Ionica Smeets checkt

Ionica Smeets (38) is wiskundige en moeder van Tex (7) en Rifka (2). Elke maand checkt ze de zin en onzin van opvoedfabels en -feiten: hoef jij dat niet meer te doen.

Laatst barstte ik op mijn werk in tranen uit. We kregen een training over de balans tussen werk en privé. Ik had al een beetje ongemakkelijk gegrinnikt toen ik ‘eigen tijd’ op het bord zag staan. Eigen tijd? Wanneer deed je dat precies?
 

Dagindeling

Even later moest ik beschrijven hoe mijn week eruitzag. Eens kijken: ’s ochtends is Han al naar zijn werk als ik met Tex en Rifka opsta. Ik douche snel, kleed Rifka aan, jaag Tex onder de douche, smeer boterhammen plus lunchpakketjes en probeer de krant te lezen terwijl ik met de kinderen aan tafel ontbijt. Dan fiets ik langs kinderdagverblijf en school.

Als ik rond negen uur achter mijn bureau neerplof, heb ik er voor mijn gevoel al een halve dag opzitten. Dan werken, werken en nog eens werken. Om half zes fiets ik naar huis met in mijn tas werk dat eigenlijk die dag nog af moet. Thuis duik ik gelijk de keuken in, zodat het eten klaar is als Han rond zes uur thuiskomt met de kinderen. We eten met zijn vieren, doen daarna nog een spelletje of kijken het Jeugdjournaal en stoppen samen de kinderen in bed met verhaaltjes en liedjes.

Terwijl Han de keuken opruimt, kruip ik achter mijn laptop om nog wat te werken. Om kwart voor tien zitten we samen op de bank en doen we nog iets samen voor we rond half elf uitgeput in bed duiken. Het weekend is een chaos van uitjes met de kinderen, familie afspraken, huishouden, af en toe een beetje romantiek en ook nog wat werk.

Na deze beschrijving vroeg iemand wanneer ik nou precies tijd voor mezelf had. En toen moest ik huilen. Vervolgens hoorde ik hoe sommige anderen elke week uren voor zichzelf hadden. Er moest iets veranderen.
 

Me-time

Die avond zat ik weer achter mijn laptop. Deze keer om uit te zoeken wat de wetenschap zegt over tijd voor jezelf. Als ik dan toch iets ga veranderen, dan wel graag onderbouwd. Psycholoog Almuth McDowall deed onderzoek naar me-time. Haar belangrijkste aanbevelingen: je hebt helemaal niet elke dag me-time nodig en je hoeft die tijd niet alleen te besteden. Me-time kan ook tijd met je familie of vrienden zijn. Als je maar iets doet wat je zelf leuk vindt en waar je bewust voor kiest.

Toen ik daarover nadacht, besefte ik dat ik superveel me-time heb. De avonden aan tafel met zijn vieren, de uitjes in het weekend, de uren met Han. Ik ben in mijn vrije tijd weinig alleen, maar ik geloof dat ik dat ook niet anders zou willen. Bovendien heb ik op mijn werk best wat tijd waar ik heerlijk alleen zit, bijvoorbeeld als ik zoals nu een column schrijf.

Die huilbui en mijn zoekwerk hebben iets veranderd. Niet hoe ik mijn tijd indeel. Wel dat ik ineens een stuk blijer ben met mijn volle dagen.

 

Als je ook iets gecheckt wilt hebben: mail ionicacheckt@kekmama.nl


Dit artikel staat in Kek Mama 12-2017.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >