Ionica Smeets checkt

Ionica Smeets (38) is wiskundige en moeder van Tex (7) en Rifka (3). Elke maand checkt ze de zin en onzin van opvoedfabels en -feiten: hoef jij dat niet meer te doen.

Al jaren heb ik dezelfde, steeds terugkerende nachtmerrie waarin ik lijd aan een rare vorm van geheugenverlies: ik kan me niet meer herinneren wie de vader van mijn kinderen is. In die droom ga ik eerst mijn exen een voor een af. Mijn god, ik heb toch geen kind gekregen van die bloedmooie maar zwaar depressieve filmmaker? Of nog erger, van die verslaafde muzikant?

In lichte paniek loop ik al mijn oude liefdes en scharrels na en ik besef dat ik met geen van hen een kind zou kunnen of willen opvoeden. Ik krijg het steeds benauwder. Van wie zijn die kinderen in vredesnaam? Zo’n beetje alle mannen die ik ooit heb ontmoet flitsen voorbij: die charmante tachtigjarige wiskundeleraar, die morsige jeugdvriend en die sullige buurman. Nee, nee en nog eens nee. Wie is toch de vader van mijn kinderen? Ik begin wanhopig te huilen.
 

Terugkerende nachtmerries

Op dat punt schrik ik wakker. En ligt Han naast me te slapen. De man met wie het me een uitstekend idee leek een gezin te vormen. Ik ben opgelucht. En heb een paar weken later precies dezelfde droom.

Freud zou hier wel raad mee weten. Hij zou er vast een onderdrukt seksueel verlangen in lezen of iets ingewikkelds met mijn vader uit mijn vroege jeugd. Overigens heeft volgens een Amerikaanse studie een kwart van de mensen een droom die al vanaf hun kindertijd terugkomt. In deze studie heeft bijna de helft van de mannen en driekwart van de vrouwen terugkerende dromen. Meestal zijn dat nachtmerries.


Lees ook
Nachtmerries bij kinderen: zo ga je ermee om >

 

Verborgen boodschappen

Er zijn maar weinig wetenschappers die geloven dat dromen verborgen boodschappen bevatten. Maar bij een onderzoek onder tientallen studenten uit India, de VS en Zuid-Korea bleek dat de meesten van hen wel degelijk op zoek gingen naar een onderliggende boodschap van hun dromen. In een vervolgstudie gaven veel ondervraagden aan dat ze geloven dat dromen de toekomst voorspellen. Ze zouden een vliegreis eerder annuleren als ze droomden dat het vliegtuig neerstortte dan wanneer er een daadwerkelijk een vliegtuig was neergestort op hun vliegroute. Wauw.

Het aardige is dat de onderzoekers vervolgens keken hoe mensen hun dromen interpreteren. We blijken dromen vooral belangrijk en betekenisvol vinden als ze ons vertellen wat we eigenlijk al dachten. Een droom waarin een goede vriendin je te hulp schiet maakt meer indruk dan een droom waarin diezelfde vriendin je bedondert.

De les: dat je vooral iets kunt leren van hoe mensen hun dromen interpreteren. Als een vriendin je vertelt dat ze droomde dat jullie samen op wereldreis gingen, dan betekent dat waarschijnlijk dat zij jou hoog heeft zitten. En mijn nachtmerrie over de mysterieuze vader van mijn kinderen? Ik vermoed dat ik mezelf daarmee wil vertellen dat Han de man van mijn dromen is – alleen jammer dat hij in die ene droom dan net niet voorkomt.


Deze column staat in Kek Mama 06-2018.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

moederschap burnout
Beeld: Unsplash

Joanna McClanahan balanceert op het randje van een burnout. Een moederschapsburnout, om precies te zijn.

Het is halfzes ’s ochtends wanneer haar peuter haar wakker maakt na een enge droom. Joanna knuffelt hem, kijkt een tekenfilmpje, geeft hem een schone luier en iets te eten. Ondertussen maalt ze in haar hoofd al over alle klussen die haar te doen staan die dag. Afspraken nakomen, boodschappen doen, dingen onthouden. Ze stopt alvast een was in de machine, als ook haar oudere dochter wakker wordt. En dan moet de dag nog beginnen.

Haar leven als moeder: Joanna ervaart het als een eindeloze uitputtingsrace. De kinderen moeten van hot naar her gezeuld. Er dienen ruzies beslecht te worden, brandjes geblust en woedeaanvallen getemperd. De stortvloed aan kindervragen stopt nooit en dan wil ze ook emotioneel nog beschikbaar zijn voor haar gezin, schrijft ze op ScaryMommy. O ja, en ze werkt ook nog. Vanuit huis. Terwijl de kinderen door haar deadlines denderen.

 

Te gestrest om te slapen

Ze is moe. Zo moe, dat ze op een gegeven moment maar gewoon toegeeft, aan het gedrein van haar zoon en dwarse gedrag van haar dochter. ‘En wanneer ze dan eindelijk in bed liggen, kan ík alsnog niet slapen, omdat ik me alweer druk maak om de lijst met taken die me morgen te wachten staat. En de dag daarna, en de volgende week.’

Ze kan een hoop hebben, maar hier krijgt ze een burnout van, schrijft ze. ‘Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst wakker werd zonder nog steeds doodmoe te zijn.’ Want ja, ook haar nachten zijn druk, en eerder een serie korte dutjes dan een echte nachtrust van zes (ja, zes: ze moet wel realistisch blijven) uur.
 

Lees ook
Mama heeft een burn-out: 'Ik was in een leven beland dat me leeg slurpte' >

 

Geen fut voor vriendinnen

Het punt is: Joanna heeft geen vangnet van oppasoma’s en medemoeders. Ze heeft de fut niet om nieuwe vrienden te maken. ‘Een moederschapsburnout komt niet alleen door de uitputting en stress die we ervaren, maar ook door eenzaamheid. Je raakt geïsoleerd, wanneer je te gesloopt ben om ook maar een praatje aan te knopen.’

Ze heeft het gevoel dat ze op het punt staat te knakken. ‘Maar dan spreek ik mezelf toe dat deze periode niet voor altijd duurt. Er komt een moment dat mijn kinderen volwassen zijn en voor zichzelf kunnen zorgen. Dat ik me alleen nog maar hoef te focussen op mezelf. Al weet ik nu al dat ik ook dan nog non-stop voor ze klaar zal staan.’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van een picknick tot aan lieve familiekiekjes: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Picknicken

 

Picknick met mijn kinderen.... die zijn inmiddels aan het spelen en ik zit met deze jongens! #gezellig

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


3 op een rij


Krijg je met dat weer

 

Even lunchen... 😅🌞🌡

Een bericht gedeeld door Daphne Deckers (@daphne_deckers) op


Gezellige boel


Lief

 

Kleine Leontientje met pop Liebelientje ❤️

Een bericht gedeeld door Leontine Borsato (@leontineborsato) op


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 

De schoenen van mama

 

Hey, I put some new shoes on and suddenly everything is right! 👠 #momsshoes #ladyloulou

Een bericht gedeeld door • THISISDO • (@thisisdo) op


Willen wij ook

 

Stiekem wil ik Jonah's kamer.. 🐆🌿💚

Een bericht gedeeld door Liza Sips (@lizasips) op


Springend de week beginnen


Lief

 

❤️ Ik ben aan t werk en krijg deze foto. Pfff man zo lief

Een bericht gedeeld door Chantal Janzen (@chantaljanzen.official) op


Mowgli

 

My little Mowgli 😍

Een bericht gedeeld door Y O L A N T H E C A B A U (@yolanthecabau) op

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >