Je kinderen laten opruimen zonder mokken? Deze moeder deelt haar tips
Opruimen, er zijn weinig kinderen van wie het een hobby is. Maar goed, het moet wel gebeuren, want anders is je huis binnen de kortste keren een ontplofte, onhygiënische vuilnisbelt waar je niets meer kunt vinden. Maar hoe krijg je je kind nou aan werk zonder drama’s en discussies?
Het belangrijkste punt is: je kind moet vrijwillig in actie komen.
Uit vrije wil
En tja, dat kan een behoorlijke uitdaging zijn. Dwang en ruzies hebben doorgaans een averechts effect en wil je koste wat het kost voorkomen. Uit frustratie zelf maar gaan opruimen, is ook niet de manier. Je geeft je kind daarmee de indruk dat jij het toch wel doet als hij of zij niet in beweging komt. Daarnaast leren ze niet wat opruimen inhoudt en denken ze dat het prima is als ze zich als een sloddervos gedragen. Moeder Colleen Dilthey Thomas geeft je wat fijne handvatten waarmee je jouw kind voortaan met minder gedoe aan het opruimen krijgt. Klinkt als muziek in de oren, toch?
Ook kleintjes moet helpen
Veel ouders lopen op de automatische piloot achter hun jonge kinderen aan om het spoor van rommel of viezigheid op te ruimen. Toch moeten ook kleuters al leren dat als iets rommelig of vies wordt, het weer opgeruimd of schoongemaakt moet worden. Natuurlijk kun je nog niet heel veel van zulke kleintjes vragen, maar ze wel bij het doen van dergelijke klusjes betrekken, is slim. Sokken uitzoeken, een doekje over de tafel halen, de knoppen op de wasmachine indrukken en natuurlijk hun eigen speelgoed van de grond rapen.
Lees ook
6x zo houd je de kinderkamer praktisch en opgeruimd >
Verwar klusjes en opruimen niet met straf
Stel: je bent even helemaal klaar met je kind en wil even niets met hem of haar te maken hebben. Wegsturen met een opruimtaak lijkt dan een makkelijke oplossing, maar is geen verstandige actie. Zo wordt opruimen immers een negatieve ervaring en zal de weerstand in de toekomst alleen maar groter worden. Zorg er daarom voor dat opruimen als standaard taak wordt gezien, een verantwoordelijkheid die hoort bij spelen dingen doen. Er af en toe een (kleine) beloning tegenover zetten, mag best.
Maak duidelijk waarom opruimen en schoonmaken belangrijk is
Kinderen zijn altijd erg benieuwd naar ‘het waarom’, dus maak daar goed gebruik van. Als je je kind leert over bacteriën en ongedierte die rommel en viezigheid een feest vinden, is de kans groot dat de boel weer aan kant krijgen voortaan sneller en minder ingewikkeld verloopt. Niemand wil immers beestjes in huis, vlekken op z’n kleren of en dikke laag stof op z’n mooie spullen.
Laat je kind kiezen wat-ie wil opruimen of schoonmaken
Als je je kind allerlei to do’s opdraagt, worden ze dikwijls met minder enthousiasme ontvangen dan wanneer je hem of haar de keuze geeft. Laat je kind kiezen wat-ie wil doen en er wordt waarschijnlijk minder gemokt en beter gepoetst. Kind blij, jij blij.
Geef geen bergen opdrachten tegelijk
Alles in één keer aan kant is fijn, maar als kinderen ook de handen uit de mouwen moeten steken, is dat eigenlijk niet haalbaar. Stel doelen en geef je kind kleinere klusjes om het behapbaar te houden. Werk ook samen met je kind om alles voor elkaar te boksen. Zo lijkt het minder overweldigend en zal er ook minder geklaagd worden.
Maak er een spelletje van
Kinderen houden van spelen, dus waarom van opruimen geen spelletje maken? Ga voor een race tegen de klok, gooi ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ in de strijd of kijk af bij Mary Poppins en maak er een muzikale happening van. Niemand heeft immers gezegd dat opruimen saai moet zijn.
Hou de tijd in de gaten
Als je kind een playdate heeft of nog even speelt voor-ie naar bed moet, is het goed om hem of haar erop te wijzen dat er ook tijd gereserveerd moet worden om na afloop op te ruimen. Geef dat van tevoren aan en wijs je kind erop als het zover is. Ook hier kan een simpele beloning werken. ‘Als je dit op tijd opruimt, mag je nog één filmpje kijken / lezen we nog een verhaaltje voor het slapengaan / mag je een toetje’, of iets in die trant. Niet opruimen, is dan ook echt geen beloning.
Voer zakgeld in
Zakgeld kan ook werken als beloning voor het uitvoeren van klusjes. Daar is in principe niks mis mee, we werken zelf immers ook voor geld en kinderen zien dit als een vergelijkbare situatie. Het leert hen ook meer over de waarde van geld en dat voor niets de zon opgaat. Als ze niets uitvoeren, kunnen ze hun zakgeld ook vergeten.
Lees ook
Waarom je kinderen niet moet dwingen om speelgoed op te ruimen >
Gooi niet zomaar iets weg
Is je kind uitgespeeld met een bepaald speeltje en ben jij van plan die op een onoplettend moment te zwiepen? Niet doen. Zou jij het niet ook heel gemeen vinden als iemand zomaar je spullen weggooit? Ook kinderen hebben het nodig om afscheid te nemen van hun speeltjes, iets dat wellicht makkelijker gaat als je aangeeft dat ze het aan bijvoorbeeld arme of zieke kindjes kunnen doorgeven. Vertel hen over een goed doel en dat niet ieder kind bijvoorbeeld een sintzak vol cadeaus of een berg presentjes onder de kerstboom krijgt in december. Grote kans dat ze nu met liefde hun oude speeltjes willen weggeven, wetende dat er andere kindjes heel erg gelukkig van zullen worden.
Met het oog op de toekomst
Opruimende kinderen worden opruimende volwassenen. Als je ze nu leert hoe en waarom ze af en toe de handen uit de mouwen moeten steken, zal je in de toekomst een hoop discussies en boze gezichten bespaard blijven. En samen opruimen betekent ook eerder klaar en dus meer tijd voor leuke dingen. Mary Poppins, kom er maar in!
Geen idee waar je al dat speelgoed moet laten? 7x handige opbergsystemen voor alle frutsels en speeltjes van je kind.
Bron: ScaryMommy
Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!