Hollywood body’s na de bevalling: ‘Mijn buik is nog altijd sponzig’

27.08.2021 11:09
Hollywood body's na bevalling Beelden: BrunoPress en Getty Images

Dat je je in de kraamtijd aan het publiekelijk oog kan onttrekken, komt veel celebs maar wat goed uit: de perfecte tijd om het uitgedijde en -gelubberde lijf weer in het gareel te krijgen, met of zonder chirurg.

De beste manier voor een actrice om het afgetrainde lijf, geboetseerd met dagelijkse work-outs en een gluten-, koolhydraten- en vetvrij menu, te sparen is de bevalling te outsourcen aan een draagmoeder en de borstvoeding aan een moderne min. Maar soms slaat zelfs in Hollywood de oerdrang toe om toch helemaal zelf een baby te produceren. In de tijd van het beginnende buikje is dat cute en sexy, en iets om mee te pronken. Aan het einde blijft de hoogzwangere celeb van dienst echter uit strategische overwegingen binnen, “om niet levenslang te worden achtervolgd door foto’s waarop ik eruit zie als een waggelende olifant”, zoals Drew Barrymore zei. Na de bevalling begint het échte werk pas: weer in vorm komen, met een lichaam dat een topprestatie achter de rug heeft (en aan alle kanten lubbert).


Drew Barrymore zwanger van dochter Frankie in 2004.
 

Skinny pregnancies

Het is een mythe dat celebs ‘skinny pregnancies’ zouden hebben. Kate Hudson kwam 32 kilo aan tijdens haar zwangerschap van zoon Ryder. “Ik heb daarvan genoten”, zei ze. “Het was een bijzondere tijd voor me, het was heel bevrijdend om alles wat met mijn uiterlijk te maken had los te laten. Ik at álles. Twee weken voor de uitgerekende datum was het kerst, ik wrong me in een elastische Versace maatje 36 met witte Uggs-laarzen eronder en was daar reuze happy mee. Ik kwam zo binnen en Ben Stiller barstte spontaan in lachen uit: ‘Oh my God, je bent enórm.’ Dat was wel een wake-upcall, die toevallig samenviel met een waarschuwing van mijn gynaecoloog die zei: ‘Probeer niet zo héél veel te eten.’”


Kate Hudson tijdens haar zwangerschap van zoon Ryder in 2003.
 

Toen Ryder er eenmaal was, hakte het er pas echt in. “Ik moest al die kilo’s wegwerken, want als je niet zwanger bent, heet het opeens overgewicht”, zegt Kate. “Ik had het gevoel dat ik onder een vergrootglas lag en het er allemaal heel snel af moest lijnen. Ik ben daar heel emotioneel over geweest, want ik kreeg het er niet af. Je krijgt te maken met een plateaufase. Iedereen die dat ooit heeft meegemaakt weet hoe akelig dat is. Diëten is op zich al diepe ellende, maar zonder resultaat? Urgh. En je kunt jezelf als motivatie wel voorhouden dat je het voor je gezondheid doet, maar nogmaals: zonder resultaat is het heel moeilijk om het vol te houden en niet ontmoedigd te raken.”

Kate lukte het uiteindelijk om weer ‘cameraklaar’ te raken door koolhydraatarm te eten en met een personal trainer aan de slag te gaan (“Ik zag hem vaker dan mijn man”). Twee zwangerschappen later is ze een lifestylegoeroe “om andere vrouwen te laten zien dat je het niet zover hoeft te laten komen. Al ben ik de eerste om te zeggen dat ik het begrijp als het wél zover komt. Maar alles wat je niet onnodig aankomt is winst.”


Kate Hudson tijdens de Vanity Fair Oscar Party in 2020.
 

In mum van tijd terug

Milla Jovovich kreeg er gedurende haar eerste zwangerschap 34 kilo bij. “Ik at zes eieren met spek en toast en dat was alleen nog maar het ontbijt”, zegt ze. “Ik at als een reuzin en zo zag ik er ook uit. Halverwege mijn tweede zwangerschap was ik al aangekomen wat ik in totaal mocht aankomen. Toen had ik nog maanden te gaan. Ik probeerde wel te letten op wat ik at en hield als stok achter de deur een openbaar eetdagboek bij – over stress gesproken. Na de bevalling zouden bovendien vrij snel de opnamen van Resident evil: the final chapter beginnen, dat was ook wel een dingetje. Weer in vorm komen was een baan op zich. Ik heb er geen spijt van dat ik daar eerlijk over ben geweest, al werd het professionele zelfmoord genoemd. Slechts heel weinig vrouwen zitten weer in mum van tijd op hun oude gewicht na een bevalling. Laten we niet doen alsof dat de normale gang van zaken is.”


