ruzie-over-geld

Best opmerkelijk: volgens onderzoek zijn financiën voor stellen een (nog) grotere bron van ruzie dan sex. Niet zo gek dus als jij en je partner elkaar weleens de tent uit willen vechten na een discussie over geld.

Toch is bonje hierover niet nodig is - helemaal niet als je deze tips doorleest.

 

1. Maak een overzicht

Het is goed om jullie inkomsten en uitgaven op een rij te krijgen. Hierbij kun je onderscheid maken tussen gezamenlijke (vaste lasten zoals huur, huishoudelijke uitgaven en spaargeld) en persoonlijke uitgaven. 

 

2. Verdeel de kosten

Alle inkomsten op één hoop te gooien en daar alles van betalen is makkelijk, maar misschien vinden jullie het prettiger om een verdeling te maken. Dat kan op verschillende manieren: 

- Naar verhouding van inkomen. Stel dat jij tweederde van het inkomen verdient en je partner eenderde, dan verdelen jullie de kosten naar verhouding. Deze manier is het meest geschikt als er veel verschil zit in jullie inkomen.

- Ieder de helft. Jullie delen de uitgaven door de helft en betalen allebei een gelijk deel. Als er een groot verschil zit tussen jullie salarissen is dit misschien minder geschikt, want de kans is groot dat diegene met het laagste inkomen te weinig geld overhoudt voor persoonlijke uitgaven.

- Hetzelfde bedrag overhouden. Bij deze verdeling tellen jullie je inkomens bij elkaar op en hier trek je het bedrag aan totale kosten vanaf. Wat je overhoudt, deel je door twee. Jullie krijgen allebei de helft voor je persoonlijke uitgaven.

 

3. Open een gezamenlijke (spaar)rekening

Handig voor het overzicht: open een rekening waarvan de vaste lasten worden betaald, maar open óók een spaarrekening waarvan jullie leuke dingen kunnen doen. Houd daarnaast wel je eigen privérekening, waarop jullie salaris wordt gestort.

 

4. Praat over geld

Je hoeft na het eerste afspraakje echt niet te weten wat de ander op de bank heeft staan, maar zodra jullie nadenken over kinderen is een beetje inzicht wel zo fijn. Openheid en duidelijkheid scheelt veel stress.

 

5. Maak geen schulden

Misschien een inkopper, maar laat rekeningen niet opstapelen. Betaal bijvoorbeeld zoveel mogelijk met iDEAL, zodat je geld meteen wordt afgeschreven (in tegenstelling tot creditcard). En gebruik ‘rood staan’ niet als lening.

 


Doe de test

Veel mensen denken dat ze hun financiën helemaal onder controle hebben. Maar als je éven doorvraagt, blijkt dat toch tegen te vallen. Aegon begrijpt dit heel goed en wil daar met de Goed met Geld Test bij helpen. Dit is een korte test van een paar minuten om te kijken hoe goed jij bent met geld en hoe je nog beter wordt. Zodat iedereen bewust een keuze kan maken voor een gezonde financiële toekomst.

BN'er-moeders op Instagram

Van het Jeugdjournaal kijken tot ontbijt op bed: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Lekker bankhangen

 

Eindelijk, languit op de bank! #jeugdjournaal #bankhangen #mijnzoon❤️ @mees_kingston

Een bericht gedeeld door Bridget (@bridgetmaasland) op

 

Zou die ook eieren leggen?

 

🤔

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op

 

De beste leraar

 

Kan best zwaar zijn, zo'n modellenleven

 

Setlife #modelforaday #SammyRose

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op

 

Alsof het niks is

 

Next level @lisaamil . #tweewaggies #alsoftniksis

Een bericht gedeeld door Tess Milne (@tessmilne_) op

 

Ontbijt op bed

 

Lees ook
Fotoserie: 8x Moederdag fails >

 

Kleine meisjes worden groot

 

So proud❤️ #vallenenopstaan #waarismijnbabygebleven #grotemeid💗

Een bericht gedeeld door Estavana Polman (@estavana) op

 

De beste selfie

 

Onze beste selfie EVER 🐻❤

Een bericht gedeeld door Liza Sips (@lizasips) op

 

Hallo dames...

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

geen slechte moeder
Beeld: Unsplash

Iedereen die kinderen heeft, vraagt zich wel eens af: ben ik wel een goede moeder? Blogger Chaunie Brusie is klaar met die twijfels. ‘Ik ben een moeder die haar best doet. En dat is genoeg.’

‘De druk die we onszelf als moeder opleggen, is enorm’, schrijft ze op Babble.
 

Hele lijst

‘Elke avond kan ik een lijstje maken van situaties waaruit blijkt dat ik geen goede moeder ben’, vertelt Chaunie. ‘Ik strijk niet, zet mijn kinderen voor de televisie in plaats van met ze te spelen en breng veel te veel tijd door op mijn telefoon. Des te meer ik stil sta bij alles waarin ik niet goed ben, des te slechter ik als moeder lijk te zijn.'
 

Lees ook:
'Schreeuw jij tegen je kind? Dan ben je heus geen slechte moeder' >

 

Teveel druk

Volgens Chaunie leggen moeders zichzelf een enorme druk op. Ze moeten een goede moeder zijn en een goed mens, omdat de maatschappij dat van ze verwacht. ‘Maar als je aan kinderen begint’, zegt ze, ‘vertelt niemand je hoe je met die druk moet omgaan. We krijgen allerlei praktische tips aangereikt, zoals speciale pyjama’s waardoor je kinderen beter zouden moeten slapen, maar op het mentale vlak staan we er alleen voor. Ons idee ‘Ik ben een slechte moeder omdat ik X, Y of Z doe’, staat snel gelijk aan ‘Ik ben een slecht persoon.’ En dat is een heel moeilijke cirkel om te doorbreken.’
 

‘We doen ons best’

Chaunie vindt dat je eerst genoeg van jezelf moet houden om je kinderen lief te kunnen hebben. En dat betekent dat je de ‘slechte-moeder-gedachten’ in de ban moet doen. ‘We zijn geen ‘slechte’ moeders als we de kinderen even snel in bed stoppen of ongeduldig worden’, zegt ze. ‘En zelfs niet, zoals mijn middelste kind waarschijnlijk nooit zal vergeten, als je hun verjaardag overslaat om zonder hen op reis te gaan naar Mexico. Wij moeders doen ons best. En dat is echt genoeg.'

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >