n minst een klein beetje is opgeruimd als ik thuiskom. Of is dat echt teveel gevraagd?”

Meer afleveringen van het dilemma? Elke dinsdag komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.