‘Hoe voorkom ik een mama-burn-out?’

30.08.2022 06:25
moeder alien paspoort stempel

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Savannah (34) is samen met Coen (38) en is moeder van Lieke (7), Anniek (5) en Valentijn (2).

“In zes jaar tijd zijn Coen en ik van onbezorgde yuppen veranderd in een gezin van vijf. Wat je noemt een gevalletje ‘die zagen we niet aankomen’. Mijn kinderwens kwam pas toen Coen en ik een jaar samen waren, en dat we er ook nog eens drie zouden krijgen, was al helemaal nooit in me opgekomen.

Ik ben nogal een gevoelig type en raak snel overprikkeld. Ik kan niet tegen rommel, schrik van harde geluiden en gedij het best in een vast ritme. Alles wat onmogelijk is in een leven met drie jonge kinderen, dus.

Lees ook – Mama heeft een burn-out: ‘Ik was in een leven beland dat me leeg slurpte’ >

Moe-der

Iedere moeder is moe, ik ken de woordgrap dat ‘moeder’ er de overtreffende trap van is. Maar sinds mijn jongste, Valentijn, loopt, ben ik niet gewoon moe, maar ronduit uitgeput. Mijn brein verkeert in een continue staat van mist, en als ik ’s ochtends opsta, ga ik het liefst meteen weer slapen. Ik sleep mezelf door de dagen en merk hoe mijn lontje steeds korter wordt.

Coen neemt zijn deel van de zorg heus voor zijn rekening, maar die ruimte vul ik noodgedwongen met mijn werk. We gaan twee keer per maand uit eten, mijn ouders passen met regelmaat een nachtje op. Bloedonderzoek wijst niets geks uit, dus vraag ik me maar één ding af: steven ik af op een mama-burn-out? En zo ja, hoe voorkom ik die?”

 

Meer afleveringen van het dilemma? Elke dinsdag komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.