In de media en op het schoolplein gaat het niet anders dan over het coronavirus. Hoe zorg je ervoor dat je kind niet bang wordt en wat kun je hem het beste vertellen over het virus?
Lees verder onder de advertentie
Nu er steeds meer maatregelen worden genomen om de verspreiding van het coronavirus in Nederland tegen te gaan, kun je niet meer om het nieuws heen. Ook kinderen krijgen de berichten mee via de tv of social media.
Volgens Henrike van Gelder, hoofdredacteur van onder andere Kidsweek, is het belangrijk om hen niet bang te maken. “Leg uit dat kinderen relatief weinig ziek worden, maar ook dat ze zelf veel kunnen doen, zoals goed de handen wassen. En vertel waarom het zo’n groot nieuws is, bijvoorbeeld omdat de impact op de samenleving groot kan zijn.”
Lees verder onder de advertentie
Naast ouders spelen leerkrachten volgens haar een belangrijke rol in de informatievoorziening. “Op scholen wordt veel nieuws geconsumeerd. Leraren hebben al een enorm takenpakket, dus ik kan me goed voorstellen dat het soms veel is. Maar wat niet wenselijk is, is als ze in de kramp schieten en besluiten het er even niet over te hebben, zoals bij terroristische aanslagen.”
Volgens Elianne Zijlstra, universitair docent orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, moet je als ouder nagaan in hoeverre het onderwerp bij je kind leeft. “Zo kun je zien hoe angstig je kind voor het virus is. Dan kun je vervolgens die angst een beetje wegnemen door het over de feiten te hebben en onjuiste beweringen te ontkrachten. Kinderen zien op hun mobiele telefoon veel nepnieuws, bijvoorbeeld dat het virus zou zijn ontstaan nadat iemand een vleermuis had gegeten.”
Lees verder onder de advertentie
Lees hier wat je moet doen als je vermoedt dat je kind het coronavirus heeft.
Tegenwoordig groeien kinderen op in een digitale wereld waar virtueel geld bijna net zo echt aanvoelt als briefjes in hun spaarpot. Veel ouders denken dat ze goed zicht hebben op wat hun kind online doet, totdat ze plotseling geconfronteerd worden met een onverwachte creditcard rekening. Het overkwam Samira.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Sommige babynamen lijken uit het niets op te duiken — en binnen de kortste keren hoor je ze overal. Dat geldt ook voor deze naam, die de afgelopen weken een opvallende opmars maakte. En je gelooft nooit waar de inspiratie vandaan komt!
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het EO-programma Meer dan Verwacht zagen we het rauwe, eerlijke en soms heftige leven van Tatiana: een alleenstaande moeder van een drieling met een flinke rugzak. In de meest recente afleveringen vertelde ze openhartig over haar financiële problemen en de mogelijke stap richting de schuldsanering. Maar inmiddels is er veel veranderd. In een update in een […]
Je staat op het punt om je oudste kind voor te stellen aan zijn of haar nieuwe broertje of zusje. Een spannend moment. Voor jullie als ouders, maar vooral voor die grote broer of zus in spe. Want hoe gaat je kind reageren? Met open armen? Met argwaan? Of met een driftbui? Een groeiende groep […]