‘Ik ben mijn hele zwangerschap alleen maar bang, straks kan ik niet genieten van mijn kind’

01.08.2023 06:00
het dilemma zwangerschap na miskraam Beeld: Getty Images

Niets in het leven is zwart of wit, en opvoeden brengt altijd dilemma’s met zich mee. Zelfs al lijkt de keuze op sommige momenten nog zo helder.

Manon (28) woont samen met Gert-Jan (31) en is 7 maanden in verwachting van haar eerste kind.

“Mijn huisartsdossier is nagenoeg blanco, griep heb ik nooit. Nergens in mij schuilt een hypochonder. Dat wil zeggen: tot ik zwanger werd.

Bang voor alles

Want met die spruit in mijn buik ben ik plotseling bang voor alles. Dat zijn hartje niet meer klopt. Dat de weeën voortijdig inzetten. Dat mijn bloeddruk of suiker te hoog worden of mijn kind van alles mankeert. Prenatale tests heb ik niet gedaan, doodsbang voor een afwijkende uitslag. En wat als ik tijdens de bevalling volledig uitscheur, in een spoedkeizersnee beland of erger nog: mijn kind of mij iets levensbedreigends overkomt? Ik kan geen seconde genieten, ik verkeer continu in paniekstand.

Mijn verloskundige wijt het aan de hormonen, mijn vriend evengoed. Misschien is dat zo, maar mijn angst is echt. En dat maakt me óók weer bang, want wat als het betekent dat ik straks bang blijf en niet van mijn kind zal kunnen genieten?

Lees ook – Weg met die buik: ‘Ik haat zwanger zijn’ >

Onzekerheid

Ik weet dat ik moet loslaten, en erop moet vertrouwen dat alles helemaal goedkomt. Geen vrouw ziet haar bevalling alleen maar juichend tegemoet. Toch baart mijn gevoel me zorgen; ben ik wel klaar voor het moederschap, en er überhaupt geschikt voor?

“Ben ik wel klaar voor het moederschap, en er überhaupt geschikt voor? “

‘Geen weg terug’, grijnst mijn vriend pesterig wanneer ik me dat hardop afvraag, dus heb ik geen andere keus dan mee te deinen op mijn gevoel en me vast te houden aan de uitkomst: mijn langverwachte kind.

Toch heb ik een sessie gepland bij de ggz-praktijkondersteuner van de huisarts; liever het zekere voor het onzekere. Mijn verloskundige vindt het onnodig, en zelfs de huisarts doet mijn angsten af met: ‘Onzekerheid hoort nu eenmaal bij het ouderschap.’ Maar dan sluit ik in elk geval één risico uit: de kans dat ik te wéínig aan mijn angsten heb gedaan.”

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.