nachtmerries kind
Beeld: Unsplash

Een schreeuw uit de slaapkamer, een huilend kind aan je bed en angst om (weer) te gaan slapen. Ieder kind heeft weleens last van nachtmerries, sommige kinderen zelfs heel vaak. Hoe komt dat eigenlijk, en hoe stel je je kind gerust?

Je wilt rennen, maar je benen doet het niet. Gilt, maar je stem werkt niet mee. Je dierbaren sterven of je valt in een diep gat waaraan geen einde lijkt te komen. Als je bedenkt hoe naar je jezelf kunt voelen na een nachtmerrie, kunnen enge dromen bij je kind soms hartverscheurend zijn.

Bijna alle kinderen hebben weleens last van nachtmerries. Vaker dan volwassenen zelfs, en met een hoogtepunt op vijf- of zesjarige leeftijd. Omdat peuters het verschil tussen droom en werkelijkheid nog niet zien, kan dat je kind heel bang maken. Vanaf de kleuterleeftijd kunnen kinderen een droom vaak wel navertellen, en kun je er dus ook beter over praten.

Het goede nieuws: meestal neemt de frequentie van de nachtmerries af wanneer je kind een jaar of tien is. Nachtmerries komen namelijk voor tijdens de REM-slaap. Jonge kinderen brengen een groter deel van de nacht door in die REM-fase dan volwassenen; baby’s zelfs zestig procent, tegen vijfentwintig procent bij volwassenen.

 

Gevoelige kinderen

De oorzaak van nachtmerries bij kinderen is vaak simpelweg de groei en ontwikkeling. Of zaken zoals koorts, een drukke dag of een te warme kamer. Soms kunnen stress of een traumatische gebeurtenis de reden zijn; in je dromen verwerk je immers de gebeurtenissen van de dag. Gevoelige kinderen hebben daarom sneller last van nachtmerries dan andere kinderen.

Slecht zijn enge dromen niet voor je kind: in het ergste geval staat een nachtmerrie symbool voor iets wat hij moet verwerken. Wel verstoort zo’n enge droom natuurlijk de nachtrust, want in ernstige gevallen tot vermoeidheid overdag kan leiden, en zelfs tot slechte prestaties op school. Om over je eigen vermoeidheid nog maar te zwijgen.

 

Zo ga je met de nachtmerries van je kind om

De hamvraag dus: hoe stel je je kind gerust na een enge droom, en kun je die in de toekomst voorkomen?

  1. Ten eerste: ontspannen naar bed gaan scheelt de helft. Geen tablet of televisie vlak voor bedtijd, geen zware gesprekken, maar liever even in bad of een boekje lezen. Samen de dag doorspreken kan natuurlijk wel: dat lucht je kind zelfs op.
  2. Praat met je kind over de nachtmerrie. Laat hem – als hij oud genoeg is - zien dat de enge droom niet echt is, en laat hem dat zelf herhalen. Raar maar waar: zo kan hij de baas worden over zijn droom, en de nachtmerrie uiteindelijk tíjdens het slapen als zodanig herkennen. 
  3. Verzin samen een ritueel om de droom te verjagen. Door hem weg te blazen, een dromenvanger op te hangen, of een knuffel in bed aan te stellen als ‘bewaker’.
  4. Bedenk samen een ander einde voor de nachtmerrie. “Maar opeens had je een magisch zwaard in handen waarmee je het monster versloeg.”
  5. Speur voor het slapen gaan de slaapkamer ritueel af: “Nope, geen enge droom te bekennen hier.”
  6. Veel pedagogen raden trouwens af je kind in bed te nemen na een enge droom. Dat zou alleen maar bevestigen dat jouw bed een veiligere plek is dan het zijne.
  7. In heel zeldzame gevallen blijven één of meerdere nachtmerries terugkeren, en groeit je kind er niet overheen. In dat geval kan een psycholoog of pedagoog helpen – maar dat is echt van veel latere zorg.

     

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

moeders kinderen meer risico vaders
Beeld: Unsplash

Moeders laten hun kind makkelijker risico’s nemen tijdens het spelen dan vaders. Dat blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL en Stichting Opvoeden.nl.

Laat jij je kind tussen de 5 en 7 jaar een lucifer afsteken? Drie meter naar beneden springen? Een scherp mes gebruiken? Het zijn zomaar wat vragen uit het onderzoek. Wat blijkt: dertig procent van de moeders zegt haar kinderen aan te moedigen risico’s te nemen tijdens het spelen, tegen zestien procent van de vaders.

Op de vraag of ouders hun kind zouden laten doen wat ze zelf vroeger deden, zegt 58 procent van de vaders nee, tegen 41 procent van de moeders. Of het feit dat meisjes doorgaans nu eenmaal minder risicovol spelen hierin meeweegt, vermeldt het onderzoek nog niet. Net zo min als het waaróm vaders minder risico durven nemen bij het spelen.
 

Lees ook
‘Kinderen moeten meer risicovol buitenspelen’ >

 

Gezond

Volgens een onderzoek van TNS-NIPO beseffen ouders dat risicovol spelen belangrijk is voor de ontwikkeling van hun kind, maar in de praktijk zijn ze vaak bang dat hij zich bezeert. Vorig jaar startte VeiligheidNL een campagne om ouders advies te geven over hoe ze ‘risicovol spelen’ vaker in de praktijk kunnen brengen.

Volgens ander, Noors onderzoek is risicovol spelen goed voor kinderen. Het zou zorgen voor meer zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en de sociale vaardigheden en fysieke gezondheid van kinderen bevorderen.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderseries-van-vroeger

Nu scrolt je kind moeiteloos door -tig verschillende series op Netflix, in jouw tijd was dat wel anders. Toe aan wat nostalgie? Bekijk dit lijstje kinderseries van vroeger - daar is Dora niets bij.

De Fabeltjeskrant (1868 - 1992)

Al een oudje, maar niet zo gek dat deze serie in 2005 werd uitgeroepen tot Beste Kinderprogramma Aller Tijden: zowat ieder kind keek net voor bedtijd naar de gebeurtenissen in het Grote Dierenbos. In 1985 kwam de producent met nieuwe afleveringen, die meteen weer een groot succes werden. 

 

Bassie en Adriaan (1978 - 1997)

En die angstaanjagende plaaggeest waar je nu nog nachtmerries van krijgt. De twee broers begonnen als acrobaten in een circus. Hierna besloot Bas zich als clown te verkleden en ontstonden de karakters Bassie en Adriaan. In 1978 verscheen hun televisieserie voor het eerst op tv.

 

Peppi en Kokki (1972 - 1978)

Zeg je Peppi en Kokki, dan zit hun intro de rest van de dag in je hoofd. De verhalen draaiden om de twee matrozen die korte avonturen beleefden en op zoek waren naar een baan. Eigenlijk waren ze de Nederlandse versie van Laurel en Hardy.

 

Lees ook
Éven rust: 9x Netflix-films en series voor volwassenen >

 

Nils Holgersson (1980 - 1981)

Een tekenfilm en zeker niet de minste. Deze serie (gebaseerd op het gelijknamige boek) speelt zich af in Zweden. De veertienjarige Nils is een nietsnut die alleen maar kattenkwaad uithaalt en dieren pest, maar op een dag vangt hij een kabouter die hem voor straf zelf in een kabouter verandert. En de rest van het verhaal ken je.

 

Tik Tak (1981 - 1991)

Het succesprogramma voor kinderen tot 4 jaar. Programmamaker Mil Lenssens ontdekte toevallig dat peuters geboeid keken naar de lottotrekking met zijn de kleurrijke bollen, voorspelbare bewegingen en leuke muziekjes. En toen kwam het idee voor Tik Tak.

 

Villa Achterwerk (1984 - 2014)

Deze serie is jaren meegegaan. In 1984 begon de VPRO met een kinderblok waarvoor door de jaren heen verschillende namen gebruikt zouden gaan worden: Het huishouden van Jan Steen en Bij Nieuwegein rechtsaf. Een paar jaar nadat het kinderblok verschoven was naar de zondagmorgen, ontstond de naam Villa Achterwerk. Hasta la pasta.

 

De Grote Meneer Kaktus Show (1986-1993)

Meneer Kaktus (Peter Jan Rens), die rondloopt in een pyjama met stropdas, tegenspeler Kweetniet, (eerst Tony Maples, toen Larry Jackson, daarna Joost Hes, en vervolgens Hans van der Laarse) in een geel bokstenue én Mevrouw Stemband (Annemieke Hoogendijk) in een jurk met dierenprint: je krijgt ze niet van je netvlies.

 

Oppassen!!! (1991 - 2003)

Niet per se een jongerenserie, maar toch keken er ook genoeg kinderen naar het wel en wee van de twee opa Willem en Henry. Samen bestierden zij het huishouden en pasten ze op hun tienerkleinkinderen terwijl hun eigen kinderen carrière maakten.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >