‘Mijn man en ik werken parttime om zo veel mogelijk bij de kinderen te zijn’

08.11.2019 13:50
bankrekening parttime werken Beeld: Shutterstock

Eva en haar man werken allebei parttime omdat ze zo veel mogelijk zelf voor hun kinderen willen zorgen. Dat kan prima, want op de spaarrekening staat een leuk bedrag en de hypotheek is laag.

Eva (33) werkt drie dagen per week als beleidsmedewerker en is moeder van twee dochters van 4 en 2.

“Na jaren verbouwen, ontbijten op zolder en struikelen over schuurmachines, is ons huis eindelijk af. We kochten het voor drie ton en hebben het verbouwd voor € 120.000. Dat bedrag hebben we bij elkaar gespaard, mijn vader heeft ons geld geleend en dan erfde ik van mijn tante ook nog eens € 30.000. Onze hypotheeklasten zijn € 850, en we lossen € 650 euro per maand af om later zo min mogelijk schulden te hebben.
 

De kost gaat voor de baat uit

Marten en ik zijn allebei opgevoed met het devies: de kost gaat voor de baat uit. Mijn ouders gingen uit elkaar toen ik negen jaar was, maar het ontbrak ons vroeger aan niks. Mijn vader is specialist, mijn moeder fysiotherapeut. We gingen niet op wintersport of zo, hoewel vooral mijn vader dat met gemak kunnen betalen. Mijn man en ik leven op dezelfde manier. Zo vieren we onze vakanties in het huisje van mijn vader en zijn vrouw op Texel. Waarom zou je kleine kinderen de halve wereld over slepen als ze volmaakt tevreden zijn met water en zand?
 

Spaarrekening

We sparen tussen de € 500 en € 1000 per maand. Onze bonussen, dertiende maand en vakantiegeld storten we op de spaarrekening. Ook na de verbouwing hebben we daardoor nog steeds een aardig saldo op de bank. Marten verdient als accountmanager € 3150 netto per maand; mijn salaris is € 1750 voor drie dagen per week.

Veel geld zo bij elkaar, maar als je het vergelijkt met vrienden uit mijn studententijd is het niet eens zoveel. Als advocaat of beleggingsadviseur verdienen zij nog een stuk meer. Maar zij werken dan ook fulltime. Mijn man en ik hebben andere keuzes gemaakt omdat we allebei zo veel mogelijk bij de kinderen willen zijn. Ik twee dagen per week, Marten één dag. Het is een van de dingen die ik zo leuk vind aan hem; hij is een geduldige vader die ’s avonds het eten klaar heeft staan als ik uit mijn werk kom.
 

Lees ook
Bankrekening: ‘Mama, misschien moet je nu toch echt eens gaan sparen’ >

 

Geen tijd om te lummelen

Ik schrijf beleidsrapporten in opdracht van de overheid. Ik maak er misschien wat minder dan toen ik fulltime werkte, maar de kwaliteit is onveranderd. Ik werk efficiënter sinds ik moeder ben. Heb geen tijd om te lummelen. Alles moet af in die 24 uur, en het gaat om maatschappelijk wezenlijke onderwerpen die soms grote gevolgen hebben voor anderen.

De meisjes gaan een dag per week naar de opvang en onze moeders passen ieder een dag op. Ik besteed mijn geld liever aan een mooie designbank of antieke lamp dan aan een schoonmaker. Niemand poetst ons huis zo goed als ik. Het is mijn manier om mijn hoofd leeg te maken. Strijken bijvoorbeeld, dat is gewoon meditatief.

Marten en ik leggen ieder maandelijks € 250 apart als zakgeld voor onszelf. Ik besteed dat vooral aan kleding. Laatst kocht ik een gouden ring voor € 200 die dan wel weer € 400 was afgeprijsd. Aan weekendjes weg met zijn tweeën geven we ook graag geld uit: de laatste keer waren we € 600 kwijt.
 

Tot de kern komen

In mijn vrije tijd volg ik een opleiding tot intuïtief coach. Ik ben onderzoekend van aard, probeer altijd tot het gaatje te gaan om te ontdekken hoe iets precies zit. Ik geloof dat je aan iemands lichaam af kunt lezen hoe het met diegene gaat. Sinds mijn studententijd geef ik al healing­ en geleide mediatiesessies. Ik heb me ook verdiept in intuïtief ouderschap. Hoe komt het dat je op het ene kind sneller geïrriteerd reageert dan op het andere? En hoe kun je dat veranderen?

Kinderen hebben een enorme verbeeldingskracht. Als ik mijn dochters ’s avonds naar bed breng en uitleg dat ze hun hoofdje leeg kunnen maken door hun zorgen in een ballonnetje te stoppen en dat ballonnetje los te laten, kunnen ze zich daar van alles bij voorstellen. Op een dag zou ik best mijn werk willen maken van het coachen.
 

Voor honderd procent

Dat ik geen euro van de erfenis van mijn tante voor mezelf heb gehouden, vind ik logisch. Marten en ik gooien alles op één hoop. We zijn zeven jaar geleden niet voor niets in gemeenschap van goederen getrouwd. Ik ben mij ervan bewust dat 35 procent van alle huwelijken eindigt in een scheiding. Maar wij kozen zeven jaar geleden niet voor 35 procent voor elkaar, maar voor honderd procent.”
 

Dit artikel heeft eerder in Kek Mama gestaan.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >