Ionica Smeets checkt

Ionica Smeets (38) is wiskundige en moeder van Tex (7) en Rifka (3). Elke maand checkt ze de zin en onzin van opvoedfabels en -feiten: hoef jij dat niet meer te doen.

Al jaren heb ik dezelfde, steeds terugkerende nachtmerrie waarin ik lijd aan een rare vorm van geheugenverlies: ik kan me niet meer herinneren wie de vader van mijn kinderen is. In die droom ga ik eerst mijn exen een voor een af. Mijn god, ik heb toch geen kind gekregen van die bloedmooie maar zwaar depressieve filmmaker? Of nog erger, van die verslaafde muzikant?

In lichte paniek loop ik al mijn oude liefdes en scharrels na en ik besef dat ik met geen van hen een kind zou kunnen of willen opvoeden. Ik krijg het steeds benauwder. Van wie zijn die kinderen in vredesnaam? Zo’n beetje alle mannen die ik ooit heb ontmoet flitsen voorbij: die charmante tachtigjarige wiskundeleraar, die morsige jeugdvriend en die sullige buurman. Nee, nee en nog eens nee. Wie is toch de vader van mijn kinderen? Ik begin wanhopig te huilen.
 

Terugkerende nachtmerries

Op dat punt schrik ik wakker. En ligt Han naast me te slapen. De man met wie het me een uitstekend idee leek een gezin te vormen. Ik ben opgelucht. En heb een paar weken later precies dezelfde droom.

Freud zou hier wel raad mee weten. Hij zou er vast een onderdrukt seksueel verlangen in lezen of iets ingewikkelds met mijn vader uit mijn vroege jeugd. Overigens heeft volgens een Amerikaanse studie een kwart van de mensen een droom die al vanaf hun kindertijd terugkomt. In deze studie heeft bijna de helft van de mannen en driekwart van de vrouwen terugkerende dromen. Meestal zijn dat nachtmerries.


Lees ook
Nachtmerries bij kinderen: zo ga je ermee om >

 

Verborgen boodschappen

Er zijn maar weinig wetenschappers die geloven dat dromen verborgen boodschappen bevatten. Maar bij een onderzoek onder tientallen studenten uit India, de VS en Zuid-Korea bleek dat de meesten van hen wel degelijk op zoek gingen naar een onderliggende boodschap van hun dromen. In een vervolgstudie gaven veel ondervraagden aan dat ze geloven dat dromen de toekomst voorspellen. Ze zouden een vliegreis eerder annuleren als ze droomden dat het vliegtuig neerstortte dan wanneer er een daadwerkelijk een vliegtuig was neergestort op hun vliegroute. Wauw.

Het aardige is dat de onderzoekers vervolgens keken hoe mensen hun dromen interpreteren. We blijken dromen vooral belangrijk en betekenisvol vinden als ze ons vertellen wat we eigenlijk al dachten. Een droom waarin een goede vriendin je te hulp schiet maakt meer indruk dan een droom waarin diezelfde vriendin je bedondert.

De les: dat je vooral iets kunt leren van hoe mensen hun dromen interpreteren. Als een vriendin je vertelt dat ze droomde dat jullie samen op wereldreis gingen, dan betekent dat waarschijnlijk dat zij jou hoog heeft zitten. En mijn nachtmerrie over de mysterieuze vader van mijn kinderen? Ik vermoed dat ik mezelf daarmee wil vertellen dat Han de man van mijn dromen is – alleen jammer dat hij in die ene droom dan net niet voorkomt.


Deze column staat in Kek Mama 06-2018.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van stedentrips tot klussen: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Prachtige foto


Het gouden uurtje meepakken


Wandelen met papa

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trots aan de wandel met papa 💙 #inlove #dadandson #otis @jonkarthaus #perfectsaturday

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Ah, daar is de make up

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oooow ok.... daar is mijn Make Up! #trendsetter #wenkies

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) opLees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 


Aan het klussen

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Klussen klussen klussen💪🏻🙌🏻 #familiehuis #verbouwen

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op


Nieuw familielid

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Verliefd! 🖤🐾🖤 @luckysmit1

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op


Genieten in New York

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Onwijs aan het genieten in NY! The big 🍏 Samen met m’n lieve zus @jettekevanlexmond

