Ionica checkt: Terugkerende nachtmerries

28.06.2018 15:33
Ionica Smeets checkt

Ionica Smeets (38) is wiskundige en moeder van Tex (7) en Rifka (3). Elke maand checkt ze de zin en onzin van opvoedfabels en -feiten: hoef jij dat niet meer te doen.

Al jaren heb ik dezelfde, steeds terugkerende nachtmerrie waarin ik lijd aan een rare vorm van geheugenverlies: ik kan me niet meer herinneren wie de vader van mijn kinderen is. In die droom ga ik eerst mijn exen een voor een af. Mijn god, ik heb toch geen kind gekregen van die bloedmooie maar zwaar depressieve filmmaker? Of nog erger, van die verslaafde muzikant?

In lichte paniek loop ik al mijn oude liefdes en scharrels na en ik besef dat ik met geen van hen een kind zou kunnen of willen opvoeden. Ik krijg het steeds benauwder. Van wie zijn die kinderen in vredesnaam? Zo’n beetje alle mannen die ik ooit heb ontmoet flitsen voorbij: die charmante tachtigjarige wiskundeleraar, die morsige jeugdvriend en die sullige buurman. Nee, nee en nog eens nee. Wie is toch de vader van mijn kinderen? Ik begin wanhopig te huilen.
 

Terugkerende nachtmerries

Op dat punt schrik ik wakker. En ligt Han naast me te slapen. De man met wie het me een uitstekend idee leek een gezin te vormen. Ik ben opgelucht. En heb een paar weken later precies dezelfde droom.

Freud zou hier wel raad mee weten. Hij zou er vast een onderdrukt seksueel verlangen in lezen of iets ingewikkelds met mijn vader uit mijn vroege jeugd. Overigens heeft volgens een Amerikaanse studie een kwart van de mensen een droom die al vanaf hun kindertijd terugkomt. In deze studie heeft bijna de helft van de mannen en driekwart van de vrouwen terugkerende dromen. Meestal zijn dat nachtmerries.

Lees ook
Nachtmerries bij kinderen: zo ga je ermee om >

 

Verborgen boodschappen

Er zijn maar weinig wetenschappers die geloven dat dromen verborgen boodschappen bevatten. Maar bij een onderzoek onder tientallen studenten uit India, de VS en Zuid-Korea bleek dat de meesten van hen wel degelijk op zoek gingen naar een onderliggende boodschap van hun dromen. In een vervolgstudie gaven veel ondervraagden aan dat ze geloven dat dromen de toekomst voorspellen. Ze zouden een vliegreis eerder annuleren als ze droomden dat het vliegtuig neerstortte dan wanneer er een daadwerkelijk een vliegtuig was neergestort op hun vliegroute. Wauw.

Het aardige is dat de onderzoekers vervolgens keken hoe mensen hun dromen interpreteren. We blijken dromen vooral belangrijk en betekenisvol vinden als ze ons vertellen wat we eigenlijk al dachten. Een droom waarin een goede vriendin je te hulp schiet maakt meer indruk dan een droom waarin diezelfde vriendin je bedondert.

De les: dat je vooral iets kunt leren van hoe mensen hun dromen interpreteren. Als een vriendin je vertelt dat ze droomde dat jullie samen op wereldreis gingen, dan betekent dat waarschijnlijk dat zij jou hoog heeft zitten. En mijn nachtmerrie over de mysterieuze vader van mijn kinderen? Ik vermoed dat ik mezelf daarmee wil vertellen dat Han de man van mijn dromen is – alleen jammer dat hij in die ene droom dan net niet voorkomt.

Deze column staat in Kek Mama 06-2018.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >