Mariëlle (40) woonde elf jaar met man Remco (35) op een studentenflat, voordat ze twee jaar geleden hun droomhuis tegenkwamen, én rigoureus verbouwden. Voor een groot deel van hun eigen spaargeld.
Lees verder onder de advertentie
Mariëlle: “Onze zoon Pepijn, nu 9, werd geboren toen we in onze studentenflat woonden. We wilden wel verhuizen, maar kwamen het geschikte huis niet tegen. Onze dochter Emma, nu 3, was net een jaar toen we op een jaren-dertigwoning stuitten. Er had een oude vrouw in gewoond, en werkelijk álles moest vernieuwd worden. Het hele huis was afgetimmerd met schrootjes, er zat stucwerk op stroplafonds, er was geen centrale verwarming en alle ramen hadden enkel glas.
Lees verder onder de advertentie
Energiebesparing
Het was te klein ook, voor een gezin van vier – inmiddels vijf. Want zeven maanden geleden werd onze dochter Mia geboren. Dus verbouwden we het rigoureus voordat we erin trokken. We bouwden het huis tweeënhalve meter uit, voegden een dakkapel toe en legden een tweede badkamer aan. We vervingen alle oude deuren door industriële stalen, lieten een klimaatvloer plaatsen waardoor geen gas meer nodig was en bestelden een warmtepomp en zonnepanelen. We brachten ons huis van een F-keurmerk, naar A++, qua energiebesparing. We zijn bijna zelfvoorzienend in onze energie. Vanuit een stukje idealisme, maar ook vanwege besparingsoverwegingen.
Remco en ik spaarden al sinds we gingen samenwonen, in 2006. Ik heb mijn eigen logopediepraktijk, en al mijn winstuitkeringen zette ik opzij. Ook Remco potte alles wat hij kon missen op. Tegen de tijd dat we een hypotheek hadden op ons nieuwe huis, hadden we maar een klein beetje bouwdepot nodig om de enorme verbouwing te bekostigen. Daarvan betaalden we de noodzakelijke aanpassingen; ons spaargeld gebruikten we voor de dingen die we mooi vonden. De extra’s, dus.
Lees verder onder de advertentie
Van origine ben ik niet buitengewoon goed met geld, dat is vooral mijn man – al ben ik volgens de Goed met Geld Test van Aegon een ‘Financiële Sumo’. Hij was degene die zelfs de oudste spullen uit het huis nog wist te verkopen. De gaskachels, bijvoorbeeld. Wastafels en toiletpotten. Zelfs deurposten, deuren, en een verweerde zonnewering wist hij aan de man te brengen. Terwijl ik dacht: daar heeft toch niemand een stuiver voor over?
Tijd
Ons huis is nog niet af. We blijven dingen tegenkomen die aan vervanging toe zijn, maar daar nemen we de tijd voor. Zo hebben we onlangs pas onze tweezitter vervangen door een grote familiebank. Terwijl we toch al een hele tijd met z’n vijven zijn.
Lees verder onder de advertentie
Eén ding heb ik wel geleerd van de verbouwing: kies je aannemer heel zorgvuldig, en controleer de werkzaamheden en materialen. Wij dachten dat we dat gedaan hadden, maar na zes maanden bladderde de verf van de kozijnen. We hadden strak onderhandeld over de prijs, maar nu denk ik: we hadden beter iets meer kunnen betalen, voor betere kwaliteit.
Bereid te wachten
We hebben niet extra op onze normale uitgaven hoeven letten, tijdens de verbouwing. We hadden het geld echt opzij gezet, dus het leven draaide door zoals altijd. Nu de verbouwing klaar is, sparen we wel verder. Nog niet met een duidelijk doel, maar je weet maar nooit.
Lees verder onder de advertentie
Wat scheelt, is dat mijn man heel handig is. Samen met zijn broer heeft hij een huisjesbed gebouwd voor Emma. Dat kostte nu een paar tientjes aan hout, terwijl je er anders een designprijs voor betaalt. Dat doet hij niet om te beknibbelen, maar gewoon omdat hij het leuk vindt. Al is het natuurlijk wel mooi meegenomen. Tegelijkertijd kopen we wel weer kunst; een behoorlijke uitgave. We geven gewoon graag geld uit aan de sfeer in huis, maar zijn bereid daar lang op te wachten.”
Goed met Geld
Veel mensen denken dat ze hun financiën helemaal onder controle hebben. Maar als je éven doorvraagt, blijkt dat toch tegen te vallen. Aegon begrijpt dit heel goed en wil daar met de Goed met Geld Test bij helpen. Dit is een korte test van een paar minuten om te kijken hoe goed jij bent met geld en hoe je nog beter wordt. Zodat iedereen bewust een keuze kan maken voor een gezonde financiële toekomst.
Een pretecho is een bijzonder moment voor aanstaande ouders. Zeker als ze op dat moment ontdekken of ze een jongen of meisje verwachten. Toen Carmen (34) aan haar schoenmoeder vertelde dat ze weer oma zou worden van een kleindochter, had ze deze reactie nooit verwacht.
Op het eerste gezicht vond hij haar wat saai, zij hem ‘zo’n dj’. Toch zijn Dionne Stax en Steven Jansen al vier jaar stapelgek op elkaar. De vonk sloeg over tijdens een fanatiek potje karaoke.
Elsemieke, moeder van twee zoontjes (3 en 1) en redacteur bij Kek Mama, heeft haar roeping in het moederschap gevonden en probeert er als eersteklas chaoot, met ook nog een enorm slaaptekort, wat van te maken.
De opnames van het tweede seizoen van Meer dan Verwacht zitten erop. Toch moeten fans van het NPO-programma nog even geduld hebben tot zij de eerste aflevering kunnen bewonderen. Het seizoen verschijnt namelijk een half jaar later op televisie dan eerst werd gedacht.
Het was zaterdagmiddag en ik zat bij de kapper. Ik had ze gevraagd om alleen de dode puntjes te knippen, en om een of andere reden was nu mijn halve kapsel verdwenen. Blijkbaar had ik dode puntjes van ruim dertig centimeter. Dit gebeurde me nou altijd.
Dolblij was Luuk (29) toen zijn schoonmoeder meteen te hulp sprong na de zware bevalling van Anouk, maar nu is zijn schoonmoeder niet meer weg te slaan uit het gezin. ‘Ik overdrijf niet als ik zeg dat ze elke dag even aanwipt.’