Een bericht gedeeld door Lieke van Lexmond (@liekevanlexmond) op


En softijs in Tokio

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Softijs in Japan is niet gewoon🍦Zoals met alles in dit land masteren ze alles tot in perfectie. De baguette is hier beter dan in Frankrijk, de pizza beter in Italië en de vis bij de supermarkt verser dan bij onze viswinkel. Dit ijsje is van rauwe melk gemaakt maar ze hebben ook smaken zoals cheesecake. De smaak en structuur is off the ying yang. Ik heb hier softijs gegeten met 35% vet wat het zou moeten classificeren als slagroom. Het soms bijna stressvol hoeveel goed eten er is. Je kan nooit alles eten🤦🏻‍♀️ Maar ik zal proberen zoveel mogelijk te eten en te laten zien aan je. Binnenkort op @24kitchen_nl 😘 #japan #softserve #cheesecake #milk #tokyo #icecream

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

column-malu
Beeld: Marco Kolanus

De kinderarts van het consultatiebureau vindt dat Mack qua spierkracht achterloopt ten opzichte van andere baby’s, maar als ze ons vervolgens naar de fysio doorverwijst, blijkt er niets met ‘m aan de hand…

Ik schrik me kapot als we op het consultatiebureau een brief vol ingewikkelde Latijnse benamingen in onze handen gedrukt krijgen. “Extra oefeningen heeft-ie echt nodig hoor”, zegt de arts. “Dat nekje wiebelt mij te veel. En trouwens, vanuit liggende positie neemt hij z’n hoofd nog niet mee en dat zou hij wel al moeten kunnen.” Mijn vraag of dit niet te maken heeft met het feit dat Mack met 37 weken geboren is, wuift ze vluchtig weg.

 

Goed, fysio. ‘Kan vast geen kwaad’, denk ik maar zodra we weglopen.

 

'Te lage spierspanning'

Eenmaal thuis kom ik er na wat speurwerk achter dat de niet-te-ontcijferen termen in de verwijsbrief zoveel betekenen als ‘slappe baby’ en ‘te lage spierspanning’. En toegegeven: ik hoef nog net niet aan de zuurstof. Mankeert hij nu iets ernstigs? Moeten we hem dagelijks uitputten met lastige oefeningen? En wat nu als hij op z’n eerste verjaardag nog niet zelfstandig kan zitten? Gelukkig heb ik een vriend die, ook al zou ons complete appartementencomplex in de hens vliegen, de kalmte bewaart: hij stelt me gerust en maakt een afspraak met een fysiotherapeut in de buurt.

 

Vakantiefoto's op Facebook

Een paar dagen later zitten we met Mack bij Eline. Ze stelt zich voor, vertelt wat ze doet, waar ze vandaan komt (wat ik overigens al lang weet, want een uur eerder bladerde ik nog door haar vakantiefoto’s op Facebook - ik móet immers weten wie er aan de ledematen van m’n kind gaat sjorren…) en legt Mack op de behandeltafel. Na nog geen drie minuten stelt ze ons gerust: “Geen zorgen, ik zie niets geks bij ‘m. Hij doet het prima.”

 

Lees ook
Alles wat je wilt weten over de bezoekjes aan het consultatiebureau >

 

'Geef 'm de tijd'

Hoor ik dit nu goed? Niets geks? Prima? En waar kwam dat ‘slappe baby’- en ‘lage spierspanning’-verhaal dan vandaan? Eline legt uit: “Je moet Mack even de tijd geven om te doen wat je van ‘m vraagt en die tijd hebben ze op het consultatiebureau nu eenmaal niet. Na één keer tillen denken ze misschien dat-ie het niet kan, maar kijk: hij tilt z’n hoofd gewoon op hoor, zonder hulp.”

 

Bezorgd voor niets

Vriend knikt tevreden en ik haal opgelucht adem. En als Eline vervolgens oppert een brief naar het consultatiebureau te sturen met daarin háár bevindingen, kan mijn dag helemaal niet meer stuk. Zie je wel: dagenlang bezorgd voor niets. Maar goed, ook daar ben je moeder voor…

 

Malu Pesulima is webredacteur bij Kek Mama en woont samen met Romano. Zoon Mack is inmiddels bijna vijf maanden oud.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >