ruzie-over-geld

Best opmerkelijk: volgens onderzoek zijn financiën voor stellen een (nog) grotere bron van ruzie dan sex. Niet zo gek dus als jij en je partner elkaar weleens de tent uit willen vechten na een discussie over geld.

Toch is bonje hierover niet nodig is - helemaal niet als je deze tips doorleest.

 

1. Maak een overzicht

Het is goed om jullie inkomsten en uitgaven op een rij te krijgen. Hierbij kun je onderscheid maken tussen gezamenlijke (vaste lasten zoals huur, huishoudelijke uitgaven en spaargeld) en persoonlijke uitgaven. 

 

2. Verdeel de kosten

Alle inkomsten op één hoop te gooien en daar alles van betalen is makkelijk, maar misschien vinden jullie het prettiger om een verdeling te maken. Dat kan op verschillende manieren: 

- Naar verhouding van inkomen. Stel dat jij tweederde van het inkomen verdient en je partner eenderde, dan verdelen jullie de kosten naar verhouding. Deze manier is het meest geschikt als er veel verschil zit in jullie inkomen.

- Ieder de helft. Jullie delen de uitgaven door de helft en betalen allebei een gelijk deel. Als er een groot verschil zit tussen jullie salarissen is dit misschien minder geschikt, want de kans is groot dat diegene met het laagste inkomen te weinig geld overhoudt voor persoonlijke uitgaven.

- Hetzelfde bedrag overhouden. Bij deze verdeling tellen jullie je inkomens bij elkaar op en hier trek je het bedrag aan totale kosten vanaf. Wat je overhoudt, deel je door twee. Jullie krijgen allebei de helft voor je persoonlijke uitgaven.

 

3. Open een gezamenlijke (spaar)rekening

Handig voor het overzicht: open een rekening waarvan de vaste lasten worden betaald, maar open óók een spaarrekening waarvan jullie leuke dingen kunnen doen. Houd daarnaast wel je eigen privérekening, waarop jullie salaris wordt gestort.

 

4. Praat over geld

Je hoeft na het eerste afspraakje echt niet te weten wat de ander op de bank heeft staan, maar zodra jullie nadenken over kinderen is een beetje inzicht wel zo fijn. Openheid en duidelijkheid scheelt veel stress.

 

5. Maak geen schulden

Misschien een inkopper, maar laat rekeningen niet opstapelen. Betaal bijvoorbeeld zoveel mogelijk met iDEAL, zodat je geld meteen wordt afgeschreven (in tegenstelling tot creditcard). En gebruik ‘rood staan’ niet als lening.

 


Doe de test

Veel mensen denken dat ze hun financiën helemaal onder controle hebben. Maar als je éven doorvraagt, blijkt dat toch tegen te vallen. Aegon begrijpt dit heel goed en wil daar met de Goed met Geld Test bij helpen. Dit is een korte test van een paar minuten om te kijken hoe goed jij bent met geld en hoe je nog beter wordt. Zodat iedereen bewust een keuze kan maken voor een gezonde financiële toekomst.

meghan-markle-zwanger

De geruchten gingen al langer, maar nu heeft het paleis het ook echt bevestigd: prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle verwachten in de lente van 2019 een baby.

'De hertog en hertogin hebben alle steun die zij sinds hun huwelijk in mei mochten ontvangen van mensen over de hele wereld erg gewaardeerd en zijn verheugd om dit blijde nieuws te kunnen delen met het publiek',  staat op het Instagramaccount van Kensington Palace.

 

Lees ook
Moeders reageren massaal op 'perfecte' foto van net bevallen Kate Middleton >

 

School voor nanny's

De geruchten gingen al maanden en toen een woordvoerder van het Koningshuis zei dat Meghan niet meeging naar Fiji (waar het zikavirus heerst) wist iedereen het zeker: ze móest wel zwanger zijn. Eerder werd ook al dat Meghans moeder Doria Ragland haar zou gaan helpen met de baby. Zij werd gespot terwijl ze een school voor nanny’s bezocht in Londen.

 
 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
column-malu-chaos-geluk
Beeld: Marco Kolanus

Tegenwoordig vind ik het heerlijk om aan het werk te zijn. Maar voordat ik na mijn zwangerschap weer moest beginnen, schoten er duizenden doemscenario’s door mijn hoofd. 

Een kleine greep: 

 

 1. Zo fijn, weer aan het werk. Even en paar uur zonder poepluiers, spuugdoekjes en babykwijl.
 2. Ik kan niet wachten…
 3. Kijk zelfs uit naar het moment dat ik in alle rust naar de koffieautomaat kan lopen. Nu pas besef ik dat ik die route al die tijd heb ondergewaardeerd…
 4. En het hoogtepunt van de dag: moeten blázen om mijn koffie drinkbaar te krijgen…
 5. Heb ik voor mijn gevoel al eeuwen niet hoeven doen. (Al gaat een lauwe ochtendkop er na drie uur nachtrust evengoed in, daar niet van…)
 6. Ook lekker: dat ik in plaats van die ‘makkelijke’ broek en slobbertrui eindelijk weer iets fatsoenlijks aan kan. Voor melkvlekken hoef ik immers niet bang te zijn.
 7. Wat zei je? Geen vlekken? Ik bestel gewoon op de valreep wat nieuwe outfits!
 8. En hup, een extra laag make-up op, want dat moet ik toch niet hebben: dat collega’s na mijn eerste werkdag tegen elkaar fluisteren dat ik er ‘ietwat uitgeleefd uitzag’….
 9. Nee hoor, ik heb alles onder controle. Dat ‘werkende moeder’-zijn is helemaal mijn ding.
 10. Oppas geregeld, out-of-office uitgeknald: er kan niets meer misgaan.
 11. Al lijkt Mack het toch wel te voelen, dat ik ‘m een paar uur achterlaat: hij slaapt al dagen onrustig. En als ik even naar de keuken loop nadat ik over z’n box heb gehangen, zet-ie het gelijk op een krijsen.
 12. Alsof hij nu al last heeft van verlatingsangst…
 13. Zou dat al kunnen met vier maanden?
 14. Even Googelen.
 15. Ja dus. 
 16. Man, dat moment vergeet hij natuurlijk nooit. Dat ík, z’n moeder notabene, hem van de één op andere dag achterliet bij een vreemde.
 17. Nou ja, vreemde… Het is dan wel z’n oma, maar ik bedoel: mij ziet hij de hele dag door, haar hooguit twee keer per week.
 18. En wat nu als zij ‘m niet stil krijgt als-ie verdrietig is?
 19. Of in blinde paniek een schep te veel door z’n voeding doet en hij vervolgens de hele middag met kramp zit?
 20. Oh. En weet ze trouwens wel hoe je die draagdoek goed omknoopt? Anders slaapt-ie echt niet…
 21. Misschien moet ik wel gewoon fulltime huismoeder zijn. Heb ik van al dat gedoe geen last en kan ik Mack gewoon zélf troosten mocht dat nodig zijn. 
 22. Maar zo’n fijne baan als deze kom ik natuurlijk nooit meer tegen.
 23. En ook die rekeningen betalen zichzelf niet…
 24. Nee. Slecht idee.
 25. Weet je? Ik vraag m’n vriend of-ie Mack naar bed brengt vanavond.
 26. Duik ik in een warm bad, zet een serie op en denk even aan helemaal niets - kijk ik vast weer helemaal anders tegen de wereld aan morgen…

 

Malu Pesulima is webredacteur bij Kek Mama en woont samen met Romano. Zoon Mack is inmiddels bijna vijf maanden oud.