Best opmerkelijk: volgens onderzoek zijn financiën voor stellen een (nog) grotere bron van ruzie dan sex. Niet zo gek dus als jij en je partner elkaar weleens de tent uit willen vechten na een discussie over geld.
Lees verder onder de advertentie
Toch is bonje hierover niet nodig is – helemaal niet als je deze tips doorleest.
1. Maak een overzicht
Het is goed om jullie inkomsten en uitgaven op een rij te krijgen. Hierbij kun je onderscheid maken tussen gezamenlijke (vaste lasten zoals huur, huishoudelijke uitgaven en spaargeld) en persoonlijke uitgaven.
2. Verdeel de kosten
Alle inkomsten op één hoop te gooien en daar alles van betalen is makkelijk, maar misschien vinden jullie het prettiger om een verdeling te maken. Dat kan op verschillende manieren:
– Naar verhouding van inkomen. Stel dat jij tweederde van het inkomen verdient en je partner eenderde, dan verdelen jullie de kosten naar verhouding. Deze manier is het meest geschikt als er veel verschil zit in jullie inkomen.
– Ieder de helft. Jullie delen de uitgaven door de helft en betalen allebei een gelijk deel. Als er een groot verschil zit tussen jullie salarissen is dit misschien minder geschikt, want de kans is groot dat diegene met het laagste inkomen te weinig geld overhoudt voor persoonlijke uitgaven.
– Hetzelfde bedrag overhouden. Bij deze verdeling tellen jullie je inkomens bij elkaar op en hier trek je het bedrag aan totale kosten vanaf. Wat je overhoudt, deel je door twee. Jullie krijgen allebei de helft voor je persoonlijke uitgaven.
3. Open een gezamenlijke (spaar)rekening
Handig voor het overzicht: open een rekening waarvan de vaste lasten worden betaald, maar open óók een spaarrekening waarvan jullie leuke dingen kunnen doen. Houd daarnaast wel je eigen privérekening, waarop jullie salaris wordt gestort.
4. Praat over geld
Je hoeft na het eerste afspraakje echt niet te weten wat de ander op de bank heeft staan, maar zodra jullie nadenken over kinderen is een beetje inzicht wel zo fijn. Openheid en duidelijkheid scheelt veel stress.
5. Maak geen schulden
Misschien een inkopper, maar laat rekeningen niet opstapelen. Betaal bijvoorbeeld zoveel mogelijk met iDEAL, zodat je geld meteen wordt afgeschreven (in tegenstelling tot creditcard). En gebruik ‘rood staan’ niet als lening.
Doe de test
Veel mensen denken dat ze hun financiën helemaal onder controle hebben. Maar als je éven doorvraagt, blijkt dat toch tegen te vallen. Aegon begrijpt dit heel goed en wil daar met de Goed met Geld Test bij helpen. Dit is een korte test van een paar minuten om te kijken hoe goed jij bent met geld en hoe je nog beter wordt. Zodat iedereen bewust een keuze kan maken voor een gezonde financiële toekomst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Kruidvat viert moederdag met een aanbieding voor… wasmiddel? Jep, je leest het goed. ‘Cadeautip voor Moederdag’ stond er doodleuk boven een knalgele actiepagina vol flacons Ariel. En dat als moederdagcadeau valt verkeerd bij moeders in het hele land.