Milla Jovovich tijdens haar zwangerschap van haar derde kind Osian Lark Elliot.
 

Het is een steek onder water naar Yummy Mummy’s als Hilaria Baldwin die twee dagen na haar bevalling selfies postte in een skinny jeans. Of Heidi Klum, die vijf weken na de bevalling van haar vierde kind alweer een Victoria Secret-show liep in lingerie. “Anderhalf tot twee uur trainen per dag”, zegt ze. “Vooral sculpting-oefeningen: heel veel kleine bewegingen met gewichtjes, lunges, squats en werken met een evenwichtsbal.” Om calorieën te verbranden zat Klum op een roeimachine, wat een meer allround work-out biedt dan een loopband. Collega Adriana Lima flikte na de geboorte van haar tweede kind hetzelfde kunstje: “Twee tot drie uur trainen, twee keer per dag, zeven dagen per week. Dat is een atletenprogramma. Ik had het nooit gekund zonder hulp.”


Heidi Klum loopt vijf weken na de bevalling van haar vierde kind een Victoria Secret-show.
 

Veranderingen

Toegegeven, dit zijn vrouwen die altijd al zoveel yoga, pilates en work-outs doen dat hun ‘spiergeheugen’ een handje helpt, maar niet iedereen is genetisch zo bedraad. “Een paar weken na de bevalling ging ik weer eens naar de sportschool”, zegt Anne Hathaway. “En ik ben huilend weer naar buiten gelopen. Mijn lijf en mijn gewicht zijn nog steeds niet wat ze ooit waren. Ik neem het maar zoals het is, het hoort wat mij betreft bij moeder worden.”


Anne Hathaway zwanger van haar tweede kind in 2017.
 

Ook Jessica Simpson nam afscheid van haar hotpantsfase. “De druk om af te vallen was enorm”, zegt ze. “Maar mijn lijf was veranderd en mijn leven was veranderd, het paste gewoon niet meer bij me om als een tenger popprinsesje over het podium te springen. Bovendien betekent tenger zijn voor mij: altijd honger hebben. Waarom zou ik mezelf dat aandoen?”

Ze kreeg er veel opmerkingen over, klinieken boden haar gratis liposucties aan in ruil voor reclame, online werd Simpson een soort schietschijf. “Ik had het geluk een man te hebben die van me houdt”, zegt ze. “Bovendien was ik erg blij om moeder te zijn en kom ik uit een geslacht van vrouwen die lak hebben aan wat anderen van je vinden, dat helpt om een denkbeeldige middelvinger op te steken naar trollen.”


Jessica Simpson 6 maanden na de geboorte van haar zoon Ace Knute Johnson.
 

Back in shape

Niet iedereen neemt het zo laconiek op. Populair in Hollywood is de keizersnee-on-demand. Niet alleen zodat een astroloog vooraf een gunstig geboortemoment kan bepalen, maar ook omdat na de geboorte meteen een tummy tuck kan worden uitgevoerd. Een ‘C-tuck’ scheelt een ingreep en hersteltijd; wel een beetje jammer dat je de eerste dagen niet in staat bent je kind in je armen te houden. Omdat de meeste artsen beide ingrepen liever niet tegelijk uitvoeren, is de Full Mommy Make-over een goede tweede. Eerst herstellen van de bevalling of keizersnee en daarna een buik-, borst- en billift, liposuctie en vaginavernauwing. Het herstel valt dan nog in de kraamtijd (“Zo’n zware bevalling gehad, ik heb nog even tijd nodig”) en gaat na verwijdering van de hechtingen gepaard met een streng koolhydraatarm dieet en dagelijkse work-outs.
 

Lees ook
‘Mijn mommy make-over kostte maar liefst achtduizend euro’ >

 

Voor wie dat te ver gaat, zijn er andere manieren om het arme lijf letterlijk in vorm te dwingen. “Ik heb na de geboorte van zowel Honor als Haven drie maanden lang dag en nacht een dubbel korset gedragen”, zegt Jessica Alba. “Het was loodzwaar en het is niet voor iedereen. Wat ik me vooral herinner is hoe oncomfortabel en zweterig het was. Het idee erachter is dat je zo je buikspieren extra ondersteunt, je houding verbetert en het opgeblazen gevoel vermindert. Het voelt als diep inademen en nooit helemaal kunnen uitademen.”


Jessica Alba tijdens de InStyle Awards in 2019.
 

Ook Jennifer Garner, Kourtney Kardashian, Gwyneth Paltrow en Brooke Burke-Chavet gebruikten na hun bevallingen zo’n korset. “Het ondersteunt de uitgezakte huid”, zegt Brooke. “Het helpt tegen vocht vasthouden en het voelt alsof het allemaal wat minder uitrekt. Het is ook goed voor je zelfvertrouwen omdat je je pensje niet meer ziet. Maar het is niet zo dat je er op magische wijze gewicht door verliest. Dat kan alleen door op je eten te letten en te sporten.”
 

