De één brengt z’n kind rond zeven uur naar bed, de ander laat ‘m langer opblijven. Moeder en blogger Isabelle Simard houdt voor haar zoon een strikt schema aan. En dat levert haar aardig wat kritiek op.
Lees verder onder de advertentie
‘Een vast slaapritme is goed voor de gezondheid van mijn zoon’, schrijft ze op haar blog.
Verbaasd
‘Ik krijg regelmatig opmerkingen van familie en vrienden over de slaaptijden van mijn zoon’, vertelt Isabelle. ‘Als ik hem niet meeneem naar een feestje, begrijpen mensen dat niet. ‘Neem hem gewoon mee’, zeggen ze dan, ‘hij slaapt toch gewoon op het feestje of in de auto?’ Maar als ik dan vertel dat hij vaste bedtijden heeft en nog nooit in de auto heeft geslapen – of in een ander huis – kijken ze me verbaasd aan.’
Isabelle houdt een strikt schema aan. ‘Hij wordt binnenkort twee jaar en gaat elke dag om zeven uur bed naar. Soms, als hij zich niet goed voelt of een slechte dag heeft gehad, zelfs eerder. Maar nooit later.’ Dat iedereen een mening heeft over hoelang en waar haar zoon moet kunnen slapen, zit haar niet lekker. ‘In de afgelopen twee jaar heb ik veel mensen horen zeggen dat ik een strikte routine heb en dat het ‘goed voor mijn zoon zou zijn om dat eens los te laten.’ Onzin. Ik bepaal zelf wel hoeveel slaap mijn kind nodig heeft en krijgt. Hij heeft een vast schema, want dat is goed voor zijn gezondheid. Het zorgt voor geruststelling, een veilig gevoel en hij weet zo precies wanneer hij naar bed moet.’
Lees verder onder de advertentie
‘Stopt vanzelf’
Iedereen die ook vaste bedtijden voor zijn kinderen aanhoudt, moedigt Isabelle aan omdat te blijven doen. ‘Voel je niet slecht door de kritiek van anderen. Een duidelijk schema opstellen is het beste wat je voor je kind kunt doen. Op een dag, als je kind oud genoeg is, zal hij vanzelf breken met die routine.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.