uitgerekende datum berekenen
Beeld: Shutterstock

Hoewel de kans heel klein is dat je precies op die dag bevalt, is de uitgerekende datum voor veel zwangere vrouwen een belangrijk moment op de kalender. En zó bereken je 'm.

Je huisarts, verloskundige of gynaecoloog kan exact berekenen wat je verwachte bevallingsdatum is. Als je het zelf uitrekent, moet je wel een kleine slag om de arm houden. Ben je nieuwsgierig en wil je weten wanneer je ongeveer bevalt, dan ga je als volgt rekenen:

Als eerste moet je weten hoelang je zwanger bent. Daarvoor ga je na wat de eerste dag was van je laatste menstruatie. Tel daar veertig weken bij op en je weet wat ongeveer de uitgerekende datum zal zijn.

Article continues after the ad

Houd er wel rekening mee dat dit een redelijk betrouwbare methode is bij een regelmatige cyclus, maar dat het bij een onregelmatige cyclus wat lastiger is om te datum te berekenen. Je ovulatiedatum – het moment van je eisprong en uiteindelijk de bevruchting – is namelijk afhankelijk van de lengte van je cyclus. 
Is die één dag korter dan (de gemiddelde) 28 dagen, dan wordt je uitgerekende datum een dag eerder. Hetzelfde geldt andersom: als je cyclus langer is dan 28 dagen, wordt je uitgerekende datum ook later.


Lees ook:
Ovulatietest: zo bereken je wanneer je vruchtbaar bent >


Wanneer weet je het zeker?

Grote kans dat je bij de verloskundige te horen krijgt dat je er één of meerdere dagen naast zat. De officiële uitgerekende datum is namelijk alleen vast te stellen met een echo. Dit wordt gedaan bij de termijnecho tussen de tien en twaalf weken, omdat vanaf dat moment je zwangerschapsduur met grote nauwkeurigheid kan worden vastgesteld.


Hoe groot is de kans dat je dan ook echt bevalt?

Eigenlijk is die kans heel klein. Maar vier procent van alle zwangere vrouwen bevalt precies op de uitgerekende datum. De meeste vrouwen zetten hun kind op de wereld tussen de 37 en 42 weken. Dat is dus drie weken vóór en twee weken ná de uitgerekende datum.

Toch is de uitgerekende datum wel heel belangrijk. Je verloskundige kan op basis van die datum namelijk kijken of je baby zich goed ontwikkelt en je weet ook of je bevalling (te) vroeg begint of juist wat later, met eventuele risico’s tot gevolg.
 

Bron: Ouders van Nu