Hoewel de kans heel klein is dat je precies op die dag bevalt, is de uitgerekende datum voor veel zwangere vrouwen een belangrijk moment op de kalender. En zó bereken je ‘m.
Lees verder onder de advertentie
Je huisarts, verloskundige of gynaecoloog kan exact berekenen wat je uitgerekende datum is. Reken je het zelf uit, dan moet je een kleine slag om de arm houden. Ben je nieuwsgierig en wil je weten wanneer je ongeveer bevalt, dan kan je als volgt je bevallingsdatum berekenen.
Als eerste moet je weten hoelang je zwanger bent. Daarvoor ga je na wat de eerste dag was van je laatste menstruatie. Tel daar veertig weken bij op en je kunt ongeveer de uitgerekende datum bepalen.
Lees verder onder de advertentie
(On)regelmatige cyclus
Houd er wel rekening mee dat dit een redelijk betrouwbare methode is bij een regelmatige cyclus, maar dat het bij een onregelmatige cyclus wat lastiger is om te datum te berekenen. Je ovulatiedatum – het moment van je eisprong en uiteindelijk de bevruchting – is namelijk afhankelijk van de lengte van je cyclus. Is die één dag korter dan (de gemiddelde) 28 dagen, dan wordt je uitgerekende datum een dag eerder. Hetzelfde geldt andersom: als je cyclus langer is dan 28 dagen, wordt je uitgerekende datum ook later.
Grote kans dat je bij de verloskundige te horen krijgt dat je er één of meerdere dagen naast zat. De officiële uitgerekende datum is namelijk alleen vast te stellen met een echo. Dit wordt gedaan bij de termijnecho, die meestal plaatsvindt tussen de negen en dertien weken. Tot die tijd groeien alle baby’s bijna gelijk en wordt aan de hand van de lengte bekeken hoe oud je baby op dat moment is. Zo wordt je zwangerschapsduur, en dus ook de uitgerekende datum, met grote nauwkeurigheid vastgesteld.
Lees verder onder de advertentie
Hoe groot is de kans dat je bevalt op je uitgerekende datum?
Eigenlijk is die kans heel klein. Maar vier procent van alle zwangere vrouwen bevalt precies wanneer ze uitgerekend zijn. De meeste vrouwen zetten hun kind op de wereld tussen de 37 en 42 weken. Dat is dus drie weken vóór en twee weken ná de uitgerekende datum. Zoals je ziet is er dus een grote marge.
Lees verder onder de advertentie
Toch is de uitgerekende datum van je zwangerschap wel heel belangrijk. Je verloskundige kan op basis van die datum namelijk kijken of je baby zich goed ontwikkelt en je weet ook of je bevalling (te) vroeg begint of juist wat later, met eventuele risico’s tot gevolg.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).