Helft van de ouders ervaart meer stress door coronamaatregelen

05.04.2020 21:32
stress-coronamaatregelen

Veel Nederlandse gezinnen maken zich zorgen om het coronavirus, blijkt uit onderzoek van het Zilveren Kruis. 48 procent van de ouders met basisschoolkinderen geeft zelfs aan meer stress te voelen sinds er maatregelen zijn getroffen door het kabinet.

“Deze situatie is voor iedereen in Nederland uniek en brengt voor elk individu eigen uitdagingen met zich mee”, legt GZ-psycholoog Gijs Coppens uit. “Maar vooral bij gezinnen kunnen de uitdagingen groot zijn. Het feit dat je continu op elkaars lip zit, kan voor velen zeer stressvol zijn. In een normale situatie zijn eigen activiteiten buitenshuis, zoals school, sporten en werk, een belangrijk onderdeel van de gezinsdynamiek. We missen nu die natuurlijke balans tussen wel en niet samenzijn.”

 

Lees ook
Zo bespreek je het coronavirus met je kind >

 

Helpen met schooltaken

Nu de meeste kinderen thuiszitten, komen er voor ouders natuurlijk veel extra taken op hun bordje. Het helpen met schooltaken brengt voor 37 procent van de ouders met basisschoolkinderen druk met zich mee. Nog meer ouders (43 procent) geven aan zich zorgen te maken over de combinatie van het schoolwerk van de kinderen en hun eigen werk. Deze groep heeft dan ook moeite om een balans te vinden tussen werk en het gezinsleven. Ook het stressniveau ligt voor ouders met kinderen in deze leeftijdscategorie flink hoger dan bij ouders met jongere of oudere kinderen: 48 procent tegenover 38 procent). Het gevolg: deze ouders hebben meer last van een korter lontje dan ouders die geen kinderen op de basisschool hebben.

 

Tips

Ervaar jij door de coronamaatregelen ook veel stress? Dan heeft Coppens een paar tips voor je: “Om de sfeer goed te houden in huis moeten gezinnen op zoek naar manieren om elkaar toch de ruimte te geven. Het belangrijkste hierin is structuur aanbrengen in de dag en niet teveel afwijken van het normale ritme. Maar plan ook bewust momenten dat gezinsleden zich terug kunnen trekken of even alleen kunnen zijn. Het werken in shifts is hiervoor een goede oplossing. Eén ouder let op de kinderen zodat de ander in alle rust kan werken of ontspannen.”

Bron: Zilveren Kruis

 

Schrijf je in voor de Kek Mama-nieuwsbrief en ontvang wekelijks de best gelezen artikelen in je mailbox >