Goede voornemens van moeders: ‘Iedereen ruimt voortaan zelf z’n rotzooi maar op’

31.12.2023 18:45
Goede voornemens Beeld: Getty Images

Eindeloos rotzooi opruimen, zich schuldig voelen tegenover alles en iedereen of vechten tegen slaapgebrek. Deze moeders kwamen tot de conclusie: hier moet iets veranderen.

Priscilla (40), moeder van Bing (8), Eve (5), Tess (4) en Lynn (3).

“Mijn stoplijst is eindeloos, maar de top 3 is duidelijk: 1) stoppen met zeven dagen in de week gezonde maaltijden klaarmaken (en minstens één pannenkoek/pizza-avond in de week inlassen), 2) stoppen met het boeken van reizen – want we hebben door de coronacrisis ontdekt dat voor ons de ideale vakantie op maximaal twee uur reizen van ons eigen huis ligt, 3) kappen met horrordates met vriendjes van de kinderen die je huis vernielen.”

Duidelijk

Willemijn (40), moeder van Julian (8), Thijmen (5) en Philine (1,5).

“Zo veel opruimen in huis, dat doe ik niet meer. Iedereen ruimt voortaan zelf z’n rotzooi maar op.”

Meer dan je best kun je niet doen

Chantal (32), moeder van Kaj (4) en Noah (1).

“Ik stop per direct met me schuldig te voelen tegenover alles en iedereen. Mijn kinderen omdat ik ze te weinig aandacht geef, mijn werk omdat ik niet altijd bereikbaar ben, mijn man omdat ik niet altijd zin heb, mijn vriendinnen omdat ik vergeet te reageren op hun berichtjes. Ik doe wat ik kan en daar kan ik geen greintje schuldgevoel meer bij hebben.”

Lees ook – ‘Hoe voorkom ik een mama-burn-out?’ >

Zelf bepalen

Bo (32), (stief)moeder van Stijn (10), David (3) en Dagmar (1).

“Ik ga echt nooit meer in loondienst. Ik werk zo veel effectiever als zelfstandige. Ik kan nu gas geven wanneer ik wil, en op de rem als dat moet. Een verademing.”

Powernap

Astrid (43), moeder van Noah (7).

“Ik wil niet meer vechten tegen de slaap en pleit voor meer powernaps tijdens werktijd. Ik werk vaak in de avond nog door en ben een beetje een nachtbraker. En vooral ook geen ochtendmens. Dus hoe heerlijk is het om dan ergens tussendoor een snelle powernap van tien minuten te kunnen doen.”

Met liefde geschrapt

Jannine (37), moeder van Elin (8) en Mats (5).

“Ik begin niet meer aan bedden opmaken. Mijn bed sla ik terug, maar daar houdt het ook meteen mee op. Spreien, kussentjes of andere toestanden, daar wil ik niets van weten. De bedden van de kinderen laat ik ook voor wat ze zijn. De hele dag. Het huishouden bestaat uit repeterende werkzaamheden en dit is er eentje die ik met liefde van mijn to-do-lijst heb geschrapt.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.