Training

Enter de postpartum coach, zoals Ramona Braganza die niet alleen Alba, maar ook Halle Berry een week na de bevalling al bezocht voor wat lichte oefeningen. Haar 321 Baby Bulge Be Gone is inmiddels de standaard voor veel jonge celebrity moeders: een driefasenplan om in drie maanden weer topfit te zijn. De eerste fase draait vooral om het versterken van de core, in de tweede fase komt er cardio bij en in de derde krachttraining. “Het geheim is om van bewegen een vast moment in je agenda te maken”, zegt Ramona. “Het is vaak het eerste wat erbij inschiet als je een kind hebt, maar het is ook het belangrijkste om weer in conditie te komen.”


Halle Berry tijdens een fotoshoot Voor Variety Magazine in 2020.
 

De Braganza-methode is nog mild te noemen in vergelijking met Jennifer Lopez’ aanpak: zij trainde na de bevalling van haar tweeling voor een triatlon, 45-120 minuten per dag, met haar vaste trainer Gunnar Peterson. “De baby’s en trainen, dat was mijn leven toen”, zegt ze. “Het was het waard, ik had de luxe dat ik het kon doen en ik zag het als een investering in mijn carrière. Maar ik zou nooit, nooit van mezelf de norm willen maken. Elke vrouw is anders en als het erop aankomt telt gewoon genieten van je kinderen natuurlijk meer dan wat dan ook. Maar mijn lichaam is wel gewoon het gereedschap voor mijn werk, laten we daar niet geheimzinnig over doen.”


Jennifer Lopez traint vlak na haar bevalling voor een triatlon.
 

Eretekens

Toch is de Yummy Mummy een beetje op haar retour in Hollywood. Eerst was er grote gêne als je niet binnen twee weken alweer fris en fruitig op Instagram stond. Meest bewonderd/gehaat was Elizabeth Hurley, die met een baby in heur armen alweer in bikini poseerde, op de voet gevolgd door Victoria Beckham, die na haar vier bevallingen binnen een week alweer hooggehakt in een skinny door het leven ging, met een Birkin als luiertas aan de arm. Maar sinds Catherine, de hertogin van Cambridge, tot drie keer toe voor het oog van de wereld verscheen met een net-bevallen-buik onder haar jurk, was daar opeens iemand die liet zien dat een buik doorgaans niet in ettelijke seconden terugveert. (Overigens lopen ook maar weinig pas bevallen vrouwen op torenhoge hakken, maar goed.)


Catherine, de hertogin van Cambridge, met haar man Prins William tijdens de British Academy Film Awards 2020.
 


Ashley James tijdens de wereldpremière van Birds of Prey in 2020.
 

“Mijn buik is nog altijd sponzig”, zegt Pink na twee zwangerschappen. “Ik ben fit, maar mijn lijf is nooit meer hetzelfde geworden als voorheen en dat is echt het láátste waar ik me druk over maak. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken dat je bodyshamers meteen hard moet aanpakken. Laat niemand voor je bepalen hoe je eruit zou moeten zien.” Ze is de enige niet. Katy Perry postte eerlijke foto’s na de geboorte van Daisy Dove (“Haar en make-up door Uitputting’) compleet met bolle buik en borstpompbeha. Ashley James omschrijft haar wiebelige buik als “een perfect bedje voor mijn baby’s lijfje om na het voeden op uit te rusten”. Jessica Simpson toonde zonder gêne haar dikke enkels en Ashley Graham en Chrissy Teigen hebben uitgebreid verhaald over de fase waarin zowel zij als hun baby’s een luier droegen. Graham zette bovendien haar striae trots online (“Ik ben nog dezelfde, maar heb er een paar verhalen bij”).


Katy Perry deelt foto’s op haar Instagram na de geboorte van Daisy Dove.
 

En Jameela Jamil zegt: “Boobstriemen zijn normaal en mooi. Mijn hele lijf zit onder de striae die ik hierbij omdoop tot Babe Marks. Ze zijn een teken dat mijn lichaam het heeft gewaagd om extra ruimte in te nemen in een maatschappij die van ons eist dat we voor eeuwig dun zijn. Het zijn eretekens, omdat ik weerstand bied tegen het waanidee dat vrouwelijke vormen kunnen worden ingezet als wapen tegen vrouwen.” En zo is dat.
 

Dit artikel staat in Kek Mama 11-2021.

 

Meer persoonlijke verhalen lezen?
Bestel het nieuwste Kek Mama nummer nu zonder verzendkosten >