Op de eerste echo ben je benieuwd of er überhaupt iets te zien is, bij de twintig weken echo gaat het er vooral om of alles in orde is met je baby. Hoeveel echo’s krijg je als je zwanger bent en welke soorten zijn er?
Lees verder onder de advertentie
Laten we bij het begin beginnen: wat is een echo precies? Bij een echoscopie, zoals het onderzoek officieel heet, worden de contouren van je baby op een scherm zichtbaar met hulp van geluidsgolven.
Je gaat hiervoor op de onderzoeksbank liggen bij de verloskundige of in het ziekenhuis, waarna je een koude gel op je buik krijgt en de echoscopiste het echoapparaat op je buik plaatst. Niet iedere verloskundige kan een echo maken, want je moet hier speciaal voor opgeleid zijn.
Het aantal echo’s dat je tijdens je zwangerschap krijgt, is vooraf niet te zeggen. Iedere zwangerschap is immers anders en als er complicaties zijn, zal de verloskundige of gynaecoloog vaker een echo maken. Wel zijn er twee echo’s die standaard bij iedere zwangere vrouw worden uitgevoerd:
Lees verder onder de advertentie
Termijnecho
Deze echo wordt ook wel de 10 weken-echo genoemd, omdat die plaatsvindt tussen de 10 en 12 weken na je laatste menstruatie. Er wordt bekeken hoelang je al zwanger bent en wat je uitgerekende datum zal zijn.
Het kan zijn dat je al eerder een echo krijgt, bijvoorbeeld rond de acht weken. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn als je eerder één of meerdere miskramen hebt gehad of vroegtijdig last hebt van bloedverlies.
Lees verder onder de advertentie
De 20 weken-echo
Dit is het meest uitgebreide onderzoek dat je rond de 20 weken ondergaat. Het doel is om na te gaan of je baby gezond is. Er wordt gekeken of hij bijvoorbeeld geen open rug of schedel heeft en of alle organen aanwezig en in orde zijn. Niet alle afwijkingen zijn zichtbaar op een echo, dus houd er rekening mee dat goed nieuws geen garantie geeft dat alles honderd procent in orde is. Vaak krijg je, als je dat wilt, bij de 20 weken-echo ook het geslacht van je baby te horen.
Naast deze echo’s zijn er een aantal echo’s die niet standaard zijn, maar wel vaak uitgevoerd worden. Dat gaat om de volgende:
De pretecho
Deze echo is op eigen kosten en er is geen medische aanleiding voor. Je vindt het leuk om je baby nogmaals te zien of je wil bijvoorbeeld al eerder het geslacht weten (zo rond de 16 weken). Een pretecho kun je in 2D, 3D en 4D (filmpje) laten maken.
De groeiecho
Met een echo groeicontrole kan je verloskundige nagaan wat de omtrek van het hoofdje van je baby is, hoe lang zijn benen zijn en wat zijn buikomvang is. Zo kan worden bekeken of je baby goed groeit. Bij een standaard echo zal de verloskundige hier ook naar kijken, maar zij kan er voor kiezen om de groeicontrole vaker te herhalen als daar aanleiding voor is. Een groeiecho wordt gedaan tussen de 22 en 40 weken.
Lees verder onder de advertentie
De liggingsecho
Voor de bevalling is het belangrijk dat je baby met het hoofdje naar beneden ligt. Als je baby die draai aan het einde van je zwangerschap vermoedelijk nog niet heeft gemaakt, kan er met een liggingsecho worden gekeken hoe hij precies ligt, bijvoorbeeld in een stuit. Dit gebeurt rond de 35 weken.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.