De kinderen van blogger Lindsay Wolf lopen regelmatig zonder broek door de speeltuin, krijgen nooit straf en hoeven geen ‘dankjewel’ te zeggen op commando. Ze krijgen een vrije opvoeding. En veel mensen vinden daar wat van.
Lees verder onder de advertentie
Een vrije opvoeding is geen opvoeding, heeft Lindsay regelmatig gehoord, maar zij denkt daar duidelijk anders over. ‘De voordelen van deze manier van opvoeden zijn eindeloos’, schrijft ze. ‘Niet alleen vertrouwen mijn kinderen mij, ze weten ook dat ik hen vertrouw. Ze voelen zich gezien, gehoord en gesteund terwijl ze er zelf achterkomen wie ze echt willen zijn.’ Met succes, want volgens de blogger kunnen ze makkelijk vriendjes maken, doen ze enthousiast mee op school en helpen ze altijd mee in het huishouden – zonder dat ze erom hoeft te vragen.
Lees verder onder de advertentie
Vallen
Maar hoe ziet zo’n vrije opvoeding er eigenlijk uit? Simpel: geef kinderen zo min mogelijk regels en laat ze zoveel mogelijk zelf bepalen. ‘Mijn zoon van anderhalf loopt bijvoorbeeld regelmatig op blote voeten, zonder broek en met zijn handen en voeten onder de modder in de speeltuin. En hangt een van mijn kinderen aan een veel te hoog klimrek? Dan grijp ik niet in. Als ze vervolgens vallen, ren ik niet meteen hysterisch naar ze toe.’
Ook op emotioneel vlak heeft Lindsay weinig regels: huil wanneer je dat wilt, geef geen knuffel als je dat niet wilt en zeg alleen sorry als je het meent. ‘Ook dwing ik ze niet om ‘alsjeblieft’ of ‘dankjewel’ te zeggen. Ik wil dat ze leren het te menen als ze vriendelijk zijn naar iemand toe, om hulp vragen of iets goedmaken.’ Verder geeft Lindsay haar kinderen nooit straf: ze praat na afloop van de ruzie liever rustig met ze over hun emoties. ‘Ik wil mijn kinderen de ruimte geven om erachter te komen wie ze zijn, zodat ze uitgroeien tot moedige, zelfverzekerde en eerlijke volwassenen.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.