In de media en op het schoolplein gaat het niet anders dan over het coronavirus. Hoe zorg je ervoor dat je kind niet bang wordt en wat kun je hem het beste vertellen over het virus?
Lees verder onder de advertentie
Nu er steeds meer maatregelen worden genomen om de verspreiding van het coronavirus in Nederland tegen te gaan, kun je niet meer om het nieuws heen. Ook kinderen krijgen de berichten mee via de tv of social media.
Lees verder onder de advertentie
Volgens Henrike van Gelder, hoofdredacteur van onder andere Kidsweek, is het belangrijk om hen niet bang te maken. “Leg uit dat kinderen relatief weinig ziek worden, maar ook dat ze zelf veel kunnen doen, zoals goed de handen wassen. En vertel waarom het zo’n groot nieuws is, bijvoorbeeld omdat de impact op de samenleving groot kan zijn.”
Naast ouders spelen leerkrachten volgens haar een belangrijke rol in de informatievoorziening. “Op scholen wordt veel nieuws geconsumeerd. Leraren hebben al een enorm takenpakket, dus ik kan me goed voorstellen dat het soms veel is. Maar wat niet wenselijk is, is als ze in de kramp schieten en besluiten het er even niet over te hebben, zoals bij terroristische aanslagen.”
Volgens Elianne Zijlstra, universitair docent orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, moet je als ouder nagaan in hoeverre het onderwerp bij je kind leeft. “Zo kun je zien hoe angstig je kind voor het virus is. Dan kun je vervolgens die angst een beetje wegnemen door het over de feiten te hebben en onjuiste beweringen te ontkrachten. Kinderen zien op hun mobiele telefoon veel nepnieuws, bijvoorbeeld dat het virus zou zijn ontstaan nadat iemand een vleermuis had gegeten.”
Lees verder onder de advertentie
Lees hier wat je moet doen als je vermoedt dat je kind het coronavirus heeft.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Wat als je tegelijkertijd zwanger blijkt te zijn met je schoonzus, maar hun kindje niet levensvatbaar blijkt te zijn? Geluk en verdriet gaan hand in hand, ervaarde Natascha aan den lijve.
Kinderen slepen hun knuffel overal mee naartoe. Ze slapen met hun lievelingsbeer en troosten zich ermee bij verdriet. Maar wist je dat sommige ouders de knuffels van hun kind regelmatig opbergen in de vriezer? De reden is verrassend.
Bizarre, hormonale of gewoonweg crazy aankopen. We doen ze allemaal weleens. Wekelijks vertelt een moeder aan Kek Mama over haar grootste, duurste of vreemdste miskoop. Deze keer Chantal (35) die een dure winterjas kocht voor haar dochter.