Zo bespreek je het coronavirus met je kind

13.03.2020 10:13
Beeld: Shutterstock

In de media en op het schoolplein gaat het niet anders dan over het coronavirus. Hoe zorg je ervoor dat je kind niet bang wordt en wat kun je hem het beste vertellen over het virus?

Nu er steeds meer maatregelen worden genomen om de verspreiding van het coronavirus in Nederland tegen te gaan, kun je niet meer om het nieuws heen. Ook kinderen krijgen de berichten mee via de tv of social media.

Volgens Henrike van Gelder, hoofdredacteur van onder andere Kidsweek, is het belangrijk om hen niet bang te maken. “Leg uit dat kinderen relatief weinig ziek worden, maar ook dat ze zelf veel kunnen doen, zoals goed de handen wassen. En vertel waarom het zo’n groot nieuws is, bijvoorbeeld omdat de impact op de samenleving groot kan zijn.”

Naast ouders spelen leerkrachten volgens haar een belangrijke rol in de informatievoorziening. “Op scholen wordt veel nieuws geconsumeerd. Leraren hebben al een enorm takenpakket, dus ik kan me goed voorstellen dat het soms veel is. Maar wat niet wenselijk is, is als ze in de kramp schieten en besluiten het er even niet over te hebben, zoals bij terroristische aanslagen.”

 

Lees ook:
Dit moet je weten over het coronavirus bij kinderen >

 

Nepnieuws 

Volgens Elianne Zijlstra, universitair docent orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, moet je als ouder nagaan in hoeverre het onderwerp bij je kind leeft. “Zo kun je zien hoe angstig je kind voor het virus is. Dan kun je vervolgens die angst een beetje wegnemen door het over de feiten te hebben en onjuiste beweringen te ontkrachten. Kinderen zien op hun mobiele telefoon veel nepnieuws, bijvoorbeeld dat het virus zou zijn ontstaan nadat iemand een vleermuis had gegeten.”

 

Lees hier wat je moet doen als je vermoedt dat je kind het coronavirus heeft.

Bron: NU